Licitaţii de 19 milioane blocate de o firmă care nici măcar nu a participat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Principiul guvernamental de lucru „pe datorie“, contestat

Licitaţii de 19 milioane blocate de o firmă care nici măcar nu a participat

GALERIE
asfaltare
  • asfaltare
- +

Aceasta a contestat condiţia că Primăria plătea când primea banii de la Guvern.

Programul Naţional de Dez­voltare Locală mai mult încurcă decât ajută comunele din judeţ. Proiecte în valoare de 19 milioane lei, aflate în derulare la Ruginoasa, au fost blocate, după ce licitaţiile organizate de primăria comunei au fost atacate de o firmă interesată de contracte.

Viarom SA a invocat în principal condiţiile absurde impuse prin caietele de sarcini, condiţii despre care primarul Ionel Moraru spune că nu le-a putut ocoli. Con­siliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dat câştig de cauză societăţii, dispunând anularea licitaţiilor. „N-am ce face altceva decât să-i dau în judecată şi mă văd cu ei la Curtea de Apel. Nu am băgat de capul meu condiţiile în caietul de sarcini. Mi-am luat doar măsurile de prevedere. Nu am banii în buzunar, să dau lucrarea în orice condiţii şi să o plătesc eu. Din ce?“, a spus primarul.

Ionel Moraru face parte dintre primarii aleşi din partea PDL în 2012, care au trecut la PSD în schimbul promisiunii că vor primi sprijin pentru proiectele locale. În septembrie, comunei Ruginoasa i s-au aprobat finanţări de 19,11 mi­lioane lei, pentru asfaltarea a 14 km de drumuri. Primăria a lansat trei licitaţii, pentru modernizarea drumului comunal 121C Rugi­noasa - Vaşcani, asfaltarea drumurilor co­munale de pe raza satelor Rugi­noasa şi Rediu şi modernizarea drumurilor comunale din satul Dumbrăviţa.

Toate cele trei licitaţii au fost atacate de Viarom SA, contestaţiile fiind practic trase la indigo. În toate cele trei cazuri, Viarom a contestat în primul rând faptul că primăria comunei îşi asuma res­pectarea termenelor de plată doar în măsura în care primea banii necesari de la Guvern, firma câştigătoare putându-se vedea în situaţia de a lucra pe datorie, cu speranţa că într-o zi va primi şi banii. A fost contestat şi termenul de plată prea mare impus de primărie, respectiv de 12 luni de la data emiterii facturilor.

O altă prevedere contestată a fost cea conform căreia garanţia de bună execuţie putea fi executată de primărie în întregime dacă lucrările stagnau, chiar în situaţia în care întreruperea s-ar fi datorat nefi­nan­ţării. Alături de alte neclarităţi invocate de Viarom SA, cele trei probleme referitoare la finanţare au convins CNSC să anuleze licita­ţiile. „Eu speram să dăm drumul la lucrări de anul ăsta, că oamenii aşteaptă asfalt, nici ei nu mai ştiu de când. Măcar dacă firma ar fi venit la licitaţie, mai înţelegeam, dar ei au contestat fără să depună oferte. N-aveau decât să-i lase pe alţii, care acceptau condiţiile. În­ţe­leg că nu le convine, dar nici eu nu am de unde să plătesc lucrarea da­că nu primesc banii de la Guvern“, a precizat primarul comunei.

Gu­vernul a aprobat în acest an finanţări pentru 129 de proiecte pe raza judeţului Iaşi, aproape în exclusivitate în comune conduse de primari membri ai PSD. Valoarea totală a finanţărilor aprobate este de 71,2 milioane lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.