LISTA medicamentelor care lipsesc din farmacii. Criza se adâncește de la lună la lună
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Efectul unui populism politic găunos ce loveşte taman în cei ce trebuiau ajutaţi

LISTA medicamentelor care lipsesc din farmacii. Criza se adâncește de la lună la lună

GALERIE
farmacie-medicamente
  • farmacie-medicamente
- +

O măsură populistă din 2015, cu intenţii aparent bune, - ieftinirea tuturor medicamentelor -, s-a transformat într-o criză ce se agravează de la lună la lună. Criza medicamentelor care dă peste cap piaţa pharma de mai multe luni loveşte în bolnavii din toată ţara, iar la Iaşi, important centru medical regional, mai dur ca oriunde. Ieşenii reclamă zi de zi că mai multe medicamente pe care le luau de ani de zile pentru afecţiunile cronice cu care sunt diagnosticaţi s-au găsit tot mai greu în farmacii în ultimele luni, până au dispărut complet. Unii au ajuns să schimbe schema terapeutică cu alta mai ineficientă. Alţii bat zi de zi oraşul în lung şi-n lat, din farmacie în farmacie, adesea degeaba. Pe lângă bolnavi, şi medicii acuză că sistemul sanitar se confruntă cu o profundă criză a medicamentelor, mai gravă decât oricând. De pe piaţa farmaceutică lipsesc produse absolut necesare în boli din toate spectrele. Singura soluţie a bolnavilor este în acest moment cumpărarea din ţări precum Bulgaria sau Ungaria, pe banii lor. S-au creat şi filiere în acest sens. „Noi, Colegiul Farmaceuştilor, nu avem atribuţii pentru situaţii de genul acesta. Putem sfătui pacienţii să comunice asociaţiilor de pacienţi lipsurile, şi poate astfel găsesc o soluţie“, spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi. Ce se întâmplă, de fapt? Cine se joacă cu viaţa a zeci de mii de oameni şi ce raţiuni politice şi financiare inconştiente stau în spate?

Printre medicamentele pe care ieşenii le caută în toate farmaciile din oraş, deseori zadarnic, se re­gă­sesc produse indicate pentru afecţiuni ale tuturor sistemelor. Trileptal, Rivotril - medicamente indicate pacienţilor diagnosticaţi cu epilepsie, Madopar - recomandat bolnavilor diagnosticaţi cu boala Parkinson, Digoxina, Isodinit - medicamente indicate pacienţilor cu boli cardiovasculare, Coaxil - recomandat bolna­vilor depresivi. În unele cazuri, singura soluţie spre continuarea tratamentului pentru boala cu care a fost diagnosticat este schim­barea schemei terapeutice, pe una mai ineficientă. Andrei B, un tânăr de 24 de ani diagnosticat cu epilepsie, a reuşit să-şi menţină afecţiunea sub control doar după ce medicul specialist neurolog i-a schimbat schema terapeutică.

„Am luat mai mulţi ani Trilep­tal, medicament pe care îl gă­seam în farmaciile din Iaşi fără probleme. În ultimele luni, m-am confruntat de mai multe ori cu lipsa lui din farmacii, dar du­pă mai multe căutări reuşeam să primesc întreaga cantitate indicată de medic. În februarie am că­utat la toate farmaciile din Iaşi, şi nu l-am mai găsit. Majo­ritatea farmaciştilor mi-au recomandat să-mi schimb reţeta, să merg la consultaţie la neurolog şi să cer alte medicamente“, a ară­tat pacientul.

Unele nu au alternativă

Dacă pentru unele medicamente specialiştii pot prescrie înlocuitori, pentru altele nu există alternativă. Un produs precum Digoxina, recomandat în boli ale inimii - insuficienţă cardiacă congestivă cu disfuncţie sistolică dominantă, insuficienţă cardiacă cronică asociată cu fibrilaţie atrială, tahiaritmii supraventriculare: flutter şi fibrilaţie atrială, tahicardie paroxistică supraventriculară, tahicardie joncţională - nu are înlocuitor pe piaţa farmaceutică din România.

„Medicii care au experienţă, care ştiu arta tra­tamentului cu digoxină, îl recomandă şi acum. Medicii tineri, care se feresc de malpraxis şi ca­re ştiu că digoxina poate să de­termine intoxicaţia digitalică dacă nu este mânuită corect, se feresc din start să-l mai reco­man­de. Produsul este unul ief­tin, nu duce neapărat la prelungirea vieţii, dar ajută foarte mult la calitatea vieţii. Produsul nu are înlocuitor, dar o serie de me­dicamente patogenice pot avea efecte indirecte similare cu cele ale digoxinei“, a subliniat dr. Ioan Bostaca, medic primar cardiolog la Spitalul „Sfântul Spiridon“

România are cel mai mic preţ la medicamente

Probleme au început în 2015, se pare că din raţiuni politice şi populiste, intenţia fiind ieftinirea medicamentelor prin decizii ad­ministrative, dar efectul real fiind dispariţia lor, pentru că nu mai aduceau câştig distribuitorilor, ci pierderi.

Dispariţia medicamen­telor din farmacii este o problemă pe care asociaţiile de pacienţi au prezentat-o pe larg înainte şi după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului 75/2015 dat de Minis­terul Sănătăţii. Reducerea preţu­rilor medicamentelor de la 1 iulie 2015 a însemnat, aşa cum au preconizat specialişti, dispariţia mai multor medicamente din farmacii. Ultimele estimări în acest sens aparţin Asociaţiei Producă­torilor de Medicamente Generice din România, care în februarie 2016 anunţa că de pe piaţa farmaceutică au dispărut peste 2.000 de medicamente, dintre care 700 numai în 2015.

Îngrijorător este că, la un an distanţă, în februarie 2017, Agenţia Naţională a Me­dicamentului a precizat printr-un comunicat de presă că marii producători de medicamente au anun­ţat retragerea a 1.200 de medicamente de pe piaţă, din cele 6.000 existente. Motivul invocat de producători: nu le convine preţul la care decontează medicamentele Guvernul României.

„În domeniul farmaceutic nu putem exclude din vedere latura economică, respectiv profitul unui anumit producător pentru un produs sau mai multe. Trebuie să ne gândim că el nu produce doar 1-2 cutii de medicamente, ci sute şi mii. Dacă un astfel de produs ajunge în farmacie la preţul de doi lei, atunci sigur că îşi rezervă dreptul de a renunţa să mai producă“, a mai arătat preşedintele Colegiului Farma­ciştilor din Iaşi.

Din 2009, Exe­cutivul a decis ca în România preţul medicamentelor să fie cel mai mic din 12 ţări din Europa, conform cu salariul şi PIB per capita. Raţiunile politice nu pot însă forţa mâna firmelor private, cât timp acestea nu vor să facă pe banii şi câştigurile lor protecţia socială la care s-au gândit guvernul şi politicienii. Grav este însă că, ajuns acum în această fun­dătură, guvernul nu are acum nicio soluţie.

Lista medicamentelor ce lipsesc

Specialiştii de pe grupul de Facebook „Medici gata de grevă generală. Nu vrem şpagă. Vrem salarii decente“ au întocmit anul trecut o listă cu medicamentele pe care pacienţii lor şi ei nu le găseau în farmaciile din ţară. Lista a fost alcătuită pentru a ajunge la ministrul Sănătăţii, pentru găsi o soluţie. Soluţia nu a fost însă găsită deşi, între timp, ministrul s-a schimbat.

1. Adenozină fiole 
2. Alkeran - (Melphalan) comprimate 
3. Amfotericină b injectabilă 
4. Amiodaronă (Amiokordin) fiole 
5. Aprovel 150 mg - (Irbesartan) comprimate 
6. Atacand 8 mg si 16 mg - (Candesartan cilexetil) 
7. Azilect - (Rasagilinum) - comprimate 
8. Betaloc Zok 50 mg - (Succinat de metoprolol)
9. Carbonat de litiu - Liticarb comprimate 
10. Cedax 400 mg (Ceftibuten) - capsule
11. Clexane 4000 UI anti-Xa/0,4 ml - (Enoxaparinum) 
12. Clonazepam - preţ mare 
13. Cloramfenicol injectabil 
14. Clorfeniramin fiole pentru administrare intravenoasă, intramusculară, subcutanată 
15. Cordarone - (clorhidrat de amiodaronă) comprimate 
16. Dexametazonă - comprimate 
17. Digoxin 
18. Diltiazem injectabil 
19. Econazol - ovule 
20. Elontril (Clorhidrat de bupropiona) comprimate 
21. Eritromicina unguent 
22. Esmolol 
23. Fenobarbital 15 mg comprimate 
24. Flecainidă comprimate
25. Flixotide nebule 0,5 mg/2 ml - (Propionat de fluticasonum) - fiole 
26. Flumazenil 0,1 mg/ml - solutie injectabila 
27. Fortral 50 mg (Pentazocina) 
28. Fosfobion - soluţie apoasă de sare disodică a acidului adenozintrifosforic (ATP) 
29. Glucagon fiole 
30. Gluconat de calciu 94 mg/ml - fiole plastic - firma Braun Melsungen AG 
31. Gluconat de calciu 94 mg/ml fiole din sticlă
32. Gutron - (Midodrinum) 
33. Isodinit retard 20 mg (Dinitrat de isosorbid) comprimate 
34. Labetalol comprimate 
35. Leukeran - (Chlorambucilum) - comprimate 
36. Levetiracetam Desitin 500 mg granule 
37. Lokren 20mg - (Betaxolol)
38. Lorazepam injectabil 
39. Lyrica (Pregabalinum) capsule 
40. Madopar (Levodopa) comprimate 
41. Meclon soluţie 
42. Metaraminol bitrtrat - comprimate 
43. Milrinonă - soluţie injectabilă
44. Miostin injectabil - (neostigmin metil sulfat ) 
45. Mupirocina unguent 
46. Naloxona 0,4 mg/ml fiole 
47. Naltrexonum - comprimate 
48. Neostigmină LPH (Bromura de neostigmina) - comprimate 
49. Nitroglicerina injectabil 
50. Nitroprusiat injectabil 
51. Plegomazin -( Clorhidrat de clorpromazina ) - fiole 
52. Pregnyl 5000 - (Gonadotrofină corionică umană) fiole 
53. Prevenar 13 - suspensie injectabil
54. Priorix - vaccin rujeolic, urlian, rubeolic, viu atenuat - injectabil 
55. Requip - modutab - comprimate 
56. Rivotril 2mg -(Clonazepam) - comprimate 
57. Scobutil fiole 
58. Ser antibotulinic 
59. Sulfat de magneziu - fiole 
60. Sulfat de protamină - soluţie injectabilă
61. Sulpirid 
62. Synflorix - injectabil 
63. Thalidomidă capsule 
64. Torasemid comprimate 
65. Trifluoperazină drajeuri 
66. Vaccin antitetanos - ATPA
67. Verapamil intravenos

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.