Lista scurtă! Premiile pentru proză oferite de "Ziarul de Iași", la final. Suspans!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Lista scurtă! Premiile pentru proză oferite de "Ziarul de Iași", la final. Suspans!

GALERIE
Premiul National de Proza Ziarul de Iasi_trofeu
  • Premiul National de Proza Ziarul de Iasi_trofeu
- +

Iată lista scurtă a finaliştilor celei de-a 18-a ediţii, o ediţie în care avem un partener de prestigiu: Academia Română, filiala Iaşi, alături de alţi parteneri din mediul privat şi un partener tradiţional: Antibiotice SA 

 

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a votat lista scurtă a finaliştilor pentru obţinerea trofeului celei de-a XVIII-a ediţii. Astfel, dintr-o listă de zece autori, jurul a votat primele cinci cele mai bune cărţi de proză românească apărute în anul anterior. Reamintim faptul că, potrivit regulamentului, premiul se acordă o singură dată unui autor, prin urmare sunt nominalizaţi doar scriitorii care nu au primit acest premiu în cadrul ediţiilor anterioare.

Lista celor cinci autori

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, a hotărât ca pe lista scurtă să rămână:

- Veronica D. Niculescu - „Toţi copiii librăresei”, Editura Polirom

- Nora Iuga - „Hipodrom”, Editura Polirom

- Ioana Pârvulescu - „Prevestirea”, Editura Humanitas

- Simona Sora - „Complezenţă. Înălţarea la ortopedie. Musafir pe viaţă”, Editura Polirom

- Simona Goşu - „Fragil”, Editura Polirom

Bogdan Creţu, membru al juriului, a afirmat că misiunea alegerii celor mai bune cinci cărţi nu a fost una simplă în acest an, mai ales că toate cele zece cărţi nominalizate anterior sunt „una şi una”. „Nu a fost deloc uşor să ajungem la numai cinci titluri. În orice caz, pe cont propriu ar fi mult mai dificil, dat fiind că lista de 10 conţinea cărţi una şi una. Aşa, din subiectivităţi oneste şi asumate, rezultă un podium foarte bun. Faptul că anul acesta avem de ales dintre cinci scriitoare nu vine din nici un fel de calcul: pur şi simplu anul trecut s-a întâmplat ca cele mai bune volume de proză să aparţină scriitoarelor. Aşa cum în alţi ani au dominat cărţile scriitorilor. Nu te poţi opune realităţii literare. Îmbucurător e că sunt nume din aproape toate generaţiile active azi, de la cel al Norei Iuga, la cel al debutantei Simona Goşu. Alături de Ioana Pârvulescu, Simona Sora sau Veronica D. Niculescu, cred că avem o propunere cinstită a ceea ce a dat mai provocator literatura română în anul pandemiei. Dar e şi un semn că literatura română are resurse, la toate etajele ei”, a menţionat prof.univ.dr. Bogdan Creţu, director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” din Iaşi.

Academia Română - Filiala Iaşi şi compania Antibiotice, parteneri ai evenimentului

În acest an, partenerul onorific al evenimentului este Academia Română - Filiala Iaşi, alte companii private alăturându-se totodată demersului Ziarului de Iaşi, iar, la fel ca întotodeauna, partenerul tradiţional al evenimentului este compania ieşeană Antobiotice S.A. Academicianul Viorel Barbu, vicepreşedinte al Academiei Române şi preşedinte al Academiei Române - Filiala Iaşi, a menţionat că este încântat de acest parteneriat. „Propunerea de a fi parteneri în cadrul acestui eveniment pe noi ne-a încântat din două motive. În primul rând pentru că ne dorim ca toate evenimentele culturale să fie foarte bine popularizate, şi în al doilea rând pentru că Academia vrea să se implice în astfel de activităţi culturale, în special cele care interesează urbea. Prin urmare, suntem foarte satisfăcuţi de acest parteneriat şi cu mare plăcere ne-am alăturat”, a precizat academicianul Barbu.

Compania Antibiotice, partenerul tradiţional al evenimentului, este şi în acest an parte a demersului Ziarului de Iaşi. Directorul general al companiei, Ioan Nani, subliniază importanţa sprijinirii literaturii de calitate şi a culturii în general. „Suntem mândri să fim şi în acest an partenerii Ziarului de Iaşi la decernarea premiilor pentru cele mai valoroase lucrări literare româneşti apărute în anul 2020. Încă de acum 18 ani, când a debutat Premiul Naţional de Proză «Ziarul de Iaşi», compania Antibiotice a fost un partener tradiţional al acestui demers cultural ce a promovat, de-a lungul acestor ani, literatura de calitate. Antibiotice a fost mereu orientată către cunoaştere şi spre căutarea de noi orizonturi de dezvoltare. Ne dorim să fim permanent în sprijinul tinerei generaţii prin colaborarea în parteneriat cu proiecte universitare şi de instruire practică adresate acesteia, fiind un brand prienetos şi responsabil, cu o lungă tradiţie de care suntem mândri. Dorim mult succes Ziarului de Iaşi în acest demers, companiei noastre revenindu-i plăcerea de a decerna, anul acesta «Premiul pentru debut literar» unui tânăr scriitor aflat la început de drum pe scena literaturii române”, a declarat Ioan Nani, director general al Antibiotice.

Un premiu care a ajuns „la majorat”

Anul trecut, autorul câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost desemnată scriitoarea Ioana Nicolaie, al cărei volum, „Cartea Reghinei”, carte apărută la Editura Humanitas, a fost considerată cea mai bună lucrare în proză a anului 2019. Premiul pentru debut a fost acordat lui Luca Ştefan Ouatu pentru cartea „Cinematic”. Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Premiul se află în acest an la cea de-a XVIII-a ediţie.

Ediția de anul trecut (2020) a fost câștigată de ”Cartea Reghinei”, de Ioana Nicolaie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.