Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

LIVE-Congresul online PSD: De la un moment de răspântie în viaţa politică la „o glumă macabră”

GALERIE
congres psd
  • congres psd
- +

Marcel Ciolacu, candidat la şefia PSD, a declarat că acest Congres este un moment de răspântie în viaţa politică, atât cea a partidului, cât şi a întregii scene politice româneşti.

„Sunt ferm convins că e un moment de răspântie în viaţa politică, atât internă, a partidului, cât şi la toată scena politică românească”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat înaintea Congresului de sâmbătă, cum comentează faptul că Vasile Dâncu a spus acesta este „Congresul ultimei şanse” şi că PSD a pierdut în 3 ani jumătate din electorat. El a adăugat că este un Congres diferit, care este organizat în condiţii deosebite, în contextul pandemiei de COVID-19, însă probabil partidele vor trebui să se obişnuiască, din păcate, cu acest lucru. 

„Este un eveniment special al PSD, chiar dacă Congresul nu mai este în modul clasic, fizic, este un Congres 90% online, dar cu respectarea legilor şi a statutului. (...) PSD arată că are capacitatea de a se adapta noului, viitorului şi partidele nu au altă alternativă de a ţine Congrese decât în această formă”, a completat Ciolacu. Întrebat când va fi Congresul ordinar al PSD, Ciolacu a spus: „Anul viitor, cum e şi normal, va avea loc un Congres ordinar, cu alegeri de la bază la vârf, în sistem clasic”.

Vasile Dâncu a declarat sâmbătă că PSD a trecut printr-o criză, a pierdut jumătate din electoratul pe care îl avea, în trei ani de zile, iar acest Congres este „Congresul ultimei şanse”. El a catalogat ca fiind „o tâmpenie” reproşul care i se aduce, inclusiv de către unii social-democraţi că ar avea o apropiere de serviciile secrete.

Sorin Grindeanu-PSD nu va mai vota niciodată un guvern liberal, PSD nu va mai vota niciodată un Guvern condus de PNL. Domnule Orban, în scurt timp, veţi redeveni cel mai cunoscut şomer din România. 

 „Laşii nu au ce căuta în viaţa publică şi în mod clar nu au ce căuta în PSD. Aici sunt oameni care au rezistat şi în perioade grele sunt oameni care nu se apleacă la mâna de argint din banii aruncaţi de la bugetul de stat de Ludovic Orban. PNL ne acuză că aruncăm ţara în cea mai mare instabilitate. Acum ţara este în instabilitate, au pierdut lupta împotriva pandemiei, e instabilitatea şi haos în educaţie, în începerea anului şcolar. Au dormit toată vara şi s-au trezit cu 3 săptămâni înainte de începerea anului şcolar să digitalizeze şcoala. E de asemenea instabilitate în economie, doar miniştrii lor rupţi de realitate au impresia că se întâmplă lucruri fantastice. Această moţiune nu are cum să fie cauză a instabilităţii. Dimpotrivă e readucerea încrederii într-un nou Guvern”, a declarat Sorin Grindeanu.

El a adăugat că în PSD există oameni foarte bine pregătiţi care pot prelua guvernarea, iar partidul nu va mai vota niciodată un Executiv condus de PNL. „PSD nu va mai vota niciodată un guvern liberal, PSD nu va mai vota niciodată un Guvern condus de PNL. Domnule Orban, în scurt timp, veţi redeveni cel mai cunoscut şomer din România. Eu ştiu PSD şi vă spun că avem trei garnituri de oameni foarte bine pregătiţi care să formeze noul Guvern. PSD e un partid responsabil, depune moţiune pentru a salva ţara, nu doar pentru a dărăma acest Guvern. Am mare încredere că PSD îşi poate câştiga rapid prestigiul de cel mai bun partid la conducerea României. Veţi vedea că la PSD sunt cei mai mulţi profesori, oameni de cultură, artişti, ingineri, cei mai mulţi experţi, pentru că un partid care se gândeşte serios la guvernare, trebuie să pregătească o garnitură de oameni competenţi”, a completat Grindeanu.

Acesta a vorbit şi despre performanţele pe care ar trebui să le aibă social-democraţii în anumite domenii şi a spus că ar fi bine să nu mai poţi deveni, de exemplu, membru în Comisia juridică a Camerei sau a Senatului, dacă nu faci parte şi din departamentul juridic al PSD.

„Nu ne mai permitem să merge cu oameni cărora pălăria în funcţie le cade pe ochi. Am scris fără cumetrii în funcţii publice. Dacă vrei să fii secretar de stat în Sănătate, trebuie să ai experienţă în managementul sanitar, dacă vrei să ocupi o funcţie în Ministerul de Finanţe, trebuiee să ai experienţă de bun finanţist. Cei care vor să vină în aceste poziţii să activeze în domeniile de speciliate din partid. Să nu mai poţi deveni de exemplu membru în comisia juridică a Camerei sau Senatului dacă nu ai activat în departamentul juridic din partid. Nu mai merge cu amatorismul în politică. Să stopăm această practică pe care acum o vedem la PNL – pe rude, pilă şi relaţii. Românii s-au săturat de chelnerii puse directori de spital, de cârciumarii puşi în fruntea Fondului de Garantare sau de coafeze puse la Ministerul Fondurilor Europene. În loc să vin cu un program economic adevărat, PNL ne-a oferit un program de cumetrii în instituţii publice. Ne-au promis România educată şi ne-au oferit România agramată. Ne-au vorbit de România normală şi ne-au adus România imorală. Ne-au spus că ne vor aduce prosperitate şi de fapt ne-au băgat în austeritate”, a mai explicat Grindeanu.

Fostul prim-ministru a recunoscut că şi în PSD au existat „uscăciuni”, iar partidul a făcut o greşeală atunci când conducerea centrală a acceptat propunerile organizaţiilor judeţene, fără niciun criteriu de performanţă.

„Trebuie să fim cinstiţi, am avut şi noi uscăturile noastre, infinit mai puţine ca la PNL, dar le-am avut. Ca fost premier am curajul să spun că PSD a făcut o greşeală mare când conducerea centrală a PSD a acceptat propunerile de la organizaţiile judeţene fără niciun criteriu de performanţă. În loc să ajungă specialişti, ne trezeam în Guvern cu tot felul de oportunişti. Vreau să punem oamenii potriviţi în locurile potrivite. Asta vreau eu pentru PSD. Pentru asta m-am reîntors eu acasă, să recâştigăm prestigiul de partid care ştie să conducă cel mai bine România”, a conchis Grideanu. 

Liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu l-a criticat pe Marcel Ciolacu, care a spus că „vremea tătucilor a apus”. El a adăugat că probabil liderul interimar al PSD s-a referit la „tătucul Stalin”, despre care nu ştie să fi făcut parte din PSD şi poate ar trebui să existe mai multă atenţie în exprimare, pentru că printre foştii lideri ai partidului s-au numărat şi Ion Iliescu şi Adrian Năstase.

„Permiteţi-mi să vă spun că mă voi adresa astăzi dvs ca un membru de partid. Eu nu cred că sunt membri de partid simpli şi membri cu moţ. Am auzit în luările de cuvânt ale distinşilor colegi fel de fel de lucruri despre importanţa acestui Congres al PSD. Eu sunt unul dintre aceia care m-am luptat din răsputeri ca acest Congres să fie un Congres ordinar al partidului, să fie un Congres la termen, să fie un Congres desfăşurat pe baze statutare serioase şi nu pe modificări şi încropeli făcute la repezeală, astfel încât să ne cadă cât mai bine atunci când trebuie să participăm la procesul democratic al alegerii structurilor de decizie ale PSD”, a afirmat Dumitru Buzatu, sâmbătă la Congresul PSD.

Acesta a adăugat că aveam impresia că acum 30 de ani s-a înscris deja într-un partid modern, făcând referire la afirmaţiile lui Ciolacu potrivit cărora PSD trebuie să se schimbe dintr-un partid conservator, într-unul modern.

„Am auzit astăzi că vrem să ne transformăm dintr-un partid conservator, într-un partid modern. Eu credeam acum 30 de ani că m-am înscris într-un partid modern deja, dar sigur modernismul nu e propietatea nimănui şi evident apreciez această tendinţă de a vă situa în linia modernismului şi de a înlătura vechile metode. Vechile metode le coroborez aici cu exprimarea domnului preşedinte interimar care a spus că a trecut vremea tătucilor. Cred că s-a referit la tătucul Stalin pe care chiar şi eu, care nu sunt atât de noi în PSD, nu îl recunosc ca a fi făcut parte vreodată din PSD. Poate că e bine ca la adresa liderilor noştri din trecut să ne exprimăm cu mai multă atenţie, că printre aceştia a fost Ion Iliescu, Adrian Năstase şi ar fi cazul să ne măsurăm un pic înălţimea, chiar dacă rigla sau ruleta pe care o folosim arată câteva sute de centimetri”, a completat Buzatu.

Liderul PSD Vaslui a precizat că schimbarea în PSD nu trebuie să fie doar „o cosmetizare” a conducerii.

„Vreau să cred stimaţi colegi, după ce am făcut acest efort extraordinar şi sigur din punct de vedere al spectacolului a ieşit foarte bine reuniunea noastră de astăzi, înţelegem cu toţii că nu e vorba aici de o cosmetizare aşa a conducerii, a schimba câteva feţe, conform dictonului – feţe noi. Nu e vorba aici de a ne supune în permanenţă percepţie momentane. I-am auzit şi astăzi pe unii dintre colegi spunând că vom respecta întotdeauna opinia oamenilor. Eu am crezut că am ascultat cu atenţie şi am încercat să traducem în măsuri, în politici foarte serioase, opinia oamenilor. În acelaşi timp, v-am spus de mai multe ori că opinia nu e cel mai tare element de cunoaştere şi uneori opiniile sunt false şi noi, care trebuie să facem analize foarte serioase, uneori trebuie să ne asumăm combaterea opiniilor false”, a mai spus Dumitru Buzatu. El a mai precizat că Marcel Ciolacu a avut o exprimare nefericită şi când a vorbit despre PSD care să devină partidul clasei de mijloc. Buzatul a afirmat că avea impresia că toate partidele social-democrate din lumea contemporară sunt unele de integrare care se referă la toate clasele şi categoriile sociale.

„Cu toate imperfecţiunile acestui Congres, cu tot programul acesta pe care nu m-am mai ocupat să îl critic foarte sever. Aş aminti aici doar acea formulare extrem de nefericită privind partidul clasei de mijloc. Eu credeam că partidele social-democrate din lumea contemporană modernă, aşa cum zic domniile voastre, sunt partide integrare şi se referă la toate clasele sociale şi grupurile, categoriile sociale ale căror năzuinţe încearcă să le studieze, pentru care formulează politici, găsind acel numitor comun tuturor care să conducă la mai multă bunăstare, la mai multă înţelegere şi la un mecanism democratic de afirmare”, a conchis Buzatu. Marcel Ciolacu a afirmat că PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe tătuci, iar acest lucru nu a făcut bine nici partidului, nici României. El a adăugat că „vremea tătucilor a apus”. Acesta a mai spus că PSD trebuie să fie aproape şi de românii din clasa de mijloc. 

Secretarul general interimar al PSD Paul Stănescu a afirmat că PSD a avut un an greu în 2019, însă câştigarea alegerilor locale din 27 septembrie este o obligaţie pentru partid, deoarece miza nu mai este doar PSD, ci salvarea României. El a adăugat că formaţiunea are cei mai mulţi primari şi cei mai buni şi de aceea PNL încearcă să îi racoleze.

Redăm declaraţiile lui Paul Stănescu la Congresul PSD:

„2019 a fost un an greu pentru PSD. Am analizat ce s-a întâmplat. Am înţeles mesajul oamenilor. Câştigarea alegeirlor nu mai e doar un obiectiv electoral, e o obligaţia. Înfrângerea nu e o opţiune. De ce suntem obligaţi să câştigăm? Pentru că miza nu mai este doar partidul nostru, miza este salvarea României. Ne îndreptăm cu paşi repezi spre falimentul ţării. Dacă PNL rămâne la putere, urmează prăbuşirea României. Trebuie să învingem PNL. Nu doar pentru noi, ci şi pentru nepoţii noştri, pentru generaţiile viitoare.

- Ieşirea din dezastrul guvernării PNL e una singur, PSD trebuie să câştige alegerile locale. Suntem condamnaţi să câştigăm. Gabriela Firea este un primar bun, competent. E în firea bucureştenilor să voteze Firea. Avem candidat bun la Craiova, pe Lia Olguţa Vasilescu. Avem şansa şi forţa de a câştiga Constanţa, prin Decebal Făgădău. Putem câştiga în cele mai multe judeţe ale ţării. Dragi colegi fiţi tari, orice s-ar întâmpla fiţi tari. Am depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului. E rândul aleşilor locali, cea mai puternică armată a PSD. Fiţi tari şi înfigeţi steagul victoriei în ziua alegerilor. Acum luptăm pe terenul nostru, unde suntem cei mai tari.

Avem cei mai mulţi primari. De aia încearcă PNL să racoleze de la noi. Niciun os nu fură ce deja are, fură ce nu are. Nu au oameni buni, dar îi vor pe ai noştri. Nu au oameni credibili şi pricepuţi. De aia vor să îi fure pe ai noştri. Unii au cedat, dar cei mai mulţi primari au rezistat. Vom face tot ce e nevoie pentru a vă apără. Am depus plângere penală la DNA împotriva PNL care i-au şantajat pe primarii noştri. Spuneţi oamenilor şi spuneţi-le că PSD e singurul partid care poate opri prăbuşirea României. Fiţi tari şi hotărâţi. Aşa vom câştiga. Victorie.

Olguţa Vasilescu a declarat la Congresul PSD de sâmbătă că percepţia PSD, după aproape un an de guvernare PNL s-a schimbat foarte mult. Ea a precizat că a numit Cabinetul Orban „Guvernul o să”, pentru că tot promit că fac lucrurile şi iau măsuri, însă nu livrează nimic. Aceasta a dat ca exemplu dublarea alocaţiilor sau mărirea pensiilor cu 40%, acţiuni care nu au fost făcute de Guvernul liberal.

„Percepţia PSD, după aproape un an de guvernare PNL s-a schimbat foarte mult. Au reuşit să piardă aproape 80% din locurile de muncă. Datoria publică a crescut. ŞI asta fără să apară nişte autostrăzi, fabrici construite, să aibă măcar un singur proiect cu semnătura celor de la PNL. Noi am avut o creştere economică între 5 şi 7%, fiind pe primul loc în UE. La ora actuală suntem la coada clasamentului european, iar deficitul a ajuns la 9%. S-au împrumutat de 5 ori mai mult decât s-a împrumutat guvernarea PSD. Nici măcar nu vin să ne spună pe ce au cheltuiţi aceşti bani. Eu am denumit Guvernul Orban Guvernul o să, pentru că tot auzim că o să vină ventilatoare. Nu a venit niciunul. O să se dea măşti, o să se relanseze economia. O să crească alocaţiile, o să se dubleze. Nu s-au dublat. O să se se crească pensiile cu 40%. Evident că dacă ne uităm pe lege o să constatăm că e o scădere de 26% a pensiilor. Ni se tot spune că Legea pensiilor nu e sustenabilă”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Ea a adăugat că „alocaţiile copiilor noi le-am dublat anul trecut, ca urmare a unui amendament PNL, foarte prost făcut”.

„Am corectat amendamentul dar nici prin cap nu ne-a trecut să atacăm la CCR sau să nu plătim. Am mers la Guvern şi am găsit soluţii pentru dublarea alocaţiilor. Ei de ce nu au făcut-o? Cred că trebuie să răspundă la întrebare, cum ar trebui să răspundă şi la multe alte întrebări”, a completat Vasilescu. 

Gabriela Firea a afirmat că PSD trebuie să fie alături de oameni, iar social-democraţii să se prezinte aşa cum sunt. Ea a adăugat că nu are de ce să îi fie ruşine şi nu are de ce să plece capul. Primarul general al Capitalei a vorbit şi despre plecările din PSD la PNL şi a făcut referire la o vorbă din popor „chiar şi baronii galbeni iubesc trădarea, dar nu îi iubesc pe trădători”.

Redăm mai jos parte din declaraţiile Gabrielei Firea la Congresul PSD de sâmbătă:

„- Ce ştie Guvernul şi noi nu ştim? Ce se va întâmpla peste trei săptămâni când începem şcolile? Ce se întâmplă în laboratoarele PNL? E atât de grav, dacă e atât de grav de ce începem şcolile? Europa revine la viaţă. Cred că noi suntem aceia care trebuie să fim aproape de oameni, deoarece doar noi am luptat nu doar cu virusul, ci şi cu nepăsarea Guvernului care doar a dat oamenilor amenzi, le-a făcut dosare penale şi a instituit dictatura. Noi am dus greul şi nu o spunem ca o laudă. Vreau să atragem atenţia Guvernului că noi am rămas secătuiţi de resurse, că au promis că decontează carantina în spitale. Nu s-a decontat nimic. Unde sunt banii? Păi normal, că trebuie bani pentru baronii galbeni, dar eu dau zilnic nas în nas pe holurile Guvernului şi ministerelor de baronaşi galben.

- Se vorbeşte intens despre faptul că PSD trebuie să se înnoiască, eventual să fie altul. Cred că în primul rând trebuie să fim noi cei adevăraţi şi care am avut anticorpi şi faţă de cei care ne-au stricat numele. Până la urmă am ştiut să ne facem ordine în propria casă. Avem strategii, programe, proiecte. Toate sună bine, toate sunt foarte bune, nu? Dar dacă rămânem cu ele doar pe hârtie, nu înseamă că au dreptate românii - e aceeaşi Mărie, cu altă pălărie. Eu propun nu să o schimbăm pe Maria, doar să ne uităm din când în când la pălărie. Dacă schimbăm, numele, sigla, conducerea, poate chiar sediul, nu înseamnă că s-a produs vreo revoluţie, pentru că adevărata revoluţie e în fiecare clipă, alături de oameni.

 – Dacă Bucureştiul e împânzit de afişe, i-au uitat pe oameni. Mulţi ies şi zic suntem 6,7 partide, ne-am coalizat. Şi oamenii unde sunt, unde au rămas? În CGMB au votat împotriva modernizării spitalelor, pentru că a propus Gabriela Firea, au votat împotriva înnoirii parcului auto, pentru că a propus Gabriela Firea. Întotdeauna au votat împotrivă. Atunci de ce să îmi fie mie ruşine? Lor să le fie ruşine. Eu nu am făcut nimic în viaţă, nici cea privată, nici cea politică, de care să îmi fie ruşine. De ce să plec eu capul? Ştim cine a greşit şi cine a plecat. Nu putem plăti la nesfârşit pentru erorile de acum ceva timp. Trebuie să fim evaluaţi pentru ceea ce facem, nu pentru istorie. S-a dat votul pentru istorie.

- Ni s-au pus ştampile, etichete, s-a aruncat anatema, suntem demonizaţi, plăcuţele şi aşa mai departe. Eu cred că trebuie să ne luăm viitorul în propriile mâini. Am fost, suntem şi categoric vom fi alături de români, cu toată puterea noastră. Nu ne ascundem sub nicio umbrelă, slogan. Suntem în faţa dumneavoastră. Ştiu că sunt colegi, consilieri judeţeni, primari, care se simt trădaţi. Când ne depuneam candidaturile, aflam că încă unul a mai plecat la PNL, că deh sunt la guvernare au ce oferi. Dragi colegi, capul sus, fruntea sus. Există o vorbă veche din popor – chiar şi baronii galbeni iubesc trădarea, dar nu îi iubesc pe trădători. Să îi ajutăm pe oameni. Oameni în primul rând”.

Titus Corlăţean a declarat, întrebat cum va gestiona PSD problema angajării în funcţii publice nu pe bază de cumetrii, ci pe baza meritelor, că susţine acest punct din programul politic pe care l-a propus Marcel Ciolacu, care candidează la şefia PSD. Referitor la modificarea statutului în Congres şi imediata aplicare a acestuia, tot în Congres, Corlăţean a precizat că nu este un sistem inventat de social-democraţi, ci este folosit de majoritatea partidele. „Tema modului în care se construiesc ierarhiile, elitele, modul în care se promovează resursele umane e o temă veche în societatea românească, în instituţii şi în partidele politice. Sunt un fost secretar general al PSD care lansase un proiect legat de resursele umane în partid. Sunt foarte deschis, foarte interesat, cu modestele mele puteri, să susţin un proiect de carieră şi o viziune legată de proiectele mele de carieră şi de resurse umane aşezate corect, pe bază de merite, nu pe bază de nepotisme. Nu e o temă simplă în societatea românească, eu mă bucur că PSD se angajează astăzi, prin programul politic pe care îl prezintă astăzi echipa lui Marcel Ciolacu, în această direcţie. Cu siguranţă eu voi susţine foarte puternic acest punct din proiectul respectiv”, a declarat Titus Corlăţean, întrebat despre punctul din programul politic referitor la rezolvarea problemei angajărilor în instituţiile publice pe bază de cumetrii.

Întrebat dacă acest sistem nou de alegeri pe bază de moţiune e unul potrivit, Titus Corlăţean a răspuns: „PSD nu inventează acest sistem, nu noi suntem cei care îl folosim pentru prima oară, avem camarazi, socialişti europeni, cazul socialiştilor francezi care au folosit de foarte multe ani aceste formule de platforme, de moţiuni, de program politic alternativ, sunt mai multe variante şi echipe care sunt propuse Congresului. Congresul decide. Este bine într-un partid pluralist care include foarte mulţi oameni, sunt oameni cu viziuni nu întotdeauna identice, să existe o viziune care întruneşte o susţinere majoritată, care nu exclude alte viziune. E un lucru firesc până la urmă. Astăzi PSD face ceea ce mulţi camarazi din Europa de Vest au făcut de foarte mulţi ani cu succes”. Chestionat dacă e dezirabilă procedura de modificare a statului în Congres şi ulterior aplicarea noilor modificări, senatorul PSD a spus: „Este o procedură pe care întotdeauna noi am folosit-o şi toate partidele politice româneşti care şi-au modificat statutul în Congres, după aceea cu aplicabilitate imediată, confirmată ulterior în instanţă. E o procedură folosită larg de partidele româneşti, inclusiv de PSD. Nu văd de ce astăzi ar fi diferit sau de ce ar trebui să fie o controversă astăzi în ceea ce a funcţionat în toţi aceşti ani în România, inclusiv în PSD”.

Acesta a adăugat că „nu există altă variantă”. „Ar însemna ca într-un Congres să fie modificat statutul şi peste câteva luni bune să facem alegeri. E nefiresc şi niciun partid din România nu a procedat în alt fel”, a explicat Corlăţean. Congresul extraordinar al PSD are loc sâmbătă la Palatul Parlamentului, începând cu ora 10.00. Social-democraţii îşi aleg noua conducere, iar în competiţia internă pentru şefia partidului s-au înscris liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu şi fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici.

Fostul lider PSD Codrin Ştefănescu califică drept „o glumă macabră” Congresul PSD care are loc sâmbătă, vorbind despre ”aranjamente dinainte ticluite, ca să iasă Marcel Ciolacu”. „Congresul PSD o să fie doar o glumă macabră! Cu aranjamente dinainte ticluite, ca să iasă Ciolacu şi mica sa echipă de academişti secreţi. Pe lângă statut, morală şi bun simţ. Pentru că nu numai Eugen Teodorovici a fost umilit de băieţii ăştia ai sistemului. Ci intregul partid cu electoratul său cu tot. Iar personajele acestea, echipate în civil, numai la victoria PSD în alegeri nu se gândesc. Dimpotrivă”, a scris Codrin Ştefănescu sâmbătă pe Facebook înaintea Congresului PSD. Congresul extraordinar al PSD are loc sâmbătă la Palatul Parlamentului, începând cu ora 10.00. Social-democraţii îşi aleg noua conducere, iar în competiţia internă pentru şefia partidului s-au înscris liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu şi fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici.

Vasile Dâncu, care candidează pentru funcţia de preşedinte a Consiliului Naţional, a declarat sâmbătă că PSD a trecut printr-o criză, a pierdut jumătate din electoratul pe care îl avea, în trei ani de zile, iar acest Congres este „Congresul ultimei şanse”. El a catalogat ca fiind „o tâmpenie” reproşul care i se aduce, inclusiv de către unii social-democraţi că ar avea o apropiere de serviciile secrete.

„PSD trebuie să recunoaştem a trecut printr-o criză. A pierdut în 3 ani jumătate din electoratul pe care îl avea. Acest Congres este Congresul ultimei şanse. Sper că azi vom reuşi, împreună cu colegii, să dăm partidului o nouă şansă, o nouă direcţie. Încercăm astăzi să resetăm ceea ce a fost până acum neadecvat realităţii din România şi să facem un proiect care să dureze cât mai mult, măcar 4 ani, deşi va fi şi un Congres după alegeri”, a afirmat Vasile Dâncu. El a precizat că sunt benefice controversele în partid, chiar dacă nu dau bine ca imagine, însă scopul PSD este de a fi unit.

„Le mulţumesc celor care m-au contestat, pentru că dacă nu mă contestau nu ar fi avut nicio semnificaţie venirea mea în partid. Trebuie să recunoaştem diferenţele şi eu trebuie să recunosc diferenţele celor care mi se opun, dar scopul nostru e de a uni partidul. Sper că colegii din sud vor înţelege mai bine cultura politică a oamenilor din Ardeal. Eu înţeleg foarte bine ce se întâmplă în organizaţiile din Sud acolo unde e mai multă performanţă politică, în sensul de voturi. Cred că împreună vom putea face lucruri mai bune în viitor. Întotdeauna controversele ajută în partid, deşi în afară poate nu dau bine”, a explicat Dâncu.

Întrebat cum comentează reproşurile unor că are o apropiere de anumite servicii secrete din România, Vasile Dâncu a răspuns: „Asta e o tâmpenie pe care au tot spus-o unii legată de prietenia mea din copilărie cu un anumit lider trecut al Serviciilor. Nu are nicio legătură nici cu activitatea mea politică, nici cu activitatea mea în zona publică. Se poate verifica asta acum. Este transparenţă peste tot şi vă rog să verificaţi fiecare dintre dvs, dacă doriţi”. Congresul extraordinar al PSD are loc sâmbătă la Palatul Parlamentului, începând cu ora 10.00. Social-democraţii îşi aleg noua conducere, iar în competiţia internă pentru şefia partidului s-au înscris liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu şi fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri