Liderii UE nu s-au înţeles de la bani şi au extins summit-ul pentru a încerca să ajungă la un acord
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Liderii UE nu s-au înţeles de la bani şi au extins summit-ul pentru a încerca să ajungă la un acord

GALERIE
lideri UE
  • lideri UE
- +

Liderii Uniunii Europene, reuniţi weekendul acesta la Bruxelles, au extins summit-ul cu o zi pentru a încerca să ajungă la un acord privind bugetul multianual şi pachetul de relansare economică.

Consiliul European începe duminică a treia zi de negocieri, după ce în două zile de discuţii şefii de state şi de guverne din ţările membre UE nu au reuşit să se pună de acord privind bugetul şi pachetul de relansare propuse, de 1.820 de miliarde de euro. Preşedintele Consiliului, Charles Michel, a venit sâmbătă cu o nouă propunere de compromis care a vizat două zone cheie: administrarea fondului de relansare şi balanţa dintre granturi şi împrumuturi din acest fond. Nici aceasta nu a fost acceptată unanim. Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, care s-a opus şi propunerii de vineri, a spus că „nu este suficient”, citează politico.eu.

A doua variantă propusă de Michel prevedea ca fondul de recuperare să rămână de 750 de miliarde de euro, dar nivelul granturilor să fie redus la 450 de miliarde de euro de la 500 de miliarde de euro - încuviinţând cererea făcută de Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia. Planul de 1.820 de miliarde de euro propus cuprinde 750 de miliarde de euro - iniţiativa de relansare - şi un buget nucleu (Cadrul Financiar Multianual) de 1.074 de miliarde.

În plus, Michel a sugerat o nouă abordare care ar reprezenta ceea ce a numit „o frână de super urgenţă”, permiţând oricărei ţări îngrijorată în legătură cu plata fondurilor de relansare să le adreseze Consiliului European sau Consiliului Europei. Dacă unii oficiali au spus că au fost făcute progrese după două zile de discuţii, totuşi au rămas divergenţele pe tema administrării şi a dimensiunii bugetului total.

Purtătorul de cuvânt al lui Michel a spus sâmbătă noapte că sesiunea plenară s-a încheiat şi că va fi reluată duminică, la prânz.  Un diplomat francez a spus că Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Giuseppe Conte se vor întâlni cu Michel duminică dimineaţă, la ora locală 09.30, înainte de reuniunea liderilor UE.

Rutte a declarat reporterilor, sâmbătă noapte, după ora 02.00: „Cred că un acord este posibil, dar încă sunt întrebări importante de abordat. Faptul că noi continuăm să discutăm arată că suntem optimişti”. Summit-ul a fost programat, iniţial, să aibă loc în două zile, vineri şi sâmbătă. Duminică, Charles Michel este aşteptat să prezinte o propunere revizuită.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.