anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Lista domnului Orban

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Nu este deloc exclus ca, din dorinţa de a nu deschide drumul către anticipate, şi PSD să-şi mobilizeze discret parlamentarii în sprijinul guvernului propus, oricare va fi el. Până atunci, însă, trebuie să se dovedească în stare să-l blocheze pe acesta.

Acest text intră în atenţia cititorilor într-un moment dominat, din punct de vedere politic, de votul de învestitură pentru echipa propusă de premierul desemnat, domnul Ludovic Orban. Există o clară influenţă reciprocă între acest proces şi derularea campaniei pentru alegerile prezidenţiale. În cele ce urmează vor fi prezentate succint câteva consideraţii de etapă.

Echipa ministerială pare o formulă de guvernare, nu o listă creată în ideea că va fi, oricum, respinsă. Opţiunile pentru Externe şi pentru Apărare marchează recunoaşterea autorităţii şefului statului în aceste domenii, pentru că este vorba de persoane care au avut o strânsă colaborare instituţională cu preşedintele Iohannis. S-a jucat cartea experienţei profesionale şi manageriale, fără a se insista asupra notorietăţii la nivel naţional. De altfel, se poate spune că doar trei dintre candidaţi au un profil politic mai bine definit: este vorba despre domnii Florin Cîţu (Finanţe) şi Cătălin Predoiu (Justiţie) şi - în mai mică măsură - de doamna Violeta Alexandru (Muncă şi protecţie socială). Am asistat la un efort de conciliere a principiului "specialistului cu carnet de partid" cu nevoia de a respecta echilibrele regionale şi, foarte important, cu aceea de a nu marginaliza componenta ex-PDL - aici, un rol important îl joacă şi prezenţa doamnei Raluca Turcan, ca vicepremier.

Programul de guvernare încearcă să împace câteva obiective greu compatibile. Presupunând că va obţine învestitura, guvernul Orban va dura un an şi - fără a fi un guvern de criză - va trebui să echilibreze situaţia economică, în paralel cu îndeplinirea obiectivului politic al PNL, acela de a rămâne la putere după legislative. Soluţia aleasă este aceea de a nu agita spiritele vorbind despre reforme dificile: statul rămâne aşa cum e, PSD l-a administrat defectuos, dar liberalii vor repara situaţia. Companiile de stat vor funcţiona mai bine, se vor face investiţii publice, se va acorda atenţia cuvenită educaţiei şi sănătăţii - şi aşa mai departe. Desigur, un loc central este ocupat de tema domniei legii, un domeniu unde s-ar aştepta schimbări rapide şi hotărâte. Pe alocuri, acest program pare a fi un document construit avându-se în vedere un termen mai lung, probabil o reacţie naturală a unui partid ce a stat mult timp în afara guvernării. De asemenea, pare conturat în aşa fel încât să se armonizeze cu linia de campanie a domnului Iohannis, iar acesta din urmă nu are motive să neliniştească electoratul.

Dacă facem abstracţie de problemele întâmpinate în Comisii de candidatul desemnat pentru Ministerul Finanţelor - un critic perseverent al politicilor economice ale PSD - s-ar putea spune că audierile de până acum au fost relativ calme. Desigur că unii parlamentari ai actualei puteri oferă sprijin colegial în comisii, fără însă a vota lista, în plen. Dar, în perspectiva unui eşec al listei Orban şi în eventualitatea că preşedintele Iohannis ar oferi mandatul tot unui exponent al PNL, ar fi de aşteptat ca mulţi dintre cei prezenţi în această echipă să se regăsească şi în următoarea. Nu este deloc exclus ca, atunci, din dorinţa de a nu deschide drumul către anticipate, şi PSD să-şi mobilizeze discret parlamentarii în sprijinul guvernului propus, oricare va fi el. Până atunci, însă, trebuie să se dovedească în stare să-l blocheze pe acesta.

În mod normal, concentrarea asupra numelor de miniştri şi a votului de învestitură trece în plan secund dezbaterile de campanie - oricum, nu foarte pasionante. Ar fi o exagerare să presupunem că impactul asupra cursei prezidenţiale ar fi notabil: spre exemplu, o plecare a doamnei Viorica Dăncilă de la Palatul Victoria ar putea fi, în plan electoral, o mică oportunitate, nu o mare ameninţare. Pentru domnul Iohannis, un posibil eşec al listei Orban ar reprezenta un bun prilej de a repeta scenele belicoase cu care ne-a obişnuit în ultima vreme, dilatând ameninţarea reprezentată de PSD. Candidaţii din rândurile doi şi trei şi-ar putea ataca rivalii mai puternici în chestiunea responsabilităţii, a nevoii de buget şi aşa mai departe. Şi lista ar putea continua, fără însă a conţine ceva cu adevărat semnificativ. Votul cetăţenilor va fi, în această toamnă, mai puţin influenţat de momentul în care va lua naştere guvernul sau de configuraţia sa politică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Cosmin PAȘCA

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

Filmuletul zilei

opinii

Interogaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Interogaţii

Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

Efectul F

Nicolae TURTUREANU

Efectul F

...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Alin ANDRIEȘ

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

pulspulspuls

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

Caricatura zilei

Pe roți

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.