Lipsa PUG, sursa haosului urbanistic! Zece ani de delăsare: cine este de vină?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Lipsa PUG, sursa haosului urbanistic! Zece ani de delăsare: cine este de vină?

GALERIE
Mihai Chirica
  • Mihai Chirica
- +

Deşi oraşul se dezvoltă într-un ritm ameţitor, de la an la an, vechiul Plan Urbanistic General (PUG) al Iaşului va împlini, la începutul lunii viitoare, nu mai puţin de 20 de ani de când stă neschimbat în vigoare. Actualul PUG a fost aprobat printr-o decizie a Consiliului Local din 9 august 1999. În mod normal, administraţia locală ar fi trebuit să reactualizeze acest document strategic în urbanism încă din anul 2009, în condiţiile în care valabilitatea unui PUG este de 10 ani. De ce nu s-a actualizat? Cine se face vinovat? Este delăsare, incompetenţă, sau s-a făcut pe placul unor investitori imobiliari care preferă „jungla“ în locul regulilor stricte?

O primă variantă a noului PUG a fost finalizată în 2012, dar de mai bine de şapte ani s-a tergiversat aprobarea în CL fiind aduse multiple modificări. Ultima variantă cunoscută public este din anul 2016. Principala problemă invocată de Primărie vizează dificultatea obţinerii unor avize de la instituţii de resort. Fostului arhitect şef Tudor Vericeanu i s-a imputat public întârzierea aprobării noului PUG în 2015, acesta fiind unul dintre motivele care au dus la plecarea lui din Primărie. Dar, situaţia actuală a noului PUG este similară cu cea de atunci: în continuare se duce „lupta“ pentru avize. Totuşi, pare că municipalitatea a ajuns într-un punct care ar putea duce la o posibilă aprobare a noului PUG în plenul CL: documentaţia mai are nevoie de un singur de aviz - cel de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Planul pentru zona istorică, separat de PUG

Singurul consilier local care întreabă în mod regulat în şe­dinţe despre stadiul avizării noului PUG este independentul Andrei Postolache. El a făcut acest lucru inclusiv în plenul care a avut loc săptămâna trecută. „Documentaţia a primit o notă de observaţii în cele din urmă de la Comisia de cultură după mai bine de un an, nota a fost transmisă către cei care elaborează documentaţia, s-a separat PUZ-ul de zonă centrală de PUG pentru a se putea merge în paralel cu ele, pentru că putem aproba PUZ-urile de zonă centrală separat de PUG, lucrează o echipă de arhitecţi de la departamentul nostru şi, probabil, documentaţia este pregătită pentru a fi avansată la MDRAP la departamentul de urbanism“, a fost răspunsul primarului Mihai Chirica. Edilul şef al Iaşului a făcut referire la faptul că nota de observaţii din partea Comisiei zonale a monumentelor istorice a ajuns acum câteva luni la Primărie, după ce documentaţia a stat aproape un an la avizare. Între timp, oficialii municipalităţii au mai purtat discuţii atât la MDRAP cât şi la Comisia naţională a monumentelor istorice. După ce ultimul for menţionat va da undă verde atât pe planurile urbanistice zonale centrale (trei la număr şi cuprind zona istorică protejată a Iaşului) cât şi PUG, ulterior documentaţiile vor ajunge la MDRAP pentru un aviz formal.

Tergiversarea aprobării noului PUG a creat şi un conflict politic în plen începând de anul trecut: consilierii liberali refuză să voteze proiecte private de investiţii acuzând că Iaşul se dezvoltă haotic din punct de vedere urbanistic, lucru folosit de investitori imobiliari apropiaţi primarului. Ex­cepţie de la regulă sunt proiectele publice de dezvoltare. Teo­retic, Iaşul poate continua cu actualul PUG până în anul 2023 după ce Guvernul a prelungit în mai multe rânduri valabilitatea unor astfel de planuri: nu doar la Iaşi sunt probleme, ci şi la Bucureşti, Oradea sau Timişoara. În schimb, Clujul are noul PUG în vigoare de circa patru ani. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.