Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vorbele au tăiat mai dur ca bisturiul

Lipsă de umanitate în spital! Veste dură, anunţată mai sec decât cotele apelor

GALERIE
cuza voda
  • cuza voda
- +

O tânără familie disperată a făcut plângere la Colegiul Medicilor după o operaţie de cezariană în urma căreia mamei i-au fost extirpate ambele ovare. Soţul este revoltat şi din cauză că, timp de câteva zile cât soţia sa a fost în stare gravă, nimeni nu îi spunea nimic. „Sângera prin toate locurile de sutură. Probabil a fost un deficit de factor de coagulare. Dar acum reacţionează la tratament“, ne-a declarat medicul incriminat.

O operaţie de cezariană terminată cu un verdict dur: „Nu vei mai avea copii“. Familia susţine că e vorba de o eroare medicală, în timp ce medicii refuză să ofere explicaţii. Gabriela Mutrescu s-a internat în data de 9 martie la Maternitatea „Cuza Vodă“ pentru a fi supusă unei operaţii de cezariană. După efectuarea analizelor, medicul curant al femeii, dr. Monica Holicov, a anunţat personalul medical să se pregătească de intervenţie şi a intrat în sala de operaţii cu tânăra mămică.

„Noi vroiam iniţial ca be­beluşul să fie născut pe cale naturală, însă doamna doctor ne-a spus că, din cauză că soţia suferise o operaţie de hernie de disc la vârsta de 19 ani, nu se putea. Şi a zis să eliminăm orice risc. Am avut încredere totală în pro­fe­sionalismul doamnei doctor Ho­licov şi am acceptat. Pe data de 9, de la 8.30 până la ora 16, soţia a stat în salon, ca la 16.15 să fie luată în sala de operaţii“, a spus Petru Mutrescu, soţul pacientei.

Mama a dat naştere unui băieţel sănătos, cu o greutate de 3.100 de grame şi în vârstă de 38 de săptămâni. La scurt timp însă au în­ceput să apară probleme. „Mi-au făcut cezariana şi apoi mi-au pus repede o mască pe faţă şi m-au adormit. Am putut doar să aud asistenta, care a zis că s-a rupt ceva“, a povestit Gabriela de pe patul de spital.

Nimeni nu îţi spune nimic

Au urmat aproape cinci ore de intervenţie, timp în care singurele informaţii pe care le primea soţul erau „soţia ta e încă în operaţie, dar e bine“. Aseară, soţul avea să primească cumplita veste. „Pe la ora 21, surprinsă de prezenţa mea, doamna doctor îmi spune pe un ton rece că i-au scos uterul şi un ovar, şi că nu vom mai avea copii. Fără a-mi mai da alte explicaţii. Apoi am aflat de la alte persoane că ar fi avut nişte vase de sânge încâlcite, dar nu mai mult. Am mers la soţie să văd care e starea ei, şi era cu o pungă de sânge şi perfuzii la am­bele mâini, cu masca pe faţă şi co­nectată la un aparat“, povesteşte Petru.

Gabrielei i s-au administrat pungi cu sânge mai bine de 24 de ore, iar starea ei părea să se înrăutăţească mai mult. În ziua de miercuri, 11 martie, o echipă de me­dici de la Institutul Regional de On­co­logie, Spitalul „Spiridon“ şi Maternitatea „Cuza Vodă“ a intrat din nou cu pacienta în sala de operaţii. Nici acum soţului nu i s-a explicat ce se întâmplă.

„După a doua operaţie, din 11.03.2015, am pri­mit un răspuns de la doamna doctor Holicov, care mi-a zis «Am fost nevoită să-i scot şi cel de al doilea ovar». Nimeni nu a vrut să vorbească cu mine, niciun alt medic“, spune soţul. De atunci, Gabriela a fost în stare gravă şi a stat până acum două zile în Secţia de Anes­tezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii, fără a şti ce s-a întâmplat în sala de ope­raţii, în condiţiile în care suferise o histerectomie.

Medicul: „O să fie bine“

În urma discuţiei purtate cu Petru Mutrescu, reporterii „Ziarului de Iaşi“ au contactat-o pe dr. Monica Holicov, cea care a fost medicul curant al femeii şi care a participat la cele două operaţii. Acesta a spus că o posibilă explicaţie ar fi un deficit de factor de coagulare. Acesta însă putea fi depistat în timpul probelor de coagulare ce se realizează înainte de naştere.

„O să fie bine, nu e nicio eroare. Se mai întâmplă astfel de cazuri. Se mai întâmplă sângerări după naştere. Totul va fi bine. Pacienta a sângerat foarte mult, şi a fost nevoie să îi scoatem uterul şi ovarele ca să oprim sângerarea. Sângera prin toate locurile de sutură. Probabil a fost un deficit de factor de coagulare. Dar acum reacţionează la tratament“, a precizat dr. Monica Holi­cov, fără a mai oferi alte detalii.

Familia Mutrescu de depus o plângere la Colegiul Medicilor în urma acestor evenimente, şi va înainta o sesizare la nivelul conducerii maternităţii. Ei caută acum să li se ofere explicaţii şi să vadă cum s-a putut ajunge într-o asemenea situaţie. „Am recomandat-o pe doamna doctor şi la alţi prieteni de familie, dar acum le-am spus să se retragă. E mai bine pentru sănătatea lor“, a conchis Petru.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri