anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.10.2020

Lideri PSD, la Iaşi: Noul an şcolar, un eşec pentru o generaţie

GALERIE
Gavrila si Dincu3
  • Gavrila si Dincu3
- +

Noul an şcolar se află sub semnul eşecului pentru următoarea generaţie, atât din cauza decalajului rural-urban existent la nivelul şcolilor, accentuat de pandemie, cât şi a lipsei de viziune şi a bâlbâielilor Guvernului României cu privire la modul cum vor fi organizate învăţarea şi predarea în contextul continuării crizei de sănătate publică.

Acestea au fost câteva dintre concluziile dezbaterii organizate ieri, la Iaşi, de Camelia Gavrilă, candidatul social-democrat la Primăria Iaşi, şi sociologul Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

În privinţa deschiderii anului şcolar, Camelia Gavrilă a afirmat că ministrul Educaţiei a ratat şansa „cu brio” până în prezent, pentru că toate acţiunile au venit târziu.

„În afara faptului că avem nişte ghiduri şi un ordin semnat de ministrul Sănătăţii şi al Educaţiei, nu avem tablete, nu există conexiune la internet în zonele profunde ale satului românesc, nu au fost suficiente pregătirile profesorilor pe componenta digitală, pe dezvoltarea acestor competenţe”, a argumentat Camelia Gavrilă afirmaţia cu privire la eşecul Guvernului PNL de a gestiona situaţia actuală.

Pe de altă parte, sunt lucruri pe care o comunitate responsabilă le poate face, susţine ea, cum ar fi suplimentarea bugetelor pentru şcoli, poate ajuta cu păstrarea igienei, existenţa dezinfectanţilor şi a măştilor de protecţie.

„Sunt ţări în care testarea profesorilor este gratuită, măştile sunt gratuite pentru toată lumea, sunt măsuri care ţin de un bun-simţ şi de o empatie faţă de problematica şcolilor. Aşteptăm acele celebre tablete care întârzie să apară, probabil că două luni vor fi tot elemente de inventivitate didactică, de implicare a profesorilor, de transmitere a unor materiale în format tradiţional, printat dacă ne referim la sate. Iar dacă va exista şi sistemul de lucru online acesta se va realiza, evident, cu decalajele digitale de care vorbim”, a conchis candidatul PSD la Primăria Iaşi.

Vasile Dîncu a subliniat faptul că toate premisele care vizează începerea noului an şcolar „sunt absolut îngrijorătoare”, afirmând că ne aflăm în faţa unui eşec pentru o generaţie.

„Noi nu putem să ratăm generaţii, să avem generaţii pierdute în educaţie, aşadar trebuie făcut ceva. Ce se întâmplă în acest moment este foarte grav. Nu avem o strategie la nivel naţional pentru asta”, atrage atenţia sociologul.

Nerezolvarea problemelor ar putea veni cu un abandon şcolar masiv în rândul elevilor, iar pe viitor şi din partea cadrelor didactice, întrucât foarte mulţi tineri nu mai vor să intre în sistemul de învăţământ ori îl părăsesc din cauza condiţiilor precare, punctează Dîncu. În primul rând, este o lipsă a infrastructurii, aminteşte el, apoi o lipsă de viziune.

„Ne confruntăm şi cu o lipsă de viziune pentru viitor. Trebuie să le dăm o viziune oamenilor, iar asta trebuie să o facă Guvernul României. Aceste lucruri ar trebui să îi preocupe pe cei care se află la guvernare acum, nu votul de pe 27 septembrie. Vedem că premierul încearcă să amâne începerea şcolii până după vot, de la 1 octombrie. Este un lucru care ar trebui taxat de întreaga societate, pentru că dacă nu putem începe şcoala înseamnă că nici nu putem vota”, a spus la Iaşi sociologul Vasile Dîncu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.