anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Doctorandul rectorului Tudorel Toader contestă decizia de plagiat în instanţă

Lipsa unui aviz juridic îl ţine doctor pe Codruţ Olaru. L-a coordonat Tudorel Toader

GALERIE
codrut olaru
 • codrut olaru
- +

La trei săptămâni de la emiterea deciziei de plagiat de către Consiliul General al Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în cazul fostului şef al DIICOT, Codruţ Olaru, acesta încă are titlul de doctor. Teza sa a fost coordonată de actualul rector al Universităţii „Al.I. Cuza“, prof.dr. Tudorel Toader.

Jurnalista Emilia Şercan, care a descoperit, publicând pe pressone.ro, plagiatul tezei procurorului, momentan membru al Consiliului Superior al Magistraturii, semnalează faptul că a încercat să afle de ce Ministerul Educaţiei nu a încărcat încă decizia cu privire la plagiat pe site.

„Ion Ciucă, secretarul tehnic al CNATDCU, îmi spune că încă nu există un aviz de legalitate pe decizie dat de Direcţia Juridică a Ministerului Educaţiei, deşi au trecut trei săptămâni de la decizie. Şi îmi explică faptul că e posibil ca acest aviz nici să nu fie dat, pentru că Codruţ Olaru a dat în judecată CNATDCU şi UEFISCDI pentru a bloca o decizie în cazul lui“, a scris aceasta pe Facebook.

Informaţia a fost coroborată şi de către sursele „Ziarului de Iaşi“ din CNATDCU, care avertizau încă de acum trei săptămâni că decizia ar putea fi blocată la Direcţia Juridică de la minister. Conform acestor surse, decizia Consiliului General al CNATDCU avea nevoie de acest aviz de la juridic înainte de a se vota asupra retragerii titlului, dat fiind faptul că sunt procese în vigoare legate de contestarea doctoratului. Aceleaşi surse spun că e posibil chiar votul Consiliului General să fie invalidat şi să se aştepte decizia finală a proceselor, unde nu s-a pronunţat încă nicio instanţă, înainte de a se lua decizia de retragere sau nu a titlului de doctor.

Emilia Şercan remarcă însă faptul că în procesul intentat de Codruţ Olaru, care are un termen chiar astăzi, se contestă sesizarea de plagiat depusă pentru teza sa, nu decizia luată de consiliu pe baza acestei sesizări. Pe scurt, acesta invocă faptul că teza a fost deja contestată în trecut şi s-a decis că nu este vorba de un plagiat, astfel că o nouă sesizare, ce invocă o nouă analiză, ar fi inutilă. De partea cealaltă există argumentul că sursele şi argumentele identificate în cea de-a doua sesizare depusă sunt diferite de cele utilizate în prima analiză a tezei.

În urmă cu trei săptămâni, prof.dr. Tudorel Toader a declarat că la momentul în care s-a înscris la doctorat Codruţ Olaru nu puteau fi verificate lucrările sale.

„La momentul înscrierii la doctorat, Codruţ Olaru avea deja publicate studii de specialitate în reviste juridice de profil referitoare la criminalitate organizată. Dom­nul Olaru este un specialist în criminalitate organizată, dova­dă faptul că a fost şi procuror-şef la DIICOT. La momentul susţinerii tezei de doctorat, nu aveam programe pentru depistarea plagiatului. Decizia anterioară, de anul trecut, de neplagiat, este de data aceasta înlocuită cu o decizie de plagiat constatându-se că o parte din lucrarea conţine elemente de similitudine“, a precizat rectorul pentru „Ziarul de Iaşi“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.