LINGVIŞTI
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

LINGVIŞTI

GALERIE
Codrin Liviu Cutitaru 2016
  • Codrin Liviu Cutitaru 2016
- +

A fost un spectacol total, în urmă cu doi ani, la ultimul doctorat face-to-face la care am participat, doctoratul tînărului meu coleg Tristan Momela.

Deşi a impresionat, cu ani în urmă, în postură de om studios la Engleză, Momela şi-a ales, firesc, Româna (primul său domeniu de licenţă) pentru viitoarea carieră universitară. În speţă, Lingvistica, unde a devenit asistent şi doctorand. La susţinerea tezei, m-a invitat şi pe mine, cum spuneam. M-am dus cu un oarecare interes "scriitoricesc". Principalii membri ai comisiei erau doi vechi rivali pe tărîmul gramaticilor mai mult ori mai puţin tradiţionale, Onisifor Bubu, îndrumătorul local al lucrării, şi Scapian Toga, profesor de la o altă universitate prestigioasă din ţară (şi exponent deci al unei şcoli diferite de raportare la sofisticatele noastre forme de comunicare). Iniţial, m-am mirat că Bubu l-a acceptat printre evaluatori pe Toga, bănuind că l-ar fi detestat (lucru valabil şi viceversa). Apoi m-am gîndit că, în fond, cei doi sînt nişte savanţi adevăraţi care se respectă reciproc. Polemica lor era strict în cîmpul ideilor înalte şi nu în viaţa academică de zi cu zi, unde conlucrau. Ce minunat, mi-am spus optimist! Ca atare, nu m-am tulburat semnificativ atunci cînd, la protocolul de dinainte de şedinţă, restrîns la nivelul Catedrei (prilej de întîmpinare a oaspeţilor importanţi), la care Tristan a insistat să particip, i-am văzut pe corifeii limbii uitîndu-se urît unul la altul. Chestiune de imagine intelectuală, am concluzionat. Ce credibilitate ar mai avea îndelungata lor dispută filologică dacă, în public, ei s-ar pupa neîncetat? Am insistat să rămîn pozitiv şi în clipa în care l-am auzit pe Scapian Toga răstindu-se – împleticit la vorbe – către Onisifor Bubu: "Spe-per, mai-mu-muţoiule, că-că a-ai pregă-gătit a-aici ţu-ţuică de-de bu-bună ca-calitate, chiar dacă-că tu-tu nu-nu ştii-i ni-nici mă-măcar origi-ginea cu-cuvîntului ţu-ţuică."

Glume lingvistice, am persistat eu cu entuziasmul intelectual. Am făcut-o pînă şi pe amuzatul. Eroare! În Catedră se făcuse o linişte de mormînt. Toţi erau speriaţi, părînd să anticipeze continuarea. Foarte sprinten, Onisifor a sărit pe lunga masă de şedinţe din încăpere şi a început să alerge agresiv înspre Scapian. Pregătiţi, cîţiva flăcăi de la Lingvistică au urcat rapid, la rîndu-le, pe solida piesă de mobilier şi s-au interpus, imobilizîndu-l pe coordonatorul tezei. Neputincios, acesta a strigat, am constatat surprins, cu aceeaşi poticneală etilică în glas: "E-eu nu-nu ştiu? Te-te-am a-adus a-aici doar ca-ca să-să te-te fa-fac de-de r-rîs. Să-să te-te va-vadă to-toţi cî-cît e-eşti de-de sferto-todoct..." Bubu a adăugat sugrumat, zbătîndu-se, fără şanse, în mîinile junilor bodyguards de ocazie, că "ţuică" vine de la sîrbescul cujka, la origine pesemne o intejecţie, o imitaţie sonoră a "ţîţîitului" din buze, specific beţivilor (culmea, zbierînd asta, Onisifor a "ţîţîit" instinctiv din buze). Scapian se ridicase şi el în picioare, repezindu-se la inamicul său. A fost blocat de ultimii trei participanţi – disponibili – la protocol, preşedintele comisiei şi ceilalţi doi membri-evaluatori (eu şi Tristan asistam perplecşi la scenă, astfel încît nu nu se putea conta pe noi). Toga urla "blasfemie, blasfemie"! "Ţuică" ar fi provenit din ceva ce suna în gura lui drept tsuikē (nu am reţinut filiera etimologică) şi reprezenta o băutură distilată numai şi numai din prune! "Ţuică de prune", a menţionat lingvistul vizitator, ar constitui aşadar o construcţie pleonastică, pe care doar un fanfaron precum Bubu ar folosi-o. Nu-i adevărat, replica isteric Onisifor. "Ţuica", aidoma "palincii" (de la pálinka din maghiară, şuiera el), se obţine din orice fruct, exact după metodele de distilare ungureşti. De aceea, ţuică şi palincă sînt sau ar trebui să fie sinonime în română. Un tembeloid ca Toga nu ştia asta.

Toga hohotea, dispreţuitor, în braţele colegilor. Ţipa că asta-i şcoala locală, care l-ar fi învăţat aşa, adică prost, şi pe Mamela, doctorandul aici de faţă. Un slabist, după chipul şi asemănarea îndrumătorului. Minciună! Momiţă va fi savant, nu impostor precum Scapian, a răspuns Bubu după o scurtă sufocare nervoasă! Toga însă nu mai putea fi oprit din injurii. Spunea că "băştinaşii" sînt nişte "mameluci". Ştia el că habar nu au etimologie. Că "rachiu", de pildă, vine din rusă (raká), iar nu din turcă (raki), cum cred "fraierii", şi că "vinarsul" e brandy (de la germanul Weinbrand), iar nu "ţuică", după teoriile "amatorilor"... Atunci s-a produs, subit, un freamăt printre improvizaţii bodyguards. Am realizat imediat că unii erau de acord cu Bubu, alţii cu Toga. Au lăsat deodată mîinile jos. S-a declanşat o încăierare generală, de saloon din Vestul Sălbatic. Eu l-am prins iute de guler pe catatonicul Mamela-Momiţă şi am izbit cu fruntea-mi "anglistă" bărbia lui "lingvistică". Spre binele psihic al tristului Tristan, desigur! A adormit instantaneu. Cu ţuică ar fi fost prea greu...

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.