Liderii coaliției stabilesc astăzi data alegerilor prezidențiale. De ce vrea PSD să aibă loc în septembrie

miercuri, 19 iunie 2024, 13:08
2 MIN
 Liderii coaliției stabilesc astăzi data alegerilor prezidențiale. De ce vrea PSD să aibă loc în septembrie

Liderii coaliției de guvernare PSD-PNL se reunesc miercuri pentru a stabili data alegerilor prezidențiale. Ședința va avea loc după 18:30, la Vila Lac.

Cele două partide aflate la guvernare nu au reușit până acum să ajungă la un numitor comun. Liberalii își doresc ca alegerile să aibă loc la termen, în decembrie, odată cu parlamentarele, în timp ce social-democraţii preferă să fie organizate în septembrie.

Varianta unei candidaturi comune PSD-PNL la alegerile prezidenţiale a fost scoasă din discuţie, după ce ambele partide au anunţat că vor avea propriul candidat la alegerile pentru şefia statului. Liberalii au transmis, neoficial, că singura variantă ca la alegerile prezidenţiale să se meargă cu un candidat comun este susţinerea de către social-democraţi a lui Nicolae Ciucă.

În privinţa datei alegerilor prezidenţiale, PSD insistă ca acestea să aibă loc în luna septembrie, aşa cum s-a stabilit iniţial în coaliţia de guvernare. Liberalii doresc ca acestea să aibă loc în decembrie, motivând că organizarea scrutinului în septembrie ar încurca activitatea din şcoli şi, în plus, campania electorală în luna august ar fi una atipică, ţinând cont că este o lună de vacanţă.

„Este adevărat că atunci când am discutat calendarul alegerilor, s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie. După modul în care s-au desfăşurat alegerile locale şi europarlamentare şi feedback-ul, mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinţi – a fost o chestiune legată de faptul că a fost perturbat procesul de învăţământ. Iată că suntem în a opta zi şi nu avem încă rezultatele finale. Au fost şcoli care nu îşi reluaseră, la sfârşitul săptămânii, activitatea, ca atare toţi cei care au examene de capacitate, bacalaureat, s-au simţit afectaţi de acest aspect. Mai mult, urmează să avem o perioadă de două luni de vară, până în septembrie ştim bine care sunt activităţile, e perioadă de concedii”, a declarat președintele PNL Nicolae Ciucă, în urmă cu câteva zile.

Pe de altă parte, surse au precizat pentru News.ro că PSD îşi doreşte luna septembrie pentru prezidenţiale, fiind luna în care va intra în vigoare recalcularea pensiilor, cu impact asupra electoratului, în special pensionari, electoratul tradiţional al PSD.

Potrivit surselor, există şansa ca la această şedinţă să se tranşeze subiectul calendarului pentru alegerile prezidenţiale, pentru că Guvernul este presat de timp să dea Hotărârea privind data alegerilor.

FOTO. Alexandra Cristea

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii