Licitație cu scandal la Primăria Iași: O firmă acuză că a fost scoasă din joc în mod incorect

miercuri, 18 septembrie 2024, 03:10
3 MIN
 Licitație cu scandal la Primăria Iași: O firmă acuză că a fost scoasă din joc în mod incorect

Compania Outlines SRL din București a fost depunctată în cadrul componentei tehnice în condițiile în care a avut cea mai bună ofertă financiară. Câștigătoare a fost desemnată Medos Construct & Consulting, o mai veche cunoștință a municipalității.

O firmă din București a pierdut „la mustață” o licitație organizată de Primăria Iași. Diferența de doar 0,40 puncte a determinat societatea să depună contestație și spune că municipalitatea a depunctat oferta în mod incorect. La mijloc este un contract de circa 630.000 lei în relație cu proiectul de reabilitare a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, respectiv servicii de supervizare a lucrărilor. La procedură au participat trei ofertanți, iar Primăria a stabilit drept câștigător Medos Construct & Consulting, o mai veche cunoștință a municipalității, între cele două părți fiind încheiate, de-a lungul timpului, mai multe contracte.

Punctajul Medos a fost de 87,81, în timp ce firma clasată pe locul doi (Outlines SRL din București) a avut 87,41 puncte. Al treilea clasat a avut sub 80 de puncte. Diferența între primele două firme a fost făcută în cadrul componentei tehnice a ofertei, în condițiile în care Outlines a avut o ofertă mai bună din punct de vedere financiar.

Primăria nu a recunoscut experiența unui expert

Din punct de vedere tehnic, Outlines susține, în contestație, că a fost punctată „în mod greșit” în ceea ce privește experiența managerului de proiect. Contestatarul arată că această depunctare a fost de natură să favorizeze alt competitor la licitație care a avut o ofertă financiară mai mare: Medos a licitat 617.000 lei, în timp ce Outlines circa 530.000 lei, mai mică cu 87.000 de lei.

Potrivit contestatarului, Primăria Iași a acordat doar 5 puncte pentru experiența expertului, ceea ce echivalează, conform factorilor de evaluare a licitației, cu recunoașterea a doar 4 dintre proiectele în care a fost implicat, anterior, managerul de proiect. Punctajul maxim, de 10 puncte, la acest factor, era stabilit pentru minimum 6 proiecte similare, în timp ce pentru 5 proiecte erau acordate 7 puncte.

„Din lecturarea algoritmului de calcul este evident că membrii comisiei de evaluare au încălcat regulile stabilite în documentația de atribuire sens în care vă rugăm să aveți în vedere că, potrivit înscrisurilor depuse de subscrisa, am făcut dovada că expertul cheie nr. 1 propus a depășit pragul minimal de contracte pentru care se acordă punctajul maxim (10 puncte), în timp ce comisia a acordat un număr de 5 puncte ceea ce înseamnă că a validat doar 4 dintre proiectele realizate de domnul expert”, se precizează în contestație.

Firma solicită reevaluarea ofertelor

În final, Outlines spune că evaluarea făcută de Primăria Iași a fost una „extrem de formalistă”. „Este mai mult decât evident că o recunoaștere chiar și a unui număr de 5 dintre proiectele de complexitate similară cu cea aferentă contractului care se atribuie ar fi anulat șansele de atribuire a contractului către ofertantul favorizat de comisia de evaluare”, a conchis Outlines. Societatea solicită Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) să anuleze raportul de procedură și să reevalueze oferta depusă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii