anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Litotriția laser: tratamentul minim invaziv al pietrelor la rinichi (P)

GALERIE
constandache-catalin_zdi
 • constandache-catalin_zdi
- +

Interviu cu Dr. Cătălin Constandache, medic primar Urologie, Arcadia

Litiaza renală (pietrele la rinichi) este o afecțiune des întâlnită, care afectează viața cotidiană și care poate fi sursa unor complicații medicale importante. Ureteroscopia retrogradă flexibilă este o metodă de tratament minim invaziv, care prezintă numeroase avantaje pentru pacient și care se realizează cu succes în Spitalul Arcadia.

Când este indicată ureteroscopia retogradă flexibilă?

Ureteroscopia retrogradă flexibilă este indicată cel mai frecvent în tratamentul litiazei de căi urinare înalte, atunci când litrotiția extracorporeală nu a dat rezultatele scontate. De obicei folosim această tehnică și litotriția tip laser în tratamentul calculilor de până la doi centimetri. Se poate utiliza această tehnică și în cazul calculilor de dimensiuni mai crescute, dar efectuarea unui număr mai mare de ședințe operatorii. Această metodă nu este utilizată doar în tratamentul litiazei renale, ci și în tratamentul tumorilor minim agresive de căi urinare superioare, tratamentul hidronefrozei congenitale asociate cu căi urinare.

Este important de știut că această procedură trebuie limitată la 90 de minute datorită complicațiilor care pot apărea atunci când este mai prelungită. După litrotiția de tip laser, pacientul va rămâne cu o sondă în interior, sonda autostatică care face legătura între rinichi și vezica urinară, care ajută la refacerea ureterului și la eliminarea fragmentelor litiazice. Această sondă va fi extrasă printr-o manevră simplă de ambulatoriu, la aproximativ șase săptămâni după intervenția chirurgicală, după un control radiologic efectuat în prealabil.

Care sunt avantajele acestei metode de tratament atunci când vorbim de litiază renală?

Această metodă poate fi folosită în scop diagnostic și terapeutic, pentru a trata una sau mai multe afecțiuni. Și aici menționez cazul în care avem un rinichi cu o hidronefroză în fază congenitală, adică un blocaj congenital la ieșirea din rinichi asociat cu litiază secundară, iar această metodă ne pune la dispoziție posibilitatea de a trata ambele afecțiuni în aceeași ședință operatorie.

Marele avantaj al acestei proceduri este determinat de faptul că poate fi efectuată la pacienți cu afecțiuni medicale sau chirurgicale concomitente, care nu permit intervenții mai agresive. Poate fi efectuată la pacienți sub tratament anticoagulant sau antiagregant plachetar.

Nu putem aborda prin această metodă, litiazele renale de dimensiuni foarte mari, așa-numitul calcul coraliform.

Care sunt recomandările generale pe care pacienții trebuie să le urmeze după ce au accesat această procedură?

Pacientul trebuie să se prezinte la controale periodice la medicul urolog, pentru a identifica precoce o recidivă litiazică, astfel încât aceasta să poată fi tratată atunci când este de dimensiuni mai mici. Ca regulă generală, recomand pacienților un consum adecvat de apă. În plus, profilaxia recidivelor litiazice presupune și recoltarea unui fragment litiazic, care va fi supus unei analize, iar pe baza caracteristicilor acelui calcul putem face niște recomandări specifice fiecărui pacient, în funcție de tipul de litiază pe care l-a prezentat.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.