Lider musulman: Charlie Hebdo trebuie să continue să recurgă la arta sa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Lider musulman: Charlie Hebdo trebuie să continue să recurgă la arta sa

GALERIE
MUSULMAN FRANTA
  • MUSULMAN FRANTA
- +

Rectorul Marii Moschei din Paris, Chems-Eddine Hafiz, şi-a exprimat dorinţa, într-un editorial apărut sâmbătă, ca Charlie Hebdo ''să continue să recurgă la arta sa'' şi şi-a explicat decizia de a urmări în justiţie, în 2006, publicaţia satirică ce publicase caricaturi cu profetul Mahomed, transmite AFP.

"Trebuie ca Charlie Hebdo să continue să scrie, să deseneze, să recurgă la arta sa şi mai ales să trăiască", scrie Hafiz într-un editorial publicat pe site-ul Figaro.fr. "Trebuie ca drama care a lovit această publicaţie, poliţişti şi compatrioţi evrei să servească drept lecţie comunităţii naţionale, dar şi celor care pretind că sunt susţinători ai islamului, celor care îşi spun 'prieteni ai musulmanilor' şi celor care nu condamnă clar aceste crime teroriste: în ce fel moartea caricaturiştilor a promovat cauza musulmanilor? Şi în ce fel distrugerea şi barbaria pot servi imaginii islamului?", se întreabă Hafiz.

În 2006, pe atunci în calitate de avocat al Marii Moschei din Paris, Chems-Eddine Hafiz l-a dat în judecată pe Philippe Val, directorul publicaţiei Charlie Hebdo.

"Mulţi ne-au reproşat acest lucru (...) Voi explica astăzi, pentru că Marea Moschee din Paris care a apărat întotdeauna principiile republicane nu a fost în niciun moment mânată de dorinţa de a interzice ireverenţa, de a condamna blasfemia sau de a-i cenzura pe caricaturişti", scrie Chems-Eddine Hafiz, care i-a succedat în ianuarie 2020 lui Dalil Boubakeur în calitate de rector al Marii Moschei din Paris şi care este totodată vicepreşedinte al Consiliului francez al cultului musulman.

El a explicat că a decis să dea în judecată Charlie Hebdo din cauza "contextului naţional şi internaţional" deosebit, a manifestaţiilor violente împotriva publicaţiei în ţările musulmane şi a unei "tensiuni comunitare" în Franţa. "Acţiunea noastră a vizat, mai înainte de orice, să taie craca de sub picioarele mediilor extremiste şi să canalizeze dezbaterea către tribunale pentru ca aceasta să nu se desfăşoare în stradă", afirmă responsabilul musulman.

Chems-Eddine Hafiz doreşte totodată "ca toţi musulmanii - precum şi cei care încearcă să-i infantilizeze - să înţeleagă tradiţiile culturale ale satirei şi spaţiul democratic care permite orice fel de exprimări, chiar şi pe acelea care par excesive. În ţara noastră, doar legea stabileşte limitele".

Procesul privind atacurile jihadiste din ianuarie 2015 împotriva publicaţiei Charlie Hebdo, a unor poliţişti şi a unui magazin evreiesc, soldate cu 17 morţi în trei zile, s-a deschis miercuri la Paris. Publicaţia satirică, ţintă a teroriştilor pentru că publicase caricaturi cu profetul Mahomed în 2006, a republicat desenele în ediţia tipărită miercuri. AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.