anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.10.2020

Licitaţii în avanpremiera unor contracte mari, pe bani europeni, pentru modernizarea transportului ieșean

GALERIE
transport iesean
  • transport iesean
- +

Primăria a lansat trei licitaţii în relaţie cu proiecte europene ce vizează activitatea în transportul public local. Cea mai importantă dintre acestea face referire la contractarea unei firme care să asigure servicii de asistenţă tehnică (356.000 lei) pe perioada derulării lucrărilor de reabilitare a căii de rulare pe ruta Iaşi - Dancu. Lansarea licitaţiei este un semn că, în curând, va fi semnat şi contractul de finanţare europeană: fondurile vor fi asigurate din suplimentarea făcută recent de către guvern în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 - 2020. 

 
 

După semnarea acordului cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), va putea fi emis şi ordinul de începere a lucrărilor întrucât licitaţia de execuţie a fost organizată, anul trecut, cu clauză suspensivă, adjudecatarul procedurii fiind Conest. Lucrările constau în reabilitarea căii de rulare pe tronsonul cuprins între intersecţia str. Vasile Lupu - str. Aurel Vlaicu şi până la limita intravilan municipiul Iaşi pe o distanţă de 2.460 metri liniari (cale de rulare dublă). Totodată va mai fi reabilitat podul Ciurchi II, vor fi efectuate lucrări de construire a 8 staţii de transport public, trotuarele vor fi refăcute pe o suprafaţă de 9.350 mp, iar spaţiile verzi pe o suprafaţă de 1.775 mp. 

În ceea ce priveşte celelalte două licitaţii lansate recent de Primărie, ambele fac referire la achiziţia de autobuze electrice şi vizează servicii de informare şi publicitate, contractele având o valoare totală de aproape 250.000 lei. Amintim că Ministerul Dezvoltării a lansat anul trecut două proceduri de achiziţie de autobuze la nivel naţional, la Iaşi urmând a fi livrate 44 de astfel de mijloace de transport (20 de autobuze electrice cu o lungime de 12 metri şi 24 cu o lungime de 10 metri). 
Una dintre proceduri a întâmpinat probleme şi a fost anulată recent de către minister (cele 24 autobuze de 10 m), conform unui anunţ publicat în sistemul naţional de achiziţii (SICAP). Autoritatea centrală nu a precizat motivul anulării, dar, probabil, procedura va fi relansată în condiţiile în care finanţarea este asigurată. 
 
De remarcat că ministerul a anulat, în ultimele luni, alte trei licitaţii care prevedeau furnizarea de autobuze de 10 metri lungime în diverse oraşe din ţară. În cazul celeilalte licitaţii în care a fost inclus Iaşul, pentru autobuzele de 12 metri, procedura este în continuare activă, în prezent ofertele primite fiind evaluate din punct de vedere tehnic. 
 
La ambele licitaţii au participat numeroase firme din Turcia, China, Israel şi Polonia. Totodată, Iaşul va beneficia de 32 de tramvaie noi, achiziţionate tot cu fonduri europene. În cazul tramvaielor, contractele au fost atribuite producătorului polonez PESA (16 tramvaie, licitaţie organizată de Ministerul Dezvoltării pentru Iaşi) şi producătorului turc Bozankaya (16 tramvaie, licitaţie a Primăriei Iaşi). Deocamdată, doar contractul cu turcii a fost semnat, iar vehiculele sunt deja în producţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.