De Sănătate

Punem punctul pe știi

Lista greșelilor alimentare pe care le facem de Sărbători. Sfaturile nutriționistului ieșean Rada Baltag

luni, 30 decembrie 2024, 03:33
6 MIN
 Lista greșelilor alimentare pe care le facem de Sărbători. Sfaturile nutriționistului ieșean Rada Baltag

Perioada sărbătorilor este marcată de mesele îmbelșugate și deliciile tradiționale, dar excesele alimentare pot afecta sănătatea. Rada Baltag, nutriționist și dietetician ieșean, atrage atenția asupra importanței alegerilor alimentare în această perioadă și oferă câteva recomandări pentru a menține un echilibru între plăcerile culinare și un stil de viață sănătos.

Rada Baltag afirmă că, în perioada sărbătorilor, atenția este îndreptată spre relaxare și reuniuni, iar acest lucru poate duce la o pierdere a structurii meselor. Ea subliniază că o greșeală frecventă este dezorganizarea alimentației, cu „ronțăieli” și gustări care apar imediat după mesele principale sau chiar în timpul acestora, ceea ce pune presiune asupra sistemului digestiv. De asemenea, sedentarismul devine mai accentuat, deoarece dispare efortul fizic natural, cum ar fi mersul pe jos sau plimbările. Rada Baltag afirmă că, de regulă, frecvența la sală scade în această perioadă, iar oamenii preferă să rămână acasă în loc să participe la activități fizice organizate, cum ar fi antrenamentele sau programele de sport.

„Presiunea cea mai mare revine asupra sistemului digestiv, pentru că, dezorganizarea meselor în această perioadă este însoțită și de preparate tradiționale, cum ar fi cărnurile cu un conținut mai mare de grăsimi. Aceste alimente, combinate cu consumul unor cantități mari sau porții mai mari, pot duce la disconfort gastric, senzații de balonare și modificarea tranzitului intestinal, generând astfel senzații de disconfort pronunțate”, a declarat nutriționistul.

Rada Baltag, nutriționist și dietetician

Nutritionistul subliniază că mesele din perioada sărbătorilor sunt adesea însoțite de un consum mai mare de alcool, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra sistemului digestiv și, implicit, asupra ficatului. Este important să avem o vigilență crescută în ceea ce privește consumul de alcool și să acordăm o atenție deosebită hidratării, asigurându-ne că bem suficientă apă în fiecare zi. De asemenea, este recomandat să avem un consum echilibrat de deserturi, cum ar fi cozonacul sau alte dulciuri tradiționale, pentru a evita excesele.

La sarmale, în loc de carne grasă se pot folosi opțiuni mai slabe

În ceea ce privește posibilitatea de a face rețetele tradiționale mai sănătoase, Rada Baltag afirmă că majoritatea acestora pot fi reinterpretate și ajustate. De exemplu, la sarmale, în loc de carne grasă, cum ar fi amestecul de carne de porc cu un conținut ridicat de grăsimi, se pot folosi opțiuni mai slabe, precum puiul sau un mușchi de vită. Este recomandat ca proporția principală să fie carne slabă, cu o cantitate mică de carne mai grasă, pentru a păstra gustul tradițional. De asemenea, cantitatea de ulei folosită în prepararea preparatelor poate fi redusă, iar gătirea la cuptor este o alternativă mai sănătoasă. Nutritionistul subliniază că trebuie să avem grijă și la cantitatea de tobă sau slănină consumată, recomandându-se ca aceste alimente să fie prezentate în cantități mici pe masa de sărbătoare. Este important ca sursele de grăsimi mai puțin sănătoase să fie limitate, deoarece grăsimea este ușor de omis din alimentație, dar are un impact semnificativ asupra sistemului digestiv, prelungind timpul de digestie.

Este normal să avem o creștere în greutate

Rada Baltag spune că, pentru a ne bucura de sărbători fără a acumula kilograme în plus, este important să facem unele diferențe. După orice perioadă festivă, este normal să avem o creștere în greutate, dar aceasta nu este neapărat din cauza acumulării de țesut adipos, ci mai degrabă din cauza retenției de apă, cauzată de consumul mai mare de alimente. Dacă acest exces alimentar continuă pe o perioadă lungă, de o săptămână sau două, atunci poate duce la o creștere reală în greutate. Pentru a preveni acest lucru, este esențial să respectăm cele două-trei mese principale pe zi și să nu sărim peste mese. De exemplu, dacă știm că vom avea o masă copioasă la prânz, este important să nu sărim peste micul dejun și să mâncăm cu moderație până la prânz. Dacă masa de seară a fost mai încărcată, putem omite un fel principal, dar nu trebuie să sărim complet peste mese. În plus, este important să avem activitate fizică și în această perioadă. Dacă avem un abonament la sală, să continuăm să mergem, iar dacă nu, o plimbare de 20-30 de minute poate ajuta la susținerea unei digestii sănătoase. Rada Baltag recomandă, de asemenea, să fim atenți la proporțiile alimentelor din farfurie și să revenim la regulile unei alimentații sănătoase. Este important să includem legume de sezon, precum varza, morcovul, gulia sau țelina, într-o salată simplă cu ulei și oțet balsamic, evitând sosurile și dressingurile care încarcă preparatele. De asemenea, trebuie să avem o sursă de proteine și carbohidrați complexi, precum cartofi sau orez, care să fie gătite ușor, prin coacere, fierbere sau gătit la abur, evitând prăjirea.

„În perioada sărbătorilor, consumul de alcool pune o presiune suplimentară asupra proceselor metabolice ale corpului, în special asupra ficatului, care este responsabil cu metabolizarea alcoolului. Astfel, ficatul este supus unei încărcări suplimentare. În ceea ce privește porțiile, pentru femei o porție de alcool este echivalentă cu 150 ml, adică un pahar de vin, iar pentru bărbați, aceasta poate ajunge la două pahare de vin. Totuși, este important de menționat că nu există o cantitate de alcool recomandată ca fiind <<sănătoasă>>. Cel mai bine ar fi să evităm consumul excesiv, iar dacă totuși alegem să bem alcool, să ne limităm la un singur pahar pe masă”, precizat nutriționistul.

Nutritionistul recomandă ca dulciurile și deserturile să fie consumate cu moderație și izolate ca aport, adică, dacă dorim să facem o excepție în perioada sărbătorilor, să le mâncăm după o masă principală, nu ca gustare sau în locul unei mese. Cantitatea exactă depinde de nivelul de zahăr din rețeta desertului, dar o porție moderată de desert, de aproximativ 150g, poate fi împărțită cu cineva, deoarece aceste preparate sunt bogate în calorii și conțin un amestec de grăsimi și zaharuri care pot duce la un exces caloric și la o suprasolicitare a sistemului digestiv.

Există condimente care pot sprijini procesul de digestie, cum ar fi ghimbirul, turmericul și feniculul

Rada Baltag subliniază că există condimente care pot sprijini procesul de digestie, cum ar fi ghimbirul, turmericul și feniculul. De exemplu, o infuzie de ghimbir după mesele principale poate ajuta, dar trebuie consumată cu moderație și doar în prima parte a zilei, deoarece poate cauza agitație seara. De asemenea, enzimele digestive pot fi utile pentru susținerea sistemului digestiv, dar este important ca, în cazul unor afecțiuni digestive preexistente, să fie consultat un medic specialist înainte de a alege tipul de enzime. Ananasul este un alt fruct benefic, în special pentru digestia proteinelor. Totuși, cea mai importantă susținere o reprezintă consumul de fibre, prin includerea legumelor de sezon, care, consumate crude, facilitează digestia.

„Mesele copioase pot influența semnificativ atât calitatea somnului, cât și nivelul de energie. Un consum alimentar mare poate duce la senzația de somnolență, letargie și apatie, mai ales imediat după masă. În ceea ce privește somnul, dacă mesele sunt consumate chiar înainte de culcare, adică în decurs de 1-2 ore înainte de a ne pune în pat, calitatea somnului poate avea de suferit. Acest lucru se datorează supraîncărcării sistemului digestiv, care poate cauza o stare de oboseală și un somn fragmentat, lăsându-ne cu un sentiment de oboseală la trezire”, a explicat Rada Baltag.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii