30 de sesizări de invazii ale liliecilor în ultima săptămână. Își fac culcuș între izolația și peretele caselor

miercuri, 11 septembrie 2024, 03:56
8 MIN
 30 de sesizări de invazii ale liliecilor în ultima săptămână. Își fac culcuș între izolația și peretele caselor

Tot mai mulți ieșeni au început să se plângă de prezența liliecilor după apariția cazului de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Acolo săptâmâna trecută au fost semnate circa 200 de exemplare care au pătruns în secția Secția de Cardiologie a unității medicale. Speriați de acest episod foarte mulți ieșeni se adresează specialiștilor, dar de multe ori sunt doar alarme false. Ce recomandări au biologii, cum îi sfătuiesc pe ieșeni să se comporte în astfel de cazuri și despre exemple dintre cele mai amuzante citiți în rândurile care urmează

Situația liliecilor de la Spiridon a provocat o panică în rândul ieșenilor, încât, de la obișnuitele 5-6 sesizări pe an, Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor a primit doar săptămâna trecută 30 de sesizări. Cu toate acestea, biologii afirmă că multe dintre aceste sesizări nu sunt justificate. Totuși, există câteva cazuri în care liliecii au fost găsiți în pereții exteriori ai blocurilor. Specialiștii subliniază însă că, atâta timp cât liliecii rămân în exterior, nu există niciun pericol imediat.

„Singura sesizare reală la care ar fi trebuit să intervin, dar din păcate nu eram în localitate, a fost atunci când un bărbat a lăsat geamul bucătăriei deschis, fără plasă, și i-au intrat zece lilieci înăuntru. Totuși, l-am îndrumat telefonic ce să facă, i-am sugerat să folosească o cutie, deoarece liliecii stăteau liniștiți, așezați, și cu ajutorul unui prosop sau mănuși să-i pună în cutie. Bărbatul s-a descurcat cu succes”, a declarat Viorel Pocora, membru al Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor.

 

Liliecii își crează adăposturi între perete și izolație

 

Viorel Pocora (FOTO) explică faptul că liliecii nu sunt neapărat mai activi, ci doar mai vizibili, deoarece perioada lor de activitate s-a extins. În trecut, în jurul sfârșitului lunii octombrie și începutul lui noiembrie, liliecii intrau în hibernare. Acum, din cauza vremii tot mai calde și a temperaturilor pozitive care pot apărea chiar și în decembrie, uneori liliecii sunt activi și în această perioadă. Totuși, activitatea lor de-a lungul anului rămâne constantă. Datorită creării unor noi spații de adăpost, cum ar fi cele între izolație (n.r.-polistiren) și perete, liliecii, ca orice animal sălbatic, încearcă să se adapteze și să profite de aceste adăposturi temporare. Astfel, aparent sunt mai frecvent observați, dar acest lucru se datorează în principal acestor noi spații de adăpost care le oferă mai multe opțiuni.

Biologul spune că au existat și sesizări pentru situații mai vechi cum ar un domn din zona Podul de Fier, care are lilieci în exterior încă de anul trecut. Acesta ar fi discutat cu el și în trecut și i-ar fi sugerat să vorbească cu asociația de locatari pentru a îndepărta polistirenul, pentru a scoate liliecii și apoi pentru anveloparea zonei. Însă, bărbatul își dorește ca cei de la asociație să intervină direct, lucru care nu poate fi posibil. „Fiind voluntari, nu putem face acest lucru. Putem doar să-l ghidăm în proces și să relocăm liliecii după ce sunt scoși”, a spus Viorel Pocora.

 

Populația de lilieci nu este în creștere semnificativă

 

Numărul liliecilor nu este în creștere semnificativă, deoarece aceștia nasc doar un pui pe an, iar supraviețuirea acestuia nu este garantată. Liliecii au și prădători naturali, cum ar fi păsările răpitoare nocturne, precum cucuveaua. De asemenea, vântureii, uliul și pisicile sunt cunoscuți pentru că vânează lilieci. Astfel, populația de lilieci este ținută sub control de acești prădători.

„Săptămâna trecută m-a sunat o doamnă care locuiește în zona Sărăriei, la etajul patru cu balcon deschis. Ne-a sesizat că liliecii îi intră în polistiren. Noi deja cunoaștem situația pentru că nu este prima dată când intră pe sub o tablă montată la marginea superioară a clădirii. Pe acolo, liliecii reușesc să pătrundă între polistiren și perete și se deplasează până jos. Doamna mi-a spus că liliecii zboară prin fața balconului deschis, dar nu putem face nimic în acest caz. Fie că zboară țânțari, fie că zboară lilieci, nu avem cum să intervenim. Nu putem interzice liliecilor să zboare, fiind animale mobile. Liliecii nu atacă decât dacă sunt manipulați, așa că nu reprezintă un pericol. Comunicarea lor prin ultrasunete este foarte eficientă și nu afectează oamenii”, a declarat Viorel Poroca.

 

Firmele de deratizare spun că nu au primit solicitări legate de capturarea liliecilor din locuințe

 

„Ziarul de Iași” a contactat mai multe firme de deratizare pentru a verifica dacă au primit solicitări legate de capturarea liliecilor din locuințe, însă toate au răspuns că, până în prezent, nu au avut astfel de cereri. De obicei, oamenii apelează la ISU, care, la rândul lor, colaborează cu Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor.

Viorel Poroca explică faptul că firmele de deratizare nu ar trebui să intervină în cazul liliecilor, deoarece nu se ocupă de astfel de situații. În teorie, acestea nu ar trebui să se implice, deoarece liliecii nu fac parte din speciile invazive, spre deosebire de șobolani, care sunt exterminați. Liliecii, însă, nu ar trebui omorâți. Ei trebuie doar îndepărtați dintr-un spațiu, cum ar fi o încăpere sau un pod, dacă deranjează, și relocați într-un alt adăpost.

 

A cumpărat un penthouse pe Sărărie înțesat de lilieci

 

„Un domn de pe Sărărie ne-a semnalat prezența unui număr mare de lilieci în polistirenul de pe clădire. Se pare că liliecii s-au adăpostit acolo în iernile anterioare. Proprietarul a descoperit problema în timp ce își renova apartamentul, pe care tocmai ce îl cumpărase. Apartamentul era un penthouse la ultimul etaj, cu o suprafață foarte mare, și oferea o vedere directă spre acoperiș. Din păcate, acoperișul nu era bine realizat și prezenta multe spații care duceau în interior, permițând liliecilor să se adăpostească acolo”, a declarat Viorel Pocora.

Biologul explică faptul că liliecii sunt mai activi și mai vizibili deoarece adăposturile lor naturale au fost distruse. În trecut, ei se adăposteau în spațiile tehnice dintre scările blocurilor, care măsurau aproximativ 5 cm și ofereau un loc ideal pentru lilieci, fără ca cineva să-i observe. Odată cu procesul de anvelopare a blocurilor, aceste spații au fost astupate, eliminând locurile de adăpost. O altă explicație este faptul că oamenii au început să își facă ordine în poduri, iar multe dintre acestea au fost închise, forțând liliecii să plece. În plus, dacă ne gândim la Iași, orașul s-a extins semnificativ în ultimii zece ani, în special spre zona Bucium, ceea ce a redus și mai mult spațiile naturale de adăpost pentru lilieci. În plus, este și perioada migrației, ceea ce contribuie la prezența lor mai frecventă.

„Pădurea Bârnova, unde fagii, care adăpostesc mulți lilieci, erau predominanți. Din păcate, igienizarea pădurii presupune tăierea arborilor bătrâni. Conform planurilor de management, ar fi ideal să se păstreze 10-15 arbori bătrâni cu scorbură pe hectar, însă aceste recomandări nu sunt respectate”, a declarat Viorel Pocora.

Specialiștii au recomandat ca în momentul emiterii autorizațiilor de construcție, primăriile să ia în considerare prezența liliecilor și să acopere toate orificiile

Biologul spune că odată cu procesul de anvelopare a clădirilor s-au creat spații între polistiren și perete, ceea ce le oferă liliecilor acces și locuri de adăpost. În trecut, când blocurile aveau doar tencuiala, liliecii nu aveau cum să se ascundă lângă apartamente, ferestre sau balcoane. Acum, însă, aceste spații și căi de acces sunt disponibile. De ani de zile, specialiștii au recomandat ca, în momentul emiterii autorizațiilor de construcție, primăriile să ia în considerare prezența liliecilor și să acopere toate orificiile. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă, iar liliecii găsesc adăposturi perfecte între polistiren și perete, ceea ce îi face să pară din ce în ce mai numeroși.

„În Buhuși, când am intervenit acum aproximativ șase ani, am găsit 300 de lilieci într-un singur loc. Deși ISU scosese un număr similar de lilieci cu un an înainte, am discutat cu proprietarul și i-am oferit recomandări pentru a rezolva problema. Din păcate, în anul următor, liliecii au reapărut deoarece proprietarul nu a sigilat găurile conform recomandărilor noastre”, a declarat Viorel Pocora.

 

Asemănător cu o fisură într-o stâncă

 

La partea superioară a clădirii, există o bordură care delimitează marginea. Polistirenul se întinde până sus, acoperind acea bordură, dar între polistiren și bordură, precum și între polistiren și perete, rămâne un spațiu. Acest spațiu se întinde de la etajul patru până jos, iar deasupra se pune o tablă care nu este bine fixată. Astfel, liliecii găsesc un loc ideal între polistiren și pereți, de aproximativ 2-3 cm, asemănător cu o fisură într-o stâncă, unde pot hiberna peste iarnă. Pentru a rezolva problema, în timpul lucrărilor de anvelopare la ultimul etaj, este esențial să se etanșeze zona de lângă bordură. În loc să se pună doar tablă, ar trebui aplicată spumă pe toată suprafața unde se termină polistirenul, înainte de a monta tabla. Viorel Pocora spune că a discutat săptămâna trecută cu cei de la Garda de Mediu despre necesitatea informării constructorilor și primăriilor care eliberează autorizații, astfel încât lucrările să fie efectuate corect și să nu lase spații de acces. Aceste spații nu sunt doar pentru lilieci, ci și pentru alte micromamifere, cum ar fi șoarecii, care pot pătrunde în casele situate lângă câmpuri sau păduri.

„Liliecii au capacitatea de a detecta căldura, așa că, dacă există zone în care se pierde căldura, ei pot simți aceste zone și tind să se adăpostească acolo. De asemenea, dacă se blochează într-un loc, cum ar fi sub un polistiren, ei pot detecta curentul de aer rece și pot găsi ușor o cale de ieșire. De exemplu, anul trecut, la Spiridon, liliecii au pătruns din exterior prin niște fisuri și au ajuns într-o sală de operație. Deși au fost doar câțiva lilieci, în jur de cinci sau zece, aceștia au reușit să găsească rapid o fisură, probabil din cauza unui val de frig”, a declarat Viorel Pocora.

 

200 de lilieci au pătruns în Secția de Cardiologie printr-o fereastră lăsată deschisă

 

Săptămâna trecută, la Spitalul „Sf. Spiridon” s-a produs un incident în care aproximativ 200 de lilieci au pătruns în Secția de Cardiologie printr-o fereastră lăsată deschisă peste noapte și care nu avea plasă. Autoritățile competente precum Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, Garda de Mediu și ISU, au fost imediat anunțate. În câteva ore, reprezentanții ISU au reușit să colecteze câteva zeci de exemplare care au fost ulterior relocate în pădurea de la Breazu.

Etichete: deratizare, invazie, lilieci

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii