VIDEO-FOTO: Reportaj la graniţa cu Lumea de Apoi: “Secţia Covid care nu există”
„Ziarul de Iasi” a mers alaturi de echipa medicala angrenata în tratarea acestor p (...)
citeste totjoi, 15.04.2021
O măsură populistă din 2015, cu intenţii aparent bune, - ieftinirea tuturor medicamentelor -, s-a transformat într-o criză ce se agravează de la lună la lună. Criza medicamentelor care dă peste cap piaţa pharma de mai multe luni loveşte în bolnavii din toată ţara, iar la Iaşi, important centru medical regional, mai dur ca oriunde. Ieşenii reclamă zi de zi că mai multe medicamente pe care le luau de ani de zile pentru afecţiunile cronice cu care sunt diagnosticaţi s-au găsit tot mai greu în farmacii în ultimele luni, până au dispărut complet. Unii au ajuns să schimbe schema terapeutică cu alta mai ineficientă. Alţii bat zi de zi oraşul în lung şi-n lat, din farmacie în farmacie, adesea degeaba. Pe lângă bolnavi, şi medicii acuză că sistemul sanitar se confruntă cu o profundă criză a medicamentelor, mai gravă decât oricând. De pe piaţa farmaceutică lipsesc produse absolut necesare în boli din toate spectrele. Singura soluţie a bolnavilor este în acest moment cumpărarea din ţări precum Bulgaria sau Ungaria, pe banii lor. S-au creat şi filiere în acest sens. „Noi, Colegiul Farmaceuştilor, nu avem atribuţii pentru situaţii de genul acesta. Putem sfătui pacienţii să comunice asociaţiilor de pacienţi lipsurile, şi poate astfel găsesc o soluţie“, spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi. Ce se întâmplă, de fapt? Cine se joacă cu viaţa a zeci de mii de oameni şi ce raţiuni politice şi financiare inconştiente stau în spate?
Printre medicamentele pe care ieşenii le caută în toate farmaciile din oraş, deseori zadarnic, se regăsesc produse indicate pentru afecţiuni ale tuturor sistemelor. Trileptal, Rivotril - medicamente indicate pacienţilor diagnosticaţi cu epilepsie, Madopar - recomandat bolnavilor diagnosticaţi cu boala Parkinson, Digoxina, Isodinit - medicamente indicate pacienţilor cu boli cardiovasculare, Coaxil - recomandat bolnavilor depresivi. În unele cazuri, singura soluţie spre continuarea tratamentului pentru boala cu care a fost diagnosticat este schimbarea schemei terapeutice, pe una mai ineficientă. Andrei B, un tânăr de 24 de ani diagnosticat cu epilepsie, a reuşit să-şi menţină afecţiunea sub control doar după ce medicul specialist neurolog i-a schimbat schema terapeutică.
„Am luat mai mulţi ani Trileptal, medicament pe care îl găseam în farmaciile din Iaşi fără probleme. În ultimele luni, m-am confruntat de mai multe ori cu lipsa lui din farmacii, dar după mai multe căutări reuşeam să primesc întreaga cantitate indicată de medic. În februarie am căutat la toate farmaciile din Iaşi, şi nu l-am mai găsit. Majoritatea farmaciştilor mi-au recomandat să-mi schimb reţeta, să merg la consultaţie la neurolog şi să cer alte medicamente“, a arătat pacientul.
Unele nu au alternativă
Dacă pentru unele medicamente specialiştii pot prescrie înlocuitori, pentru altele nu există alternativă. Un produs precum Digoxina, recomandat în boli ale inimii - insuficienţă cardiacă congestivă cu disfuncţie sistolică dominantă, insuficienţă cardiacă cronică asociată cu fibrilaţie atrială, tahiaritmii supraventriculare: flutter şi fibrilaţie atrială, tahicardie paroxistică supraventriculară, tahicardie joncţională - nu are înlocuitor pe piaţa farmaceutică din România.
„Medicii care au experienţă, care ştiu arta tratamentului cu digoxină, îl recomandă şi acum. Medicii tineri, care se feresc de malpraxis şi care ştiu că digoxina poate să determine intoxicaţia digitalică dacă nu este mânuită corect, se feresc din start să-l mai recomande. Produsul este unul ieftin, nu duce neapărat la prelungirea vieţii, dar ajută foarte mult la calitatea vieţii. Produsul nu are înlocuitor, dar o serie de medicamente patogenice pot avea efecte indirecte similare cu cele ale digoxinei“, a subliniat dr. Ioan Bostaca, medic primar cardiolog la Spitalul „Sfântul Spiridon“.
România are cel mai mic preţ la medicamente
Probleme au început în 2015, se pare că din raţiuni politice şi populiste, intenţia fiind ieftinirea medicamentelor prin decizii administrative, dar efectul real fiind dispariţia lor, pentru că nu mai aduceau câştig distribuitorilor, ci pierderi.
Dispariţia medicamentelor din farmacii este o problemă pe care asociaţiile de pacienţi au prezentat-o pe larg înainte şi după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului 75/2015 dat de Ministerul Sănătăţii. Reducerea preţurilor medicamentelor de la 1 iulie 2015 a însemnat, aşa cum au preconizat specialişti, dispariţia mai multor medicamente din farmacii. Ultimele estimări în acest sens aparţin Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, care în februarie 2016 anunţa că de pe piaţa farmaceutică au dispărut peste 2.000 de medicamente, dintre care 700 numai în 2015.
Îngrijorător este că, la un an distanţă, în februarie 2017, Agenţia Naţională a Medicamentului a precizat printr-un comunicat de presă că marii producători de medicamente au anunţat retragerea a 1.200 de medicamente de pe piaţă, din cele 6.000 existente. Motivul invocat de producători: nu le convine preţul la care decontează medicamentele Guvernul României.
„În domeniul farmaceutic nu putem exclude din vedere latura economică, respectiv profitul unui anumit producător pentru un produs sau mai multe. Trebuie să ne gândim că el nu produce doar 1-2 cutii de medicamente, ci sute şi mii. Dacă un astfel de produs ajunge în farmacie la preţul de doi lei, atunci sigur că îşi rezervă dreptul de a renunţa să mai producă“, a mai arătat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Iaşi.
Din 2009, Executivul a decis ca în România preţul medicamentelor să fie cel mai mic din 12 ţări din Europa, conform cu salariul şi PIB per capita. Raţiunile politice nu pot însă forţa mâna firmelor private, cât timp acestea nu vor să facă pe banii şi câştigurile lor protecţia socială la care s-au gândit guvernul şi politicienii. Grav este însă că, ajuns acum în această fundătură, guvernul nu are acum nicio soluţie.
Lista medicamentelor ce lipsesc
Specialiştii de pe grupul de Facebook „Medici gata de grevă generală. Nu vrem şpagă. Vrem salarii decente“ au întocmit anul trecut o listă cu medicamentele pe care pacienţii lor şi ei nu le găseau în farmaciile din ţară. Lista a fost alcătuită pentru a ajunge la ministrul Sănătăţii, pentru găsi o soluţie. Soluţia nu a fost însă găsită deşi, între timp, ministrul s-a schimbat.
Cuvinte cheie: + medicamente lipsă, farmacii, bolnavi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cîţu, despre faptul că Barna nu ar fi fost consultat: Mă surprinde puţin abordarea
Suporterii-acţionari ai FC Dinamo au strâns şi suma necesară pentru a nu pierde baza de la Săftica
Ruşinos: 15 foşti parlamentari ieşeni se zbat să îşi recâştige pensiile speciale
(FOTO) Numele Iaşului apare, în sfârşit, pe o autostradă din România
Surse: Noul ministru interimar al Sănătății este fotomodelul Andrei Baciu, care a pozat în chiloți
Sondaj: Românii, tot mai deschişi la ideea căsătoriei între persoane de acelaşi sex
Judecătoare de la Curtea de Apel Iaşi, eliberată din funcţie de preşedintele Iohannis
VIDEO Transfăgărășanul este acoperit de zăpadă. Se deszăpezește până la Bâlea Cascadă
Moartea cercetătorului ieşean la Eforie, cauzată de un „şir lung de abuzuri”
Euro se apropie cu pași repezi de 5 lei. Vedeți cursul valutar al zilei
Iașul a urcat brusc în TOP pe locul 4. 168 de cazuri noi de COVID
Tot mai mulți morți de COVID la fiecare 24 de ore. 3.852 cazuri noi și 195 decese
Tragedie în lumea muzicii populare. Un interpret iubit de toată lumea a murit, după o boală grea
Veolia Energie Iași anunță lucrări pentru remedierea unei avarii la Magistrala 2
Banii pentru HoReCa ar putea ajunge în 2022. Cum se vor calcula sumele
Câte localități din Iași mai sunt în scenariul roșu. În municipiu, rata de infectare scade
SUA ne cer să încetăm cu antisemitismul. În România mai sunt 3.271 de evrei
VIDEO Parlamentarii încuie ușile în urma lor ca să nu mai dea Șoșoacă peste ei
Șef nou la CFR Călători. Ovidiu Vizante îl înlocuiește pe Dan Costescu
Dezastru la Ciclism: Federația are conturile blocate și este somată de ANAF
LIVE VIDEO: 20 de autobuze electrice pentru Iași. S-a semnat contractul de livrare
Raport DNA: cum funcționau șpăgile spre șefii caselor județene de sănătate
Cui i-a lăsat averea prinţul Philip. A strâns aproximativ 25 de milioane de euro
VIDEO: Poliția, pe urmele unui șofer din Iași! Plăcuțele de înmatriculare, reținute
Un bătrân a câştigat la loto după ce și-a uitat ochelarii acasă și nu a văzut ce numere a bifat
Vaccinul anti-COVID- Johnson & Johnson, administrat în Franța doar celor peste 55 de ani
TIR lovit de două trenuri, între Vaslui și Bârlad. Unul venea de la Iași
Talibanii, retragerea trupelor SUA: „Noi am câștigat războiul, America l-a pierdut”
Biden: E timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii
iPhone scapă de breton peste doi ani. Până atunci, dispare iPhone mini
ENDAVA INVITĂ COMUNITATEA IT DIN IAȘI LA CONFERINȚA VIRTUALĂ TECHFLOW EUROPE 2021 (P)
Catedrala Notre-Dame din Paris, devastată de un incendiu, va fi redeschisă în 2024
Percheziții inclusiv la Iași. O firmă asigura doar pe hârtie protecția la incendiu
„Carantină personală” într-o regiune din Suedia. Ceilalţi trebuie considerați a fi infectaţi
VIDEO: Directoarea Agenției Daneze pentru Medicamente a leșinat în direct
Variantele de guvernare luate în calcul după revocarea lui Vlad Voiculescu
Economia Europei este pe cale să revină la nivelul anterior crizei în 2022
Călătoriile se vor relua în această vară. „Certificatul verde”, valabil 1 an
Barna: Cîţu s-a pregătit pentru o lovitură pe care şi-a dorit-o spectaculoasă
Moderna speră ca o a treia doză pentru vaccin să fie disponibilă în toamnă
Codrin Liviu CUȚITARUK1 didactic |
Alin ANDRIEȘDatoria publică în contextul crizelor |
George ŢURCĂNAŞULa Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.