Lista marilor datornici la bugetul local este pe internet. O ieşeancă cu mai multe terenuri are de plătit 463.000 lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Lista marilor datornici la bugetul local este pe internet. O ieşeancă cu mai multe terenuri are de plătit 463.000 lei

GALERIE
datori
  • datori
- +

Municipalitatea a publicat ieri lista „marilor datornici” la bugetul local. Peste 1.000 de ieşeni şi 204 firme cumulează debite care ajung la aproape un sfert din întregul buget de investiţii al Primăriei pe anul în curs. Cu o sumă de circa cinci milioane de euro, atât cât reprezintă restanţa totală, Primăria ar putea reabilita un monument istoric al Iaşului, precum Palatul Braunstein sau Muzeul de Ştiinţe Naturale. Printre datornici se află oameni de afaceri cunoscuţi ai Iaşului, senatori sau firme care deţin clădiri de patrimoniu lăsate în paragină în speranţa că se vor autodemola. 

Topul firmelor datornice la bugetul local

Listele publicate de primărie conţin doar obligaţiile fiscale ale contribuabililor, fără cele nefiscale (concesiuni, închirieri, dividende, vânzări de bunuri, amenzi etc). În cazul firmelor, lista cuprinde 204 firme, care cumulează restanţe de circa 8,4 milioane lei (5,57% din totalul obligaţiilor fiscale la firme). Pe prima poziţie, cu peste 630.000 lei, se află Drăgan Impex Trans SRL, firmă inactivă din martie 2015, conform Fiscului. Cele mai mari restanţe vin din impozitul aferent clădirilor pe care compania le deţine. Pe al doilea loc se plasează Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor România Film (RADEF) cu peste 334.000 lei. Şi în acest caz cea mai mare parte a sumei provine din taxele pe clădiri, RADEF având în proprietate fostele cinematografe. De precizat că, anul trecut, impozitul pe clădiri neîngrijite a crescut cu până la 500% în unele cazuri. Totodată, recent Primăria a obţinut în instanţă dreptul de proprietate asupra cinematografelor, dar sentinţa nu este definitivă. Podiumul debitorilor este completat de compania Mohingab Group, de data aceasta fiind vorba în special de restanţe la impozitul pe teren. Mohingab este o firmă înfiinţată în 2002 şi este condusă de sirianul Ahmad Batikh, fiind specializată în comerţul cu fructe şi legume.

Alţi „mari datornici” la bugetul local sunt companiile Tutun şi ziare (215.906 lei), Impex Raval (207.594 lei), Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (202.319 lei) şi Galaxy Tobacco (200.256 lei). Ultima firmă amintită deţine clădirile aferente fostei fabrici Ţigarete şi a fost amendată, în ultimii ani, în mai multe rânduri de Primărie pentru starea în care se află imobilele, unele fiiind incluse şi pe lista monumentelor istorice. Dintre cele 204 firme incluse pe lista Primăriei, 14 companii înregistrează restanţe mai mari de 100.000 lei. „Debitele publicate reprezintă toate obligaţiile fiscale restante la plată la data de 31 martie ale contribuabilului respectiv şi neachitate la 29 aprilie”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga. El a adăugat că lista nu cuprinde contribuabili aflaţi în stări speciale: insolvenţă, faliment, insolvabilitate. 

Ce nume se află pe lista ieşenilor datornici

Pe lista contribuabililor persoane fizice au fost incluşi peste 1.000 de ieşeni. Cea mai mare restanţă este a Angelei Maxin şi ajunge la peste 463.000 lei, circa 75% din această sumă fiind majorări la întârziere. Maxin are mai multe terenuri în zona Nicolina, ea fiind moştenitoarea industriaşului Ioan Popovici. Restul contribuabililor incluşi pe listă au restanţe cu o valoare fiecare de sub 100.000 lei. Printre aceştia se află şi oameni de afaceri cunoscuţi precum Răzvan Ţepoi (24.144 lei), Constantin Ioniuc (27.976 lei), Radu Norocea (24.421 lei), Ahmad Al Deiri (31.339 lei) sau Mihail Vlasov (29.441 lei). Pe listă mai figurează Bogdan Solcanu (19.290 lei) şi senatorul Ionel Agrigoroaei (6.873 lei). Totodată, Tudor-Codrin Onofraş, fiul unui fost primar al Iaşului, are restanţe de 31.744 lei, cea mai mare parte a acestei sume fiind, cel mai probabil, pentru o proprietate din Grădina Botanică.

În general, cele mai mari restanţe sunt înregistrate în contextul taxelor pe mijloace de transport (autoturisme, microbuze, autovehicule de tonaj greu etc.). Suma totală datorată de către cei peste 1.000 de ieşeni incluşi pe lista Primăriei ajunge la 13,4 milioane lei, ceea ce reprezintă 30,81% din totalul obligaţiilor fiscale restante. Municipalitatea a publicat lista cu restanţieri în urma aprobării în 2015 a noului cod de procedură fiscală care, la articolul 162, prevede obligativitatea pentru organele fiscale să afişeze trimestrial numele debitorilor cu datorii de peste 5.000 lei (persoane fizice) şi 10.000 lei (persoane juridice). 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.