anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Licitaţii în avanpremiera unor contracte mari, pe bani europeni, pentru modernizarea transportului ieșean

GALERIE
transport iesean
 • transport iesean
- +

Primăria a lansat trei licitaţii în relaţie cu proiecte europene ce vizează activitatea în transportul public local. Cea mai importantă dintre acestea face referire la contractarea unei firme care să asigure servicii de asistenţă tehnică (356.000 lei) pe perioada derulării lucrărilor de reabilitare a căii de rulare pe ruta Iaşi - Dancu. Lansarea licitaţiei este un semn că, în curând, va fi semnat şi contractul de finanţare europeană: fondurile vor fi asigurate din suplimentarea făcută recent de către guvern în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 - 2020. 

 
 

După semnarea acordului cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), va putea fi emis şi ordinul de începere a lucrărilor întrucât licitaţia de execuţie a fost organizată, anul trecut, cu clauză suspensivă, adjudecatarul procedurii fiind Conest. Lucrările constau în reabilitarea căii de rulare pe tronsonul cuprins între intersecţia str. Vasile Lupu - str. Aurel Vlaicu şi până la limita intravilan municipiul Iaşi pe o distanţă de 2.460 metri liniari (cale de rulare dublă). Totodată va mai fi reabilitat podul Ciurchi II, vor fi efectuate lucrări de construire a 8 staţii de transport public, trotuarele vor fi refăcute pe o suprafaţă de 9.350 mp, iar spaţiile verzi pe o suprafaţă de 1.775 mp. 

În ceea ce priveşte celelalte două licitaţii lansate recent de Primărie, ambele fac referire la achiziţia de autobuze electrice şi vizează servicii de informare şi publicitate, contractele având o valoare totală de aproape 250.000 lei. Amintim că Ministerul Dezvoltării a lansat anul trecut două proceduri de achiziţie de autobuze la nivel naţional, la Iaşi urmând a fi livrate 44 de astfel de mijloace de transport (20 de autobuze electrice cu o lungime de 12 metri şi 24 cu o lungime de 10 metri). 
Una dintre proceduri a întâmpinat probleme şi a fost anulată recent de către minister (cele 24 autobuze de 10 m), conform unui anunţ publicat în sistemul naţional de achiziţii (SICAP). Autoritatea centrală nu a precizat motivul anulării, dar, probabil, procedura va fi relansată în condiţiile în care finanţarea este asigurată. 
 
De remarcat că ministerul a anulat, în ultimele luni, alte trei licitaţii care prevedeau furnizarea de autobuze de 10 metri lungime în diverse oraşe din ţară. În cazul celeilalte licitaţii în care a fost inclus Iaşul, pentru autobuzele de 12 metri, procedura este în continuare activă, în prezent ofertele primite fiind evaluate din punct de vedere tehnic. 
 
La ambele licitaţii au participat numeroase firme din Turcia, China, Israel şi Polonia. Totodată, Iaşul va beneficia de 32 de tramvaie noi, achiziţionate tot cu fonduri europene. În cazul tramvaielor, contractele au fost atribuite producătorului polonez PESA (16 tramvaie, licitaţie organizată de Ministerul Dezvoltării pentru Iaşi) şi producătorului turc Bozankaya (16 tramvaie, licitaţie a Primăriei Iaşi). Deocamdată, doar contractul cu turcii a fost semnat, iar vehiculele sunt deja în producţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.