Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Liderii PNL văd rezultatele alegerile în roz

GALERIE
gorghiu Blaga
  • gorghiu Blaga
- +

„PNL a obţinut cel mai bun scor din 90. Decizia fuziunii a fost corectă”, a comentat ieri copreşedintele PNL Vasile Blaga. 'Nimeni nu se ţine de niciun scaun în partidul acesta, dar nimeni nu demisionează când nu este cazul”, a spus şi Alina Gorghiu. Singurul care a ales să facă un pas în spate a fost prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, care s-a clasat pe locul III în cursa pentru primăria capitalei.

Au început să cadă primele capete după alegerile de duminică. Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, ieri, că nu va reveni asupra deciziei de a demisiona de la şefia PNL Bucureşti şi a mai spus că nu este în măsură să judece dacă şi alţi lideri PNL ar trebui să plece, o analiză urmând să fie făcută marţi în şedinţa BPN. Întrebat dacă şi alte persoane ar mai trebui să îşi dea demisia, Predoiu a spus că nu este în măsură să facă judecăţi de valoare şi că astfel de lucruri se vor discuta în BPN. "Nu sunt în măsură să fac eu judecăţi de valoare. Avem miercuri un BPN şi acolo se discută astfel de lucruri. (…) Nu un singur om evaluează performanţa altora, ci într-un partid serios aşa cum PNL este, o astfel de analiză se face în forurile de conducere ale partidului, oricât de insipidă vi s-ar părea această declaraţie. Aşa sunt principiile insipide. Regula asta este. Că unul sau altul ia o decizie individuală şi face o autoevaluare. Este o altă poveste şi are acest drept, drept de care eu am uzat. Dar discuţiile per ansamblu vor avea loc miercuri la BPN", a afirmat Predoiu. Întrebat dacă este de părere că preşedintele Klaus Iohannis are o vină în ceea ce priveşte eşecul PNL la alegerile locale, Predoiu a afirmat că nu dă vina pe alţii şi "ce ai de făcut îţi faci tu singur". "Asta a fost încercarea şi provocarea noastră", a mai spus Predoiu. El a mai precizat că dintre colegii săi de la Bucureşti, doar Dan Cristian Popescu şi-a mai anunţat demisia.
 
Ce spun liderii PNL
 
Legat de această temă, copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, ieri, că rezultatele pe votul politic din întreaga ţară reprezintă cel mai bun scor pe care l-a obţinut partidul în ultimii 26 de ani, ceea ce arată că decizia fuziunii PNL cu PDL a fost una corectă.  Blaga a spus că, dincolo de rezultatele din Bucureşti, la nivel naţional, pe votul politic pentru consiliile judeţene, PNL a obţinut 31% şi a câştigat 1.040 de primari din cei 3.200 centralizaţi până acum. Copreşedintele PNL a mai spus că este cel mai bun scor obţinut de partid după revoluţie. "Rezultatele arată cât de corectă a fost decizia fuziunii. (...) Am reuşit să reconstruim dreapta şi nu a fost un lucru uşor şi ne vom concentra pe asta", a mai declarat Blaga. La rândul ei, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus că nimeni nu se ţine de scaun, dar nici nu demisionează când nu este cazul, afirmând că nu poţi judeca un preşedinte de partid în funcţie de un judeţ sau de o filială. ''Nimeni nu se ţine de niciun scaun în partidul acesta, dar nimeni nu demisionează când nu este cazul. (…) Nu poţi să judeci poziţia unui preşedinte de partid în funcţie de un judeţ sau de o filială. Repet, îmi asum întraga responsabilitate a eşecului pe Bucureşti şi cred că de mâine trebuie făcute sau luate o grămadă de măsuri pentru a putea să capacitezi electoratul pe care l-am pierdut'', a susţinut Gorghiu. Ea a afirmat că în noaptea alegerilor au fost mai multe momente în care a fost pe punctul de a-şi depune mandatul, afirmând că rezultatul la Bucureşti a dezamăgit-o profund, dar că responsabilitatea este comună.
 
Rezultate la primării

PSD a obţinut 37,47% din voturile exprimate în ţară pentru primari, PNL 32,98%, ALDE 5,56%, independenţii 5,05%, UDMR 4,61%, a anunţat luni Biroul Electoral Central (BEC) după centralizarea a 94,63% dintre voturi.

 
Rezultate pentru consiliile locale
 
PSD a obţinut 35,84% dintre voturile exprimate în ţară pentru consiliile locale, PNL 31,06%, ALDE 6,63%, UDMR 5,8%, PMP 3,89%, a anunţat luni Biroul Electoral Central (BEC) după centralizarea a 94,63% dintre voturi.
 
Rezultate consiliile judeţene
 
PSD a obţinut 37,55% dintre voturile exprimate în ţară pentru consiliile judeţene, PNL 32,15%, ALDE 5,98%, UDMR 5,84%, PMP 4,13%, a anunţat luni Biroul Electoral Central (BEC) după centralizarea a 91,12% dintre voturi.
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri