anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Liderul AUR a organizat un protest ilegal în faţa Palatului Culturii, dar în instanţă a spus că el doar trecea pe acolo

GALERIE
Protest_AUR_Iasi
 • Protest_AUR_Iasi
- +

 George Simion a contestat amenda primită, de 2.000 de lei, dar a pierdut procesul. Instanţa a adus ca argument faptul că organizase acel protest pe Facebook.

 

Deputatul George Simion a rămas dator Jandarmeriei ieşene cu 2.000 de lei. Parlamentarul a fost amendat acum un an pentru organizarea unui protest ilegal, judecătorii apreciind că sancţiunea a fost meritată. În sarcina lui Simion s-a reţinut că pe 15 noiembrie anul trecut a organizat o adunare publică de aproximativ 100 de persoane, fără a o declara şi înregistra conform legii. Procesul-verbal de amendă a fost întocmit în lipsa deputatului, nefiind semnat de acesta. Sancţiunea a fost contestată de Simion în faţa Judecătoriei, el afirmând că se afla doar în trecere prin faţa Palatului Culturii, însoţit de câţiva colegi de partid, ocazie cu care a împărţit câteva pliante. În jurul lui s-au adunat mai mulţi simpatizanţi, dar numărul acestora nu a depăşit 50 de persoane şi nu ar fi fost vorba de un protest.

Chiar dacă ar fi fost vorba de o adunare, a afirmat deputatul în acţiunea depusă în instanţă, ea tot nu ar fi trebuit anunţată şi înregistrată, întrucât s-a desfăşurat în timpul campaniei electorale, situaţie supusă altor reglementări decât cele referitoare la proteste. În replică, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean a arătat că Simion anunţase pe propria pagină de Facebook desfăşurarea pe 15 noiembrie 2020, în intervalul 16.00-18.00, a unei manifestări intitulate „Protest pentru Drepturi”. Cu această ocazie, IJJ luase măsurile necesare pentru menţinerea ordinii şi îl sancţionase pe deputat.

În analiza dosarului, magistraţii Judecătoriei s-au raportat la jurisprudenţa europeană în domeniu, punând în balanţă prezumţia de legalitate a sancţiunii şi prezumţia de nevinovăţie a deputatului. „Instanţa constată că agentul a fost prezent la săvârşirea contravenţiei şi a constatat fapta «ex propriis sensibus» (prin propriile simţuri, n.r.), motiv pentru care prezumţia de legalitate şi temeinicie primează faţă de prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază petentul, acestuia din urmă revenindu-i sarcina probei contrare. Susţinerile petentului reprezintă simple afirmaţii ale persoanei sancţionate şi nu pot face singure dovada netemeiniciei procesului-verbal. Dacă nerecunoaşterea faptei de către persoana sancţionată ar face proba împotriva constatării directe a agentului de poliţie, s-ar lăsa la latitudinea persoanei sancţionate înlăturarea propriei răspunderi contravenţionale, iar agentul constatator ar fi lipsit de principala sa atribuţie, aceea de a constata direct faptele contravenţionale”, au apreciat judecătorii.

Aceştia au constatat că manifestarea fusese anunţată pe pagina de Facebook a deputatului, prezenţa sa fusese anunţată spre informarea susţinătorilor, iar desfăşurarea fusese transmisă în direct de Simion pe aceeaşi pagină. Susţinerea sa cum că s-ar fi aflat întâmplător în zonă nu avea astfel un fundament real. Magistraţii au conchis că sancţiunea aplicată de jandarmi a fost conformă prevederilor legale şi au menţinut-o. Sentinţa a fost atacată de Simion cu apel, dosarul intrând ieri pe rolul Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.