Liiceanu: Cazul de plagiat al premierului a dat naștere la ctitorirea publică a furtului intelectual
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Liiceanu: Cazul de plagiat al premierului a dat naștere la ctitorirea publică a furtului intelectual

GALERIE
Gabriel Liiceanu
  • Gabriel Liiceanu
- +

Cazul de plagiat al premierului Victor Ponta, nerezolvat atunci, ”a dat naștere la ctitorirea publică a furtului intelectual”, iar ”comisiile de etică înființate de fraudatori în loc să sancționeze frauda și furtul intelectual, îl acoperă”, spune scriitorul Gabriel Liiceanu.

Liiceanu a declarat, marți seară, la dezbaterea ”Plagiatul ca stare a națiunii”, organizată de GDS, că problema nu este dacă România este sau nu în ton cu ceea ce se întâmplă în lume la nivelul plagiatului, ci ”care este excepţionalismul plagiatului în România”.

”Nu cred că mai avem vreo legatură cu ce se întâmplă ăn secolul al V-lea. Trăim o situație cu o capacitate de a ne șoca cum nu cred că trăiește vreo patură socială într-o altă țară din lume”, a spus Gabriel Liiceanu.

Acesta a precizat că, din punctul său de vedere, despre premierul Victor Ponta se poate vorbi ca despre ”un ctitor a ceea ce se întâmplă acum”, întrucât ”atunci când elita politică aproape în totalitate este făcută din plagiatori, atunci se poate vorbi de o stare naţională a plagiatului”.

”Cazul Ponta, nerezolvat atunci, a dat naștere la ctitorirea publică a furtului intelectual. S-a dat liber furtului intelectual. Lumea nu simte că furtul intelectual este echivalent cu orice furt din lume. Se poate fura creativitatea, inteligența și timpul cuiva și este un efort pentru că obții avantaje fără să fi depus niciun efort. Este vorba de o infracțiune ca la carte. Faptul că în Romania nu este tratată așa în Codul Penal, e o altă chestiune. Comisiile de etică academică înființate de fraudatori - în speță de oamenii din Guvern pentru demnitarii din guvern, pentru Victor Ponta, în loc să sancționeze frauda și furtul intelectual, îl acoperă. Într-o comisie de acest tip, etica devine acoperitoare de furt. A treia premiera mondială pe care am detectat-o: autorul plagiat devine solidar cu plagiatorul. Este imposibil să-l convingi pe plagiat că i s-au furat zeci de pagini. Se naște un raport straniu, senioral. Cel care scrie o carte are o relatie specială, Noica spunea «copiii mei» când vorbea de cărțile lui. Păi îți dai copiii altuia? Ce sunt lucrările de doctorat? Le ia fiecare și le copiază?”, s-a întrebat Liceeanu.

Referindu-se la Gabriel Oprea, Liiceanu a spus că i se pare ”o grozăvie că ține de interesul național ca după un prim-ministru plagiator să ai un viitor prim-ministru din nou plagiator”.

”Cuvântul demnitar (vrednic de) devine un agent de fraudă. Demnitarul, care trebuie să strălucească prin onoare, este cel care fură. De ce apetitul de titlu? Pentru că oamenii politici au nevoie de onorabilitate intelectuală. Presupune că vor să obțină ceva ce din capul locului nu au. Personajul care ne-a declanșat această discuție este Gabriel Oprea și întrucât lozinca sub care apare este sintagma «interesul național», mi se pare o grozăvie că ține de interesul național ca după un prim-ministru plagiator să ai un viitor prim-ministru din nou plagiator”, a mai spus scriitorul.

Liiceanu a precizat că ”nicăieri în lume nu s-a mai născut un lanţ de fraudă intelectuală care să aibă amploarea cazului Oprea şi a doctoranzilor săi”.

Scriitorul a mai vorbit şi despre "pericolul pe care îl trăim" din cauza faptului că un serviciu de informaţii îşi face academie şi în acest fel "furnizează compoziţia elitei politice".

"De ce este nevoie ca gradele militare să aibă doctorat? (...) Ţine de interesul naţional să schimbi un plagiator prim-ministru cu altul?", a afirmat Gabriel Liiceanu.

Acesta a spus, în încheiere, că, în condiţiile actuale, lucrul obligatoriu pentru toţi cei care fac cercetare ştiinţifică şi scriu cărţi în România este să nu tacă.

În luna iulie, Comisia de Etică a Universității București a decis să se autosesizeze şi să examineze teza de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea, ”Procedura plângerii prealabile”, coordonată de profesorul Ion Neagu și susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, după ce în presă au apărut informaţii privind un posibil plagiat.

Hotnews scria că Oprea a copiat pagini întregi din ”Plângerea Prealabilă. Teoria generală a plângerii prealabile. Aplicaţiunea la legislaţiunea română” a lui Constantin Turai, publicată în 1938, precum și o serie de citate din Nicolae Iorga şi Gheorghe Ghibănescu, care în cartea lui Turai se regăsesc marcate şi citate corect de către autor.

Autosesizarea Comisiei de Etică a fost transmisă, așa cum cere legea în cazul demnitarilor, Consiliului Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educației.

Pe 8 iulie, Consiliul Național de Etică a anunțat că a stabilit că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmată. Ministerul Educației preciza că acest consiliu este singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestor sesizări la nivel naţional.

În acel moment, în lipsa unui temei legal care să îi permită să dea un verdict pe lucrarea unui demnitar, Comisia Universității a renunţat oficial să mai dezbată subiectul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, a arătat președintele acesteia, Marian Popescu, citat de Gândul.

Acesta a continuat însă să examineze, pe cont propriu, lucrarea de doctorat a vicepremierului şi a vorbit, în nume personal, despre concluziile la care a ajuns, respectiv că Gabriel Oprea a plagait în lucrarea sa de doctorat.

”Trebuia să fac acest lucru, trebuia să merg până la capăt. Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. O să le atrag tovărăşeşte atenţia celor de la Consiliu că în lucrarea lui Gabriel Oprea sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit şi altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenţei”, spune Marian Popescu, anunţând că va face publice în scurt timp concluziile detaliate ale analizei care indică ”o culpă gravă” în ceea ce îl priveşte pe Gabriel Oprea.

El pune sub semnul întrebării activitatea Consiliului Naţional de Etică, arătând că nu există niciun temei legal pentru care acesta ar trebui să examineze lucrările demnitarilor.

Potrivit lui Marian Popescu, examinarea suspiciunilor de plagiat ar trebui să cadă în sarcina universităţii care a acordat titlul.

Consiliul Național de Etică este cel care a infirmat plagiatul și în cazul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta.

În 29 iunie 2012, Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Ministrul interimar al Educaţiei la acea vreme, Liviu Pop, declara că a emis, pe 28 iunie 2012, un ordin prin care a fost desfiinţat Consiliul General al CNATDCU, întrucât instituția nu a prezentat până la acea dată un raport solicitat cu o săptămână în urmă.

Pe 19 iulie 2012, Consiliul Naţional de Etică din Ministerul Educației, a anunțat că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

Pe 20 iulie 2012, şi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Premierul Victor Ponta declara atunci că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Consiliului Național de Etică.

Hotnews a mai semnalat recent suspiciuni de plagiat în cazul a cinci lucrări de doctorat coordonate de Gabriel Oprea, în calitatea sa de coordonator de doctorat la Academia Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazul”. Este vorba despre lucrările secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, care este şi secretar general al UNPR, avocatei lui Ponta, Loredana Radu, prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu, și fostului ministru al Apărării Mihai Stănișoara.

Academia Națională de Informații a transmis, luni, un comunicat în care a anunțat că evaluează "stadiul implementării măsurilor privitoare la respectarea standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat".

"În acest sens Senatul Academiei mandatează Consiliul Științific al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” să accelereze procesul de evaluare, inițiat cu mult timp în urmă, asupra modului de respectare a standardelor științifice și dezvoltare a capacității noastre academice. Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învățământ și cercetare academică în cadrul ANI MV", se spune în comunicat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Încă un an irosit. Prin cooptarea PSD la guvernare, umilirea electoratului care chiar visa să trăiască într-o ţară normală a devenit totală. Iohannis, Cîţu şi PNL ne-au trezit la realitate.

Filmuletul zilei

opinii

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Briscan ZARA

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Ne-am obişnuit atât de mult cu bunătatea, grija şi iubirea noastră, încât nu ne mai dăm seama cât de mult rău le facem de fapt. Am transformat puţinele animale care au mai rămas pe Pământ în bibelouri, obiecte de decor, piese de mobilier. Din iubire. Mila noastră omoară azi mai multe fiinţe decât puştile vânătorilor...

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Cristina DANILOV

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Oamenii se schimbă atunci când inimile lor se desfac şi minţile lor se deschid, spun terapeuţii. Dualitatea noastră mentală este firească, Supraegoul conştient al lui Freud şi Egoul idealist, imaginea lui Platon, mai precis a vizitiului şi a carului la care sunt înhămaţi doi cai buni, în cazul zeilor, sau un cal bun şi un cal rău, în cazul oamenilor, în temeiul mitului despre ontologie, sunt doar două ipostaze ale dualităţii sistem reflexiv-sistem emoţional care ne patronează existenţa.

Ctitori şi risipitori

Mihai DORIN

Ctitori şi risipitori

Privim spre trecut cu interes profesional şi/ sau empatie, uneori cu frustrare. Oricât am dori să obţinem detaşarea sau obiectivitatea depline, spectacolul istoriei ne implică, aproape cu fatalitate şi emoţional. Iar atunci când vrem să fim foarte raţionali, până la rigorism, se întâmplă să ucidem povestea istoriei, farmecul ei inefabil ori chiar seva. 

pulspulspuls

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Iată stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe că din nou, la ceas de seară, ne-a parvenit o ştire de maximă importanţă pentru suflarea medicală din târgul nostru. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.