Lidl a fost amendat pentru promoţii mincinoase la bere si aparate de ras
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Lidl a fost amendat pentru promoţii mincinoase la bere si aparate de ras

GALERIE
lidl Iasi
  • lidl Iasi
- +

Retailerul german a primit o sancţine în valoare de 6.000 de lei. Reprezentanţii Lidl au atacat în instanţă amenda, considerând că nu este legală.

Retailerul german Lidl a fost amendat la Iaşi cu 6.000 lei pentru promoţii mincinoase la bere şi aparate de ras. Lanţul de supermarketuri a dat în judecată Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) şi cere magistraţilor de la Judecătoria Iaşi în principal să anuleze procesul verbal încheiat de comisarii instituţiei. Oficialii Lidl se apără şi spun că echipa de la Protecţia Consumatorilor aflată în control la magazin a calificat „în mod vădit eronat” o practică comercială permisă de lege într-un comportament comercial înşelător. În subsidiar, compania Lidl solicită instanţei înlocuirea amenzii cu avertisment scris sau reducerea cuantumului amenzii la minimul prevăzut de lege deoarece faptele nu prezintă un grad de pericol social ridicat.

Ce spun părţile
 
Disputa a început la finele lunii noiembrie 2016, atunci când comisarii CJPC au verificat supermarketul Lidl de pe strada Pantelimon Halippa din Iaşi, în cadrul unei acţiuni tematice pe segmentul produselor alimentare. „Controlul efectuat de către inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a relevat o serie de pretinse neconformităţi în ceea ce priveşte modalitatea de prezentare şi de etichetare la raft a unor produse expuse spre comercializare în cadrul magazinului Lidl controlat. În cuprinsul Procesului-verbal, agenţii au reţinut o serie de pretinse neconformităţi cu privire la produsele: bere blondă Carlsberg, aparat ras Gillette, doze bere Bergenbier, sticle bere Perlenbacher, doze bere Becks. Urmare a controlului efectuat, inspectorii ANPC au reţinut că produsele doze bere Bergenbier şi pachetul de sticle de bere Perlenbacher se comercializează sub menţiunile «5 plus 1 cadou»”, respectiv «7 plus 1 gratis», în timp ce raportul preţ pe bucată - preţ pe pachet ar indica, conform afirmaţiilor inspectorilor ANPC, faptul că nu există gratuitate”, se specifică în plângerea contravenţională depusă de reprezentanţii Lidl la Judecătoria Iaşi. Potrivit documentului citat, echipa de control de la Protecţia Consumatorilor a semnalat şi că promoţiile la bere blondă Carlsberg (5 doze plus 1 pahar), aparat de ras Gillette (5 plus 1 gratis) şi la dozele de bere Becks (5 doze plus 1 gratis) se desfăşoară în lipsa produselor etalon. Ca atare, comisarii au sancţionat cu o amendă de 6.000 de lei compania Lidl pe motiv că a încălcat prevederi din legea privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii. „Potrivit secţiunii G din Procesul-verbal, controlul desfăşurat în data de 23 noiembrie la sediul magazinului Lidl din Iaşi se prezintă ca fiind un control de tip tematic, având ca obiect verificarea exclusiv a segmentului de piaţă al produselor alimentare, produsele nealimentare fiind excluse din sfera controlului prin încheierea Procesului-verbal. Cu toate acestea, acţiunile de verificare şi control desfăşurate de către inspectorii ANPC în data de 23 noiembrie 2016 s-au desfăşurat şi cu privire la produse nealimentare. Prin extinderea segmentului de piaţă controlat la produsele nealimentare fără ca o astfel de extindere să aibă un fundament legal, inspectorii ANPC au efectuat acţiuni de verificare şi control cu încălcarea principiului legalităţii, prin depăşirea competenţei cu care au fost învestiţi”, scriu reprezentanţii Lidl în acelaşi document.
 
Ei doar le comercializează
 
Retailerul susţine că a adoptat un comportament comercial corect în relaţia cu consumatorii, asigurând o informare corectă, completă şi precisă a acestora cu privire la promoţii şi avantajul specific preţului oferit. Totodată, Lidl a mai indicat în documentele înaintate la Judecătorie că doar comercializează produsele cu pricina în forma unor pachete promoţionale create de producător, neavând nicio contribuţie directă la „crearea, ambalare sau etichetarea realizată de ambalajul de desfacere a produselor colective”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Încă un an irosit. Prin cooptarea PSD la guvernare, umilirea electoratului care chiar visa să trăiască într-o ţară normală a devenit totală. Iohannis, Cîţu şi PNL ne-au trezit la realitate.

Filmuletul zilei

opinii

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Briscan ZARA

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Ne-am obişnuit atât de mult cu bunătatea, grija şi iubirea noastră, încât nu ne mai dăm seama cât de mult rău le facem de fapt. Am transformat puţinele animale care au mai rămas pe Pământ în bibelouri, obiecte de decor, piese de mobilier. Din iubire. Mila noastră omoară azi mai multe fiinţe decât puştile vânătorilor...

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Cristina DANILOV

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Oamenii se schimbă atunci când inimile lor se desfac şi minţile lor se deschid, spun terapeuţii. Dualitatea noastră mentală este firească, Supraegoul conştient al lui Freud şi Egoul idealist, imaginea lui Platon, mai precis a vizitiului şi a carului la care sunt înhămaţi doi cai buni, în cazul zeilor, sau un cal bun şi un cal rău, în cazul oamenilor, în temeiul mitului despre ontologie, sunt doar două ipostaze ale dualităţii sistem reflexiv-sistem emoţional care ne patronează existenţa.

Ctitori şi risipitori

Mihai DORIN

Ctitori şi risipitori

Privim spre trecut cu interes profesional şi/ sau empatie, uneori cu frustrare. Oricât am dori să obţinem detaşarea sau obiectivitatea depline, spectacolul istoriei ne implică, aproape cu fatalitate şi emoţional. Iar atunci când vrem să fim foarte raţionali, până la rigorism, se întâmplă să ucidem povestea istoriei, farmecul ei inefabil ori chiar seva. 

pulspulspuls

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Iată stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe că din nou, la ceas de seară, ne-a parvenit o ştire de maximă importanţă pentru suflarea medicală din târgul nostru. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.