anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Lider musulman: Charlie Hebdo trebuie să continue să recurgă la arta sa

GALERIE
MUSULMAN FRANTA
 • MUSULMAN FRANTA
- +

Rectorul Marii Moschei din Paris, Chems-Eddine Hafiz, şi-a exprimat dorinţa, într-un editorial apărut sâmbătă, ca Charlie Hebdo ''să continue să recurgă la arta sa'' şi şi-a explicat decizia de a urmări în justiţie, în 2006, publicaţia satirică ce publicase caricaturi cu profetul Mahomed, transmite AFP.

"Trebuie ca Charlie Hebdo să continue să scrie, să deseneze, să recurgă la arta sa şi mai ales să trăiască", scrie Hafiz într-un editorial publicat pe site-ul Figaro.fr. "Trebuie ca drama care a lovit această publicaţie, poliţişti şi compatrioţi evrei să servească drept lecţie comunităţii naţionale, dar şi celor care pretind că sunt susţinători ai islamului, celor care îşi spun 'prieteni ai musulmanilor' şi celor care nu condamnă clar aceste crime teroriste: în ce fel moartea caricaturiştilor a promovat cauza musulmanilor? Şi în ce fel distrugerea şi barbaria pot servi imaginii islamului?", se întreabă Hafiz.

În 2006, pe atunci în calitate de avocat al Marii Moschei din Paris, Chems-Eddine Hafiz l-a dat în judecată pe Philippe Val, directorul publicaţiei Charlie Hebdo.

"Mulţi ne-au reproşat acest lucru (...) Voi explica astăzi, pentru că Marea Moschee din Paris care a apărat întotdeauna principiile republicane nu a fost în niciun moment mânată de dorinţa de a interzice ireverenţa, de a condamna blasfemia sau de a-i cenzura pe caricaturişti", scrie Chems-Eddine Hafiz, care i-a succedat în ianuarie 2020 lui Dalil Boubakeur în calitate de rector al Marii Moschei din Paris şi care este totodată vicepreşedinte al Consiliului francez al cultului musulman.

El a explicat că a decis să dea în judecată Charlie Hebdo din cauza "contextului naţional şi internaţional" deosebit, a manifestaţiilor violente împotriva publicaţiei în ţările musulmane şi a unei "tensiuni comunitare" în Franţa. "Acţiunea noastră a vizat, mai înainte de orice, să taie craca de sub picioarele mediilor extremiste şi să canalizeze dezbaterea către tribunale pentru ca aceasta să nu se desfăşoare în stradă", afirmă responsabilul musulman.

Chems-Eddine Hafiz doreşte totodată "ca toţi musulmanii - precum şi cei care încearcă să-i infantilizeze - să înţeleagă tradiţiile culturale ale satirei şi spaţiul democratic care permite orice fel de exprimări, chiar şi pe acelea care par excesive. În ţara noastră, doar legea stabileşte limitele".

Procesul privind atacurile jihadiste din ianuarie 2015 împotriva publicaţiei Charlie Hebdo, a unor poliţişti şi a unui magazin evreiesc, soldate cu 17 morţi în trei zile, s-a deschis miercuri la Paris. Publicaţia satirică, ţintă a teroriştilor pentru că publicase caricaturi cu profetul Mahomed în 2006, a republicat desenele în ediţia tipărită miercuri. AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.