Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Liderii AUR, la Iaşi. Partidul extremist vrea ca peste 2.000 de comune să fie desfiinţate

GALERIE
tarziu-aur-iasitarziu-aur-iasi1
  • tarziu-aur-iasi
  • tarziu-aur-iasi1
- +

Liderii alianţei se află într-o campanie de consultare publică zilele acestea în judeţele Moldovei. La Iaşi, ei au explicat de ce sunt văzuţi drept extremişti, ce sentimente au faţă de Rusia şi ce ar putea să facă pentru Autostrada Unirii dacă ar fi la guvernare.

O garnitură a „greilor” Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) s-a aflat marţi la Iaşi, pentru o întâlnire cu membrii şi susţinătorii partidului, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri. „Vacanţa parlamentară este un bun prilej de a merge din nou prin ţară şi de a afla «Ce vor românii»”, anunţa co-preşedintele AUR Claudiu Târziu, într-un mesaj nu foarte bine mediatizat. Prin urmare, în sala de conferinţe de la Palas întrebările au curs doar din partea membrilor şi simpatizanţilor alianţei.

Marius Lulea, prim-vicepreşedinte AUR, le-a dat asigurări celor prezenţi că nu va exista o coabitare cu alte partide. „Dacă ne-am alia cu PNL şi PSD, am mai pierde 15 ani”, a spus el. „N-o să mă credeţi”, a continuat prim-vicele alianţei, „dacă vă spun că AUR e primul partid în intenţiile de vot. Nici pe 6 decembrie 2020 nu credea nimeni că vom lua 10 la sută din voturi”, a adăugat el.

Marius Lulea a abordat câteva priorităţi pe care le-ar aplica partidul său – printre care redesenarea administrativă a ţării, argumentând că, acum, sunt peste o sută de unităţi teritorile cu mai puţin de 1000 de locuitori. Ar trebui să fie cel mult o mie de unităţi administrativ-teritoriale, nu peste 3200, susţine el. „Nu ne mai permitem să mergem cu actualul sistem”, a conchis el.

„Mi-ar fi plăcut să crească taxele, dacă am fi avut autostrăzi”, a mai spus Lulea, respingând taxarea sectorului privat „ca să dăm subvenţii partidelor şi pensii speciale”. Subiectul autostrăzilor din Moldova a revenit în discuţii, fiind de fapt prima întrebare venită din sală. Lipsa de voinţă este principalul motiv invocat de cei de la AUR pentru care nu s-au construit autostrăzi în regiune. Nu avem neapărat nevoie de fonduri europene, putem să renunţăm la cheltuieli suplimentare, a mai spus prim-vicepreşedintele AUR, dând de înţeles că se referă inclusiv la subvenţionarea partidelor şi la pensiile speciale. „Dacă vom ajunge la guvernare, ar fi o ruşine să ne ia mai mult de 3-4 ani să facem A7, A8 şi A13”, a încheiat liderul AUR.

Co-preşedintele Claudiu Târziu şi-a început discursul condamnând „viforul neomarxismului, al noului comunism”. El a comparat dreapta cu stânga politică, respingând acuzaţiile că AUR ar fi o formaţiune extremistă. „AUR nu a apărut în urma unui studiu de piaţă”, le-a spus Târziu celor prezenţi, completat ulterior de Lulea: „nu extremistă, ci radicală, născută din nemulţumirea oamenilor”.

Claudiu Târziu a respins de asemenea etichetarea AUR ca „rusofilă”: „Nu suntem rusofili sau putinişti, suntem filoromâni”, a spus el. „Nu urâm neapărat Rusia, nu-i urâm pe ruşi, dar nu avem nici un fel de datorie sufletească faţă de ei. Dimpotrivă, ei au nişte restanţe istorice faţă de noi” a adăugat liderul AUR, subliniind că alianţa a fost prima formaţiune care a protestat la debutul invaziei Ucrainei.

Cât priveşte statul român, „nu ne mai aparţine şi trebuie să-l luăm înapoi”, a anunţat Claudiu Târziu unul dintre posibilele sloganuri pentru alegerile din 2024. Pe parcursul celor trei ore ale conferinţei, au mai fost abordate chestiunea avortului (exclus categoric), a ajutoarelor de stat (care, cu unele excepţii, „fac din cetăţean un sclav, un captiv, o unealtă, un neputincios”), oprirea pierderilor inclusiv de capital uman („am pierdut 6 milioane de români care au emigrat”), calitatea de membru al UE („nu suntem eurosceptici sau antieuropeni, dar ne dorim o Uniune Europeană aşa cum au făcut-o fondatorii ei”). 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri