
Sunt probleme cu întocmirea documentaţiei tehnice, cât şi în privinţa modului în care au fost executate lucrările. În ambele cazuri, amenzile ajung până la 40.000 de lei. Daniel Niculiţă ne-a declarat că va contesta amenzile. El arată că surparea din Nicolina ar fi apărut din cauza unor „hrube” care se află sub trotuar şi stradă.
Inspectorii în construcţii au constatat mai multe nereguli la şantierul din CUG, unde, săptămâna trecută, a avut loc, în vecinătate, o surpare de pământ. „Ziarul de Iaşi” vă prezintă în premieră principalele concluzii. Dezvoltatorul (Daniel Niculiţă) ar urma să fie amendat în aceste zile de către Inspectoratul Judeţean de Stat în Construcţii. Inspectorii au identificat neconformităţi atât în ceea ce priveşte întocmirea documentaţiei tehnice, cât şi în privinţa modului în care au fost executate lucrările. În ambele cazuri, amenzile pot ajunge până la suma de 40.000 lei. Investitorul respinge constatările ISC şi afirmă că va contesta sancţiunea în cazul în care aceasta va fi aplicată. Despre surpare, dezvoltatorul a susţinut că a intervenit din cauza unor „hrube” care se află sub trotuar şi stradă. „Nu este nicio neregulă, totul s-a făcut conform proiectului. Dacă ar fi fost nereguli, zidul de incintă pe care l-am construit nu ar fi ţinut la lăsarea pământului peste hrube”, a spus Niculiţă.
Inspectorii acuză lipsa unei expertize geotehnice
Una dintre concluziile controlului face referire la lipsa unor documentaţii. „Investitorul nu a asigurat o documentaţie completă, aşa cum se impune de către reglementările tehnice în vigoare. Astfel, nu au fost întocmite expertiza geotehnică şi raportul de monitorizare geotehnică a execuţiei”, a declarat, pentru „Ziarul de Iaşi”, inspectorul şef judeţean, dr. ing. Radu Lupăşteanu. El a adăugat că proiectul de excavaţie adâncă precizează că „zona adiacentă (zona de influenţă a excavaţiei adânci) se opreşte la limita piloţilor, aspect care este infirmat prin însăşi manifestarea fenomenului produs”. Totodată, inspectorii au identificat deficienţe în ceea ce priveşte activitatea dirigintelui de şantier, aspecte ce ţin de verificarea şi corelarea documentaţiilor tehnice. În replică, investitorul a precizat că există mai multe expertize făcute, precum şi un studiu geotehnic. „Avem două expertize pentru că de asta am schimbat şi soluţia de fundare a blocului, proiectul are şi dren. Sunt nişte hrube sub trotuar, unde erau şi nişte pungi de apă. Noi, când am săpat, bazinele de apă s-au golit pe terenul nostru, dar în drenurile pe care le-am făcut noi, iar pământul s-a descărcat peste hrube. Dacă nu făceam treaba bine, piloţii noştri nu rezistau”, a menţionat Niculiţă.
ISC: „Nu au fost respectate întocmai soluţiile tehnice”
Alte nereguli au fost constatate în cazul lucrărilor de construcţii. „Executantul nu a respectat întocmai soluţiile tehnice şi tehnologiile de execuţie prevăzute în proiectul de excavaţie şi monitorizare incintă”, a menţionat Lupăşteanu una dintre deficienţe. De asemenea, potrivit inspectorilor, executantul a efectuat lucrări cu nerespectarea unor reglementări tehnice. „Pe latura de est a incintei s-a constatat existenţa unei săpături cu taluz vertical de circa 4 metri adâncime”, a mai spus Lupăşteanu. În schimb, dezvoltatorul spune că proiectul tehnic a fost respectat. „Singurul lucru este că nu am prezentat hârţoagele la timp, atât. În rest s-a respectat totul”, a comentat Niculiţă. La momentul controlului, inspectorii au mai constatat că nu a fost desemnat un responsabil tehnic care să fie atestat pentru astfel de lucrări, în timp ce executantul nu a prezentat toate documentele care să ateste respectarea cerinţelor de calitate precizate în reglementările tehnice. O altă neregulă a vizat faptul că ISC nu a fost sesizat de către executant privind producerea unui accident tehnic în timpul execuţiei lucrărilor, termenul legal fiind 24 de ore. În funcţie de neregulile semnalate, maximul amenzii poate ajunge la 10.000 lei, 20.000 lei şi 40.000 lei.
Surparea a intervenit pe o porţiune de 50 de metri
Verificările inspectorilor au arătat că, în zilele de 7 şi 8 ianuarie, a fost înregistrată „o tasare pronunţată cu evoluţie rapidă a trotuarului adiacent săpăturii generale” pe latura de vest în afara limitelor şantierului „de la 0 la 50 cm în zona maximă”, pe o lungime totală de aproximativ 50 m. „Ce tasare? Asta se numeşte surpare. Ei cred că pe terenul meu au pătruns 60 mc de pământ cu apă? Nu este adevărat”, a mai spus Niculiţă. În urma controlului, inspectorii au dispus şi un set de măsuri pe şantier în vederea corectării neregulilor constatate. Acestea vizează monitorizarea şantierului, completarea documentaţiei tehnice, realizarea unei expertize tehnice care să ateste calitatea lucrărilor executate şi numirea unor persoane atestate corespunzător care să urmărească executarea lucrărilor. Inspectorii au mai dispus investitorului şi proiectantului ca, în regim de urgenţă, să stabilească modul de tratare a situaţiilor apărute pe parcursul execuţiei lucrărilor astfel încât să se readucă proiectul la un nivel corespunzător de calitate şi pentru a preveni apariţia unor astfel de fenomene pe viitor. De cealaltă parte, Niculiţă spune că au fost luate deja măsuri, iar situaţia a fost stabilizată.
Publicitate și alte recomandări video