
De la ora 10 are loc şedinţa Consiliului Judeţean Iaşi. Pe ordinea de zi sunt 15 proiecte, între care reactualizarea proiectului şoselei de centură de trafic uşor a municipiului Iaşi – diferit de cel care aşteaptă de mai bine de zece ani să lege Uricani de Nicolina –, şi cedarea dreptului de folosinţă a spitalului mobil/ modular de la Leţcani de către Asociaţia Euronest (achizitorul) către Spitalul de Boli Infecţioase.
ORA 11:30
Prezent la ședința CJ, deputatul Petru Movilă a atras atenția că segmentul Vânători-Horlești-Lețcani s-ar suprapune cu traseul viitoarei autostrăzi A8. De asemenea, segmentul Lețcani-Voinești este un șir de drumuri comunale, pentru modernizarea cărora a fost depus deja un proiect la Ministerul Dezvoltării. Aceste drumuri pot fi incluse în proiect dacă consiliile locale ale comunelor pe raza căror se află și Consiliul Județean vpr aproba hotărâri de includere a lor în categoria drumurilor județene. La fel, a mai spus Movilă, drumul de la Bordea spre Bârnova este tot unul comunal, însă schița prezentată de CJ nu include acest drum în traseu. Deputatul a propus în schimb realizarea unui drum în celălalt sens, respectiv de la Vânători spre Victoria-Golăiești-Tomești, astfel încât să poată fi deviat traficul greu de pe bd. Tudor Vladimirescu – C.A. Rosetti.
Opoziția liberală a acuzat exploatarea electorală a proiectului, în vreme ce președintele Maricel Popa a pledat pentru proiect motivând că poate fi depusă aplicație pentru fonduri europene până la 1 septembrie.
În favoarea proiectului a pledat și directorul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, Marieta Afilipoaie, care a dat mai multe explicații privind oportunitatea finanțării proiectului din fonduri europene.
La vot, proiectul a trecut cu un scor strâns, 18 voturi pentru și 16 abțineri.
ORA 12:15
Liberalii și cei de la PMP au părăsit sala la proiectul prin care este propusă modificarea denumirii complexului medical instalat la Lețcani, din „Spitalul mobil Covid-19 Regiunea Nord-Est România" cu „Spitalul Mobil/Modular din containere de logistică medicală (250 paturi) pentru diagnostic și tratament pentru combaterea răspândirii Covid-19 la nivelul Regiunii Nord-Est". Ei au motivat decizia prin neprezentarea raportului Curții de Conturi, prin care a fost aplicată o amendă de 60.000 de lei asociației Euronest pentru unele iregularități în derularea proiectului. Amintim că un prim control, făcut cu doar două săptămâni înainte, nu a găsit asemenea abateri. Decizia Curții de Conturi a fost contestată atât la Curte, cât și în instanță.
La rândul său, directorul Euronest, prezent la ședința CJ, a explicat că modificarea denumirii spitalului este doar o adaptare a proiectului pentru aplicația destinată decontării celor 13,2 milioane de euro investiți în unitatea medicală mobilă.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și-a asumat răspunderea pentru punerea în funcțiune a spitalului mobil. Carmen Dorobăț a subliniat că, pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri de Covid-19 și a aglomerării spitalelor, necesitatea deschiderii spitalului modular pentru pacienți devine tot mai stringentă.
ORA 13:00
În lipsa cvorumului, proiectele de hotărâre care vizează spitalul mobil nu au mai fost supuse la vot. În consecință, așa cum anticipa și ieri, președintele CJ a anunțat o ședință extraordinară la începutul săptămânii viitoare.
Publicitate și alte recomandări video