anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Lider de sindicat către Maricel Popa: „Nu distrugeți și bruma de act cultural care mai există”

GALERIE
filarmonica Iasi
 • filarmonica Iasi
- +

Stefan-Ioan Popel, Lider al Sindicatului Filarmonicii,, Moldova '' Iași îi transmite o scrisoare deschisă preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi pe tema trimiterii în şomaj tehnic a angajaţilor instituţiei de cultură. Mai jos redăm conţinutul documentului intergral.

„Scrisoare deschisa, adresata Domnului Președinte al Consiliului Județean Iași,  Dr. Ing. Maricel Popa

După ce, la începutul lunii martie, ati considerat ca epidemia de Covid-19 nu poate fi controlata decat prin  retragerea unor fonduri consistente din bugetele instituțiilor de cultura din Iași, imediat după sărbătorile Pascale ati gândit ca trebuie și ca e momentul perfect sa administrați cu multa,, eleganta'' lovitura fatala acestor instituții din subordinea CJ Iași.... lovind în angajații acestora. Mai precis, impunând abuziv întrarea în șomaj tehnic. Și mai precis, aruncând la fel de abuziv responsabilitatea deciziei în spinarea managerilor, și asa împărțiți între pretențiile de eficienta economica și nevoile instituțiilor.

Din bugetul de,, Bunuri și servicii'', Filarmonicii,, Moldova' 'i-a fost retrasa în 2 transe, suma de aproximativ 950000 lei, adică jumătate din întreaga suma destinata acoperirii cheltuielilor de funcționare și organizare ale instituției. După cheltuirea fondurilor destinate primului trimestru, mai rămânem cu un sfert din suma pentru a acoperi ce va mai rămâne din activitatea acestui an. Mai mult decât asta, trimiterea angajaților în activitate la domiciliu, posibila și absolut necesara în acest domeniu, a adus economii substanțiale prin neplata sporurilor de munci grele, doctorat, etc.

Se pare ca nu este de ajuns pentru dvs, acum intenționati sa deschideti posibilitatea unor viitoare abuzuri în privința contractelor de munca,suspendarea contractelor de munca prevazuta în hotărârea propusa nefiind condiționată de vreo stare excepțională reala, ci doar de reducerea sau întreruperea activității. Acordati, în acest fel, drepturi discreționare managerului, de a opera unilateral orice modificare în raporturile de munca, evident la comanda ordonatorului de credite.

Din perioada primarului Simirad, apoi a presedintelui Simirad și pana în prezent, Filarmonica a suportat nenumărate agresiuni financiare la adresa întregului buget al instituției, în numele unor promisiuni imobiliare, de construcție a unei clădiri dedicate sau reabilitării celei în care actualmente funcționam.

Din 2013, angajații își desfășoară repetițiile pe proprie răspundere în clădirea veche, insalubra, iar publicului îi este interzis accesul, din cauza riscului seismic.

Nenumarate au fost promisiunile dvs, domnule Președinte, toate neonorate. Nu ați făcut decât proiecte și studii de fezabilitate, motiv de cheltuieli sterile la Bugetul CJ. Vor mai trece minimum încă 3 ani pana când va fi posibil sa vedem ceva concret și nou în spatiile Filarmonicii.

Adică minimum 10 ani de când Sala de concerte este închisă publicului. 10 ani de practica profesionala înseamnă pentru mine un sfert din perioada activa profesional. Prea mult timp de așteptare, domnule Președinte. 

Dar prezentând faptele, seci și reci,nu uit sa va aduc aminte, ca Filarmonica v-a oferit puținele momente în care ați avut motiv sa va mândriți cu ceva, cu cineva din subordine. Probabil singurele momente când ați urcat pe scena Ateneului Român din București și ați umplut de tinichele lipsite de semnificație și mai ales de conținut, atât pe Managerul Filarmonicii, Maestrul Bujor Prelipcean cât și pe colectivul artistic prezent pe scena. Intenționat nu menționez titlurile academice și didactice ale managerului, pentru ca titlul de Maestru se câștigă cu mult efort și dedicație... Nu se cere, nu se acorda.

Cu toate astea ați ales și alegeți, în numele unei epidemii, sa distrugeți tot ce au creat oamenii Filarmonicii în toți anii de la înființare, pentru ca tot ce reprezinta acum Filarmonica, este rezultatul unei acumulări calitative și cantitative de peste 70 ani.

Fără susținerea fondurilor publice, cultura românească este condamnata dispariției, în curând doar viziunea manelistica asupra oricărui domeniu va fi singurul mod de a percepe cultura și arta.

În tari vestice, civilizate, în care cu toții avem cunoscuți sau prieteni, s-a înțeles ca actul cultural este singurul aspect care da identitate unei națiuni. Nimeni nu a pus problema atingerii financiare a angajaților din domeniu. În Germania spre exemplu, artiștii angajați au fost rugați sa contribuie cu mici donații la crearea unui fond de ajutorare a artiștilor independenți. ATÂT. În condițiile în care sunt înregistrați peste 8 milioane de artiști profesioniști sau liber profesioniști. La noi exista sub 15000 de oameni angajați în cultura. După viziunea dvs, e prea mult.

Va rog, Domnule Președinte, sa nu ne sacrificați în numele unui inamic care va trece peste noi, asa cum au trecut mulți alții, amintiți sau nu în tomurile de istorie. Nu este cazul sa distrugeți și bruma de act cultural care mai exista în aceasta zona. Pentru ca este posibil sa nu - și mai revină.

Stefan-Ioan Popel, Lider al Sindicatului Filarmonicii,, Moldova '' Iași”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X