anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Linie de gardă ORL, permanentă, la Spitalul de Copii

GALERIE
orl copii
 • orl copii
- +

Linia de gardă în specialitatea ORL de la Spitalul de Copii "Sf. Maria" a fost transformată din gardă la domiciliu în gardă continuă, aşa cum a fost şi până în luna aprilie a acestui an.

Garda a fost reînfiinţată din această lună, iar hotărârea a fost aprobată în şedinţa Consiliului Judeţean din luna iunie.

"Linia de gardă continuă ORL pediatrică este singura cu acest profil din Moldova, aici fiind rezolvate urgenţele pediatrice direcţionate din toate judeţele regiunii. Conducerea spitalului a solicitat reînfiinţarea liniei de gardă continuă şi ca urmare a faptului că alte clinici universitare din Iaşi nu au condiţii operatorii, de anestezie şi terapie intensivă pentru copii şi nu pot prelua într-o situaţie de urgenţă cazurile care s-ar adresa în afara programului de la Spitalul «Sf. Maria»", au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află spitalul.

Din luna aprilie a acestui an garda în specialitatea ORL era asigurată cu chemare de la domiciliu, atunci reprezentanţii spitalului spunând că decizia a fost luată după o analiză a cazurilor rezolvate în ultimii ani, de unde a rezultat o incidenţă foarte scăzută, nefiind justificată din punct de vedere medical şi financiar garda continuă.

În anul 2019 au fost 14 cazuri rezolvate în gardă, iar în 2020 au fost doar 8 pacienţi care aveau blocat un corp străin în căile respiratorii şi care reprezentau o urgenţă medico-chirurgicală.

Compartimentul ORL face parte din Secţia clinică chirurgie pediatrică, aici fiind extraşi corpi străini traheobronşici, conform reprezentanţilor spitalului fiind singurul serviciu de profil din zona Moldovei.

Alte patologii rezolvate în regim de urgenţă sunt aspiraţia de corpi străini, hemoragii în sfera ORL, dar şi afecţiuni inflamatorii acute, traumatologie cu implicare medico-legală (agresiuni, accidente rutiere etc). Compartimentul ORL are angajaţi patru medici care pot asigura garda continuă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.