Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lista medicilor ieseni cercetaţi pentru frauda de un milion de euro

GALERIE
frauda, sanatate
  • frauda, sanatate
- +


Dosarul în care DNA acuză furtul a circa unui milion de euro are numărul 619/2012 şi cuprinde nume de medici ieşeni, unii foarte cunoscuţi, dar şi medici de naţionalitate străină care lucrează aici. Din lista celor
zece medici, şase lucrează la Spitalul de Psihiatrie „Socola“. Procurorii au început cercetările în urmă cu câteva luni. În paralel, procurorii DNA verifică şi decontările de la patru clinici medicale prin intermediul cărora banii ar fi ajuns în buzunarele medicilor. Pe lista celor zece medici cercetaţi de procurorii ieşeni de la DNA sunt dr. Diana Bobu, dr. Irina Dobrin, dr. Bogdan Mucenica şi dr. Lucian Goian. Primii trei activează în prezent
la Spitalul de Psihiatrie „Socola“, iar ultimul, Lucian Goian, este medic chirurg şi are contract de muncă în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie(UMF).

Între ceilalţi şase medici prezentaţi de „Ziarul de Iaşi“ pe 17 mai, trei sunt medici care activează tot la Spitalul de Psihiatrie „Socola“, respectiv Gheorghe Nedelciuc, Ovidiu Alexinschi şi Victor Burlacu. De asemenea, în dosar mai sunt doctorii Ion Strelţov, care lucrează la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu“, şi Arafat Marawan alături de Mohamed Madarati, cei doi având legături cu cele patru firme aflate în colimatorul
procurorilor DNA.

Ce spun cei cercetaţi

Medicul Diana Bobu a precizat că a avut contact cu una dintre clinicile implicate în dosar. „Am avut o colaborare cu clinica respectivă, dar nu am fost chemată niciodată pentru a da consultaţii şi, implicit, nu am primit niciun ban. Nu  ştiu nimic despre acest lucru“, ne-a declarat dr. Diana Bobu, medic psihiatru în cadrul Spitalului de Psihiatrie „Socola“. Medicii Irina Dobrin şi Lucian Goian nu au putut fi contactaţi. Medicul psihiatru Irina Dobrin se află în concediu de creştere a  copilului şi nu a putut fi găsită. Soţul acesteia, dr. Romeo Dobrin, medic psihiatru tot la Spitalul de Psihiatrie „Socola“, ne-a spus că nu poate oferi declaraţii cu privire la dosarul în care apare numele soţiei sale. „Ea este în concediu de creştere a copilului, de aceea nu se află la spital. Nu sunt eu în măsură să dau vreo declaraţie“, a afirmat dr. Dobrin. În acelaşi dosar apare şi numele medicului psihiatru Bogdan Mucenica, care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Spitalului „Socola“. Contactat, acesta nu a dorit să dea nicio declaraţie. „Nu am ce să comentez. Nu vorbesc despre acest caz şi, momentan, nu am niciun punct de vedere. Vom vedea în viitor ce se va întâmpla“, ne-a spus dr. Bogdan Mucenica.

     Implicat în acest dosar este şi psihiatrul Victor Burlacu, medic la Secţia Exterioară Bârnova a Spitalului „Socola“. „Am un avocat care poate oferi detalii şi declaraţii. Eu nu am ce să comentez. Luaţi legătura cu avocatul meu, el vă va lămuri“, a afirmat dr. Burlacu, şeful Secţiei Bârnova.Medicul Lucian Goian, care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi, nu a putut fi contactat. Dr. Ion Strelţov, cercetat de asemenea de DNA în acelaşi dosar, spune că nu a fost chemat la clinica aflată în vizorul DNA. „Eu am contracte şi colaborări cu numeroase clinici şi cabinete. Asta nu înseamnă că mă duc la toate. Când este nevoie de mine, mă chemă. Eu am avut  colaborare cu clinica  despre care îmi spuneţi, însă nu am oferit nicio consultaţie, pentru că nu m-au chemat. Nici bani nu am luat, pentru că nu aveam de ce, în condiţiile în care nu mi-am desfăşurat activitatea acolo“, ne-a declarat dr. Strelţov, medic neurochirurg în cadrul Spitalului de Neurochirurgie.

Cum se spoliau banii


În dosarul DNA se face referire la modalitatea prin care banii CJAS s-ar fi „scurs“ în buzunarele medicilor. „Au indus în eroare funcţionarii Casei de Asigurări cu privire la cazurile medicale soluţionate medical. Au întocmit lunar o situaţie falsă privind pacienţii trataţi, prejudiciul fiind de un milion de euro, pentru perioada
2010-2011 şi prima parte a anului 2012“, se arată în dosarul aflat pe masa procurorilor de la DNA Iaşi, intrat în lucru în luna aprilie. Mai precis, medicii ar fi declarat în fals coduri numerice personale pentru servicii medicale care nu au existat în realitate. CNP-urile au fost apoi trimise de clinică către CJAS, de unde s-a încasat în total un milion de euro. Surse apropiate cercetărilor au mai precizat că ancheta DNA se învârte în jurul acestor medici şi a celor patru firme de profil la care doctorii au fost angajaţi. Cele patru firme din ancheta
DNA sunt Moldosan Med, Moldo Medica, Heba San şi Clinic Family. Firmele respective aveau asociaţi, sedii comune şi îşi trimiteau pacienţii de la una la alta, dar şi bilete de trimitere pasate între medici. În trei dintre
aceste societăţi cercetate asociaţi au fost medicii arabi Mohamed Madarati şi Arafat Marawan, dar şi soţia inspectorului  Lucian Nedelciuc de la CJAS, respectiv Mariana Nedelciuc.

Mariana Nedelciuc a fost asociată la firmele Moldosan Med, alături de Mohamed Madarati, şi la Heba San, cu Arafat Marawan. Acesta din urmă deţinea şi clinica Moldo Medica. Ullterior, Arafat Marawan a fost înlocuit de la cârma firmei Heba San cu Abu-Lauz Alin Ibrahim, iar noul asociat a pus bazele unei alte firme menţionate în dosar, Clinic Family. La cele patru firme au fost făcute mai multe controale în 2012, la cererea Casei Naţionale de Asigurări, când au fost recuperaţi şi o parte din banii alocaţi firmei Moldosan Med. Dosarul se află acum în faza cercetării penale, procurorii urmând a formula oficial acuzaţii la finalizarea acestora. (Andrei DISC,Claudia DANAILA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri