Liderul consilierilor PSD îşi scoate autorizaţie de construire cu ajutorul judecătorilor. A câştigat o primă bătălie cu Primăria

joi, 25 august 2022, 01:50
3 MIN
 Liderul consilierilor PSD îşi scoate autorizaţie de construire cu ajutorul judecătorilor. A câştigat o primă bătălie cu Primăria

Ieşenii „de rând” nu sunt singurii care aşteaptă cu anii emiterea unei autorizaţii de construire. Fundaţia Ecologică Green, administrată de liderul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu, a cerut instanţei obligarea Primăriei la emiterea unei autorizaţii de construire pentru lucrări efectuate la Casa Modei. Nici la Palatul Justiţiei, lucrurile nu merg însă prea repede.

FEG administrează o parte a imobilului de pe bulevardul Ştefan cel Mare, cunoscut de ieşeni drept „Casa Modei”, după destinaţia sa dinainte de 1990. Cristian Stanciu a cumpărat o parte a clădirii în perioada 2010-2011, la Casa Modei fiind efectuate lucrări de recompartimentări la patru etaje, o scară de acces la terasă şi fiind construit un planşeu care a extins suprafaţa utilă cu 200 mp. În 2019, FEG a început demersurile pentru intrarea în legalitate, obţinând certificatul de urbanism necesar. În luna mai a anului trecut, FEG a depus la Primărie documentaţia pentru autorizarea lucrărilor de construire.

Reprezentanţii FEG afirmă că după aproape trei luni în care nu primiseră niciun răspuns, au obţinut o întrevedere cu inspectorul de zonă, care le-a cerut completarea documentaţiei cu alte acte. Acestea au fost depuse la sfârşitul lunii iulie. În septembrie, octombrie şi decembrie, FEG a revenit cu adrese în care cerea soluţionarea cererii de emitere a autorizaţiei, fără a primi însă în continuare niciun răspuns. Conform legii, termenul de emitere a unei autorizaţii de construire este de 30 de zile de la data depunerii cererii. În cele din urmă, în decembrie anul trecut, FEG s-a adresat Tribunalului. „Termenul legal pentru emiterea autorizaţiei de construire a trecut de mult.

Nici până la data formulării prezentei acţiuni, pârâtul nu a procedat la emiterea autorizaţiei de construire pentru care subscrisa am depus documentaţia completă, conduită a pârâtului pe care nu o putem califica decât ca pe un refuz nejustificat şi abuziv de a emite un act administrativ”, se menţionează în plângerea FEG.

De cealaltă parte, municipalitatea a arătat că depăşirea termenului poate fi invocată doar în condiţiile în care petentul a îndeplinit toate condiţiile impuse de lege. Prin certificatul de urbanism, se solicitase FEG prezentarea unui raport de expertiză tehnică referitor la rezistenţa mecanică şi stabilitate, şi a unui altuia, privind securitatea la incendiu. Expertizele tehnice nu răspundeau însă la toate întrebările, iar din documentaţie lipsea şi acordul notarial al vecinilor. Reprezentanţii Primăriei nu au explicat însă de ce nu răspunseseră la adresele FEG prin care aceasta solicita emiterea autorizaţiei.

Magistraţii Tribunalului au constatat astfel încălcarea atât a termenului legal de 30 de zile pentru emiterea actului, cât şi faptul că municipalitatea nu se obosise măcar să-i răspundă solicitantului. „Deşi pârâtul a invocat prin întâmpinare că documentaţia depusă de reclamantă este incompletă, nu a făcut dovada notificării în scris a solicitantului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării, cu menţionarea elementelor necesare în vederea completării acesteia”, au precizat magistraţii. În plus, la dosarul cauzei fusese depus acordul vecinilor, iar citite de judecători, expertizele tehnice răspundeau la toate neclarităţile invocate de Primărie. „Faţă de cele reţinute, constatând că în mod netemeinic pârâtul refuză să-şi îndeplinească obligaţia de emitere a autorizaţiei solicitată de reclamantă, instanţa va admite cererea reclamantei şi va obliga pârâtul să emită în favoarea reclamantei Autorizaţia de construire pentru cererea de intrare in legalitate”, au conchis judecătorii.

Decizia Tribunalului a survenit la începutul lunii iunie, la şase luni de la iniţierea acţiunii de către FEG. Până ce hotărârea a fost comunicată municipalităţii, a mai trecut o lună. Recursul declarat pe 1 august de Primărie a fost înregistrat abia marţi pe rolul Curţii de Apel. Primul termen al recursului nu a fost încă stabilit.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii