Listele complete de candidați la parlamentare: 300 de nume la Iași, cine sunt favoriții?

miercuri, 30 octombrie 2024, 05:03
3 MIN
 Listele complete de candidați la parlamentare: 300 de nume la Iași, cine sunt favoriții?

Aproape 300 de candidați au intrat în cursa pentru alegerile parlamentare la Iași. În competiția electorală participă peste 20 de organizații politice și trei independenți. Iașul va avea în urma alegerilor 17 reprezentanți: 12 la Camera Deputaților și 5 la Senat.

Principalele formațiuni cu șanse de a prinde mandate sunt PNL, PSD, USR și AUR – aceste organizații au avut fiecare peste 5% la alegerile locale din luna iunie în județul Iași, în ceea ce privește votul pentru alegerea consilierilor județeni, un reper pentru partide pentru a face estimări în cazul scorului electoral la parlamentare. Un alt partid cu șanse de a avea parlamentari la Iași este SOS România, partid care este cotat peste pragul electoral în sondaje efectuate la nivel național.

Descarcă listele complete de candidați pentru Camera Deputaților și Senat la Iași

Din poziția de outsider, lista partidelor care au candidați la Iași cuprinde: UDMR, Forța Dreptei (FD), Reînnoim Proiectul European al României (REPER), România în acțiune, Partidul Dreptate și Respect în Europa Pentru Toți (DREPT), Partidul Liga Acțiunii Naționale (PLAN), Partidul Noua Românie (PNR), Patrioții Poporului Român (PPR), Partidul Ecologist Român (PER), Partidul Național Conservator Român (PNCR), Partidul Oamenilor Liberi (POL), PSD Unit, PSD Independent, România Socialistă, Sănătate Educație Natură Sustenabilitate (SENS), Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN) și Alianța Național Creștină – PANC.

Candidați independenți, toți la Camera Deputaților, sunt Lucian Burlea (medic), Ciprian Stegaru (inginer) și Ovidiu Moldovanu (analist resurse umane).

Pentru Camera Deputaților, listele partidelor cuprind 196 de nume în timp ce la Senat au fost admise 100 de candidaturi.

Cine sunt candidații principalelor partide

PNL și PSD mizează să trimită fiecare în Parlament cel puțin patru deputați și un senator. Lista liberalilor îi cuprinde Alexandru Muraru (deputat), Sorin Afloarei (vicepreședinte Consiliul Județean Iași), Sorin Năcuță (deputat) și Luciana Antoci (inspector școlar general) la Cameră, alături de Lucian Rusu (secretar general adjunct al Guvernului) și Romeo Vatră (director Aeroport) la Senat. La PSD, primele nume de pe lista deputaților sunt Alexandru Rafila (ministrul Sănătății), Bogdan Cojocaru (fost prefect), Maricel Popa (senator) și Silviu Macovei (deputat), iar, la Senat, Dan Cașcaval (rector TUIAȘI) și Costel Iosub (primar Tătăruși).

Din informațiile „Ziarul de Iași”, AUR și USR speră fiecare la trei mandate de deputat și unul de senator. În cazul AUR, listele sunt deschise de Ciprian Paraschiv (profesor universitar), Silviu Gurlui (profesor universitar abilitat) și Cristina Dascălu (profesor doctor), iar, la Senat, prima poziție este ocupată de Claudiu Târziu (europarlamentar), el fiind urma de Cristina Dumitrescu (șef serviciu grup parlamentar).

La USR, la Camera Deputaților candidează Ștefan Tanasă (inginer), Monica Berescu (deputat) și Iulian Bucșă (antreprenor), în timp ce la Senat lista este deschisă de Marius Bodea (senator) și Irina Dobrin (avocat).

Reprezentanții SOS România nu au comunicat un obiectiv clar pentru Iași, dar principalele nume de pe lista acestui partid sunt Simona Macovei (administrator firmă) și Demis Rusu (consilier europarlamentar) la deputați, alături de Vlad-Constantin Matei (antreprenor) la Senat.

Candidații din „subsolul” clasamentului

În cazul principalelor partidelor pe care ultimele sondaje le plasează sub pragul electoral, listele de candidați pentru Camera Deputaților și, respectiv, Senat sunt deschise de următorii: Petru Movilă (fost city manager) și Bogdan Glăvan (profesor universitar) – FD, Mihaela Popa (profesor) și Liviu Brătescu (senator) – România în acțiune, Dragoș Pâslaru (consultant) și Adrian Slabu (director zonal vânzări) – REPER și Cosette Chirchirău (deputat) și Gabriel Mărtinescu (antreprenor) – DREPT.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie, cu o săptămână mai târziu față de primul tur al alegerilor prezidențiale (24 noiembrie). În opinia analiștilor politici, cei doi prezidențiabili care se vor confrunta în finală (8 decembrie) vor avea o contribuție importantă la scorul electoral de la parlamentare pentru partidul din care fac parte.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii