Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Liderul reţelei specializate în fraude bancare în SUA este încarcerat în Germania pentru înşelăciuni

GALERIE
fraude bancare Foto digipedia.ro
  • fraude bancare Foto digipedia.ro
- +

Gruparea specializată în fraude bancare pe teritoriul SUA ar fi fost coordonată de un bărbat din Drobeta Turnu Severin, care în prezent este încarcerat într-un penitenciar din Germania, fiind condamnat tot pentru înşelăciuni prin sisteme informatice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de miercuri al Poliţiei Române, procurorii DIICOT şi poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Timişoara au estimat un prejudiciu de 147.546 de dolari provocat de membrii grupării până în 11 februarie 2009.

"În urma solicitărilor făcute de autorităţile americane către cele 160 de bănci emitente ale cardurilor compromise, s-a stabilit că valoarea totală a prejudiciului este de 147.546,92 dolari, în urma raportărilor a 109 bănci, până la 11 februarie 2009", se arată în comunicatul citat.

Conform sursei citate, începând cu luna noiembrie 2008, membrii grupării ar fi interceptat plăţi efectuate online cu ajutorul unor programe informatice special concepute pentru a captura datele cardului utilizat la plată şi a le transmite la o adresă de e-mail gestionată în comun de către aceştia.

Odată obţinut accesul de la distanţă la sistemele informatice, cei în cauză ar fi instalat un program informatic numit "keylogger", cu ajutorul căruia ar fi obţinut numele contului şi parola. Ulterior, toate aceste date erau vândute altor persoane din SUA, Rusia, Pakistan, Serbia şi alte ţări.

Membrii grupării ar fi compromis astfel aproximativ 6.600 de carduri bancare ale clienţilor care au efectuat plăţi la POS-urile anumitor companii.

Gruparea ar fi fost coordonată de un bărbat de 37 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care în prezent este încarcerat într-un penitenciar din Germania, fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciuni prin sisteme informatice, se mai arată în comunicatul citat.

În urma plângerilor depuse de către companii americane, a fost deschis un caz şi de către FBI, care a transmis apoi autorităţilor române solicitări de cooperare.

Membrii grupării sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, accesul ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice, transferul neautorizat de date informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

De asemenea, în acest caz se fac cercetări şi pentru deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, respectiv echipamente hardware şi software cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică şi spălare de bani.

Procurorii au emis 21 de mandate de aducere în acest caz, iar până în prezent la sediul DIICOT Timiş au fost audiate zece persoane.

"Audiem persoane în acest caz, până acum din 21 de persoane chemate au fost audiate zece. Audierile decurg destul de anevoios", a declarat corespondentului MEDIAFAX procurorul-şef al DIICOT Timişoara, Mircea Andreş.

Un număr de 21 de percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, în judeţele Mehedinţi, Timiş, Arad şi Hunedoara, la locuinţele membrilor grupării specializate în fraude bancare pe teritoriul SUA, prin clonarea de carduri bancare.

Din cele 21 de percheziţii, 14 au avut loc la Drobeta Turnu Severin şi în satul Dedoviţa din comuna Cerneţi, judeţul Mehedinţi, celelalte şapte fiind în judeţele Timiş, Arad şi Hunedoara.

Una din locuinţele percheziţionate în municipiul Arad a fost cea a şeful Cancelariei prefectului de Arad, Valer Zgârdea.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, din casa lui Zgârdea a fost ridicat pentru cercetări un calculator, după ce s-ar fi constatat că de la o adresă IP folosită de acesta ar fi fost accesate POS-uri din SUA, fiind extrase astfel informaţii despre carduri bancare.

Valer Zgârdea a fost dus de anchetatori la sediul DIICOT Timişoara pentru audieri.

Avocatul său, Silvestru Hosszu, declara corespondentului MEDIAFAX că Zgârdea nu ştie să folosească un computer şi are certitudinea că IP-ul său a fost folosit în mod ilegal.

"Domnul Zgârdea a avut neşansa să aibă acasă internet. El nu ştie să folosească un calculator, nu a folosit în viaţa sa. Ne străduim să elucidăm cine şi în ce împrejurări a folosit ilegal IP-ul său", spunea Hosszu.

Valer Zgârdea, în vârstă de 65 de ani, este şef de Cancelarie la Prefectura Arad din iunie 2012, de când a fost numit ca prefect al Aradului Cosmin Pribac. (Mediafax)

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri