Lider musulman: Charlie Hebdo trebuie să continue să recurgă la arta sa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

Lider musulman: Charlie Hebdo trebuie să continue să recurgă la arta sa

GALERIE
MUSULMAN FRANTA
  • MUSULMAN FRANTA
- +

Rectorul Marii Moschei din Paris, Chems-Eddine Hafiz, şi-a exprimat dorinţa, într-un editorial apărut sâmbătă, ca Charlie Hebdo ''să continue să recurgă la arta sa'' şi şi-a explicat decizia de a urmări în justiţie, în 2006, publicaţia satirică ce publicase caricaturi cu profetul Mahomed, transmite AFP.

"Trebuie ca Charlie Hebdo să continue să scrie, să deseneze, să recurgă la arta sa şi mai ales să trăiască", scrie Hafiz într-un editorial publicat pe site-ul Figaro.fr. "Trebuie ca drama care a lovit această publicaţie, poliţişti şi compatrioţi evrei să servească drept lecţie comunităţii naţionale, dar şi celor care pretind că sunt susţinători ai islamului, celor care îşi spun 'prieteni ai musulmanilor' şi celor care nu condamnă clar aceste crime teroriste: în ce fel moartea caricaturiştilor a promovat cauza musulmanilor? Şi în ce fel distrugerea şi barbaria pot servi imaginii islamului?", se întreabă Hafiz.

În 2006, pe atunci în calitate de avocat al Marii Moschei din Paris, Chems-Eddine Hafiz l-a dat în judecată pe Philippe Val, directorul publicaţiei Charlie Hebdo.

"Mulţi ne-au reproşat acest lucru (...) Voi explica astăzi, pentru că Marea Moschee din Paris care a apărat întotdeauna principiile republicane nu a fost în niciun moment mânată de dorinţa de a interzice ireverenţa, de a condamna blasfemia sau de a-i cenzura pe caricaturişti", scrie Chems-Eddine Hafiz, care i-a succedat în ianuarie 2020 lui Dalil Boubakeur în calitate de rector al Marii Moschei din Paris şi care este totodată vicepreşedinte al Consiliului francez al cultului musulman.

El a explicat că a decis să dea în judecată Charlie Hebdo din cauza "contextului naţional şi internaţional" deosebit, a manifestaţiilor violente împotriva publicaţiei în ţările musulmane şi a unei "tensiuni comunitare" în Franţa. "Acţiunea noastră a vizat, mai înainte de orice, să taie craca de sub picioarele mediilor extremiste şi să canalizeze dezbaterea către tribunale pentru ca aceasta să nu se desfăşoare în stradă", afirmă responsabilul musulman.

Chems-Eddine Hafiz doreşte totodată "ca toţi musulmanii - precum şi cei care încearcă să-i infantilizeze - să înţeleagă tradiţiile culturale ale satirei şi spaţiul democratic care permite orice fel de exprimări, chiar şi pe acelea care par excesive. În ţara noastră, doar legea stabileşte limitele".

Procesul privind atacurile jihadiste din ianuarie 2015 împotriva publicaţiei Charlie Hebdo, a unor poliţişti şi a unui magazin evreiesc, soldate cu 17 morţi în trei zile, s-a deschis miercuri la Paris. Publicaţia satirică, ţintă a teroriştilor pentru că publicase caricaturi cu profetul Mahomed în 2006, a republicat desenele în ediţia tipărită miercuri. AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.