
Primăria a lansat o licitație cu o valoare de aproape 10 milioane euro. Lucrarea este una complementară construirii depoului Dacia și presupune digitalizarea viitorului obiectiv: banii sunt asigurați prin intermediul PNRR.
În principal, contractul prevede furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune de echipamente ITS (soluții pentru sisteme de transport inteligente): realizarea de sisteme de semnalizare automatizate, implementarea de sisteme de management (gestionare și control asupra activităților) și sisteme pentru adaptare la intersecțiile din oraș (control la distanță ale schimbătoarelor de cale).
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Care sunt avantajele sistemului de semnalizare automatizat
„Realizarea obiectivelor de digitalizare sunt considerate elemente de artă tehnologică care se compun din sisteme, subsisteme, echipamente specifice, cabluri și conexiuni, componente de schimb și scule, dispozitive specifice necesare montajului și instalării acestora, realizarea probelor și punerii în funcțiune în condiții de siguranță și calitate”, se arată în caietul de sarcini al achiziției.
Potrivit documentației, vor fi realizate 5 sisteme de semnalizare automatizate pentru acces în zone aferente rondului Dacia (depou, garare, întreținere etc.), 2 sisteme de management pentru Dispecerat (control activități și control trafic) și 2 sisteme de semnalizare pentru control la distanță a schimbătoarelor de cale din oraș.
„Implementarea unui sistem de semnalizare automatizat conduce la monitorizarea și controlul fluxurilor și funcțiunilor pe baza unor sisteme specializate prin care se asigură asistență în exploatare și gestiunea tehnică eficient și în condiții de siguranță, dar mai ales conduce la creșterea mobilității urbane și atingerea obiectivului de digitalizare”, se mai precizează în documentație.
Întârzieri mari în stabilirea constructorului depoului Dacia
Proiectul de digitalizare este complementar celui de construire a depoului Dacia, investiție aflată în stadiu de licitație. În acest caz, procedura a fost lansată în prima parte a 2024, la câțiva ani de la inițierea proiectului. Ofertele au fost deschise încă din vara anului trecut, dar Primăria încă nu a finalizat procedura. „Licitația este în faza de aprobare a raportului final al evaluării”, se declarat ieri purtătorul de cuvânt al municipalității ieșene, Sebastian Buraga.
În „finala” licitației pentru construirea depoului Dacia au rămas firma Tancred (Galați) și asocierea Conest – Mari Vila. O altă societate (M/S Sietricon din Bangladesh) a fost descalificată de la procedură, după ce a depus, conform Primăriei, o ofertă neconformă. Construirea depoului Dacia este finanțată prin intermediul unui credit contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar valoarea investiției este în jurul sumei de 40 milioane euro.
Publicitate și alte recomandări video