Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

LIVE Şedinţa CJ de azi începe de la zeci de mii de lei şi se încheie cu zeci de milioane de euro

GALERIE
WhatsApp Image 2021-09-22 at 10.36.50
  • WhatsApp Image 2021-09-22 at 10.36.50
- +

Aleşii judeţului îşi fac încălzirea cu proiecte de documentaţie tehnică pentru construirea unor poduri şi vor termina cu proiectul de garantare a creditului necesar Aeroportului pentru extindere. Pe parcurs, se vor opri pe traseul trenului metropolitan pentru încă o etapă birocratică: încheierea unui protocol de asociere.

Dezbaterile pot fi urmărite mai jos:

UPDATE: Ședința a mers practic fără piedici până la proiectul nr. 12 de pe ordinea de zi, în care un teren în suprafață de 2,4 ha din Manta Roșie, cu tot cu construcțiile (în paragină) de acolo, inclusiv un monument istoric, este propus pentru concesionare.
Liderul grupului PMP, Marian Uscatu, a anunțat că cei trei aleși ai partidului se vor abține de la vot până când proiectul va fi completat cu obiectivele clare urmărite prin concesionare. 
La rândul lui, liderul consilierilor PSD, Cristian Stanciu a cerut printre altele stabilirea unui nivel minim investițional pe terenul respectiv.
Proiectul nu a trecut, iar președintele Costel Alexe a convocat o reuniune de experți la Casa Moruzzi.

Text inițial

Consilierii judeţeni se reunesc azi în şedinţă ordinară ca să dezbată 21 de proiecte de hotărâre. Aleşii vor începe, printre altele, cu organigrama Spitalului de Boli Infecţioase, a Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” (care a mai fost modificată o dată în aprilie) şi a Ansamblului Folcloric al Judeţului (modificată deja, de asemenea, în aprilie).

Urmează acordul pentru alocarea unor fonduri, de 75, respectiv 85 de mii de lei, pentru realizarea documentaţiilor tehnice necesare refacerii unui pod lung de 14 metri peste pârâul Tansa şi a unuia de 45 de metri, peste Bahlui.

Alţi 190 de mii de lei sunt propuşi pentru finanţarea în acest an a proiectului Parcului Industrial Holboca: proiectarea în faza Planului Urbanistic Zonal se află deja în procedură de licitaţie.

Cel mai interesant proiect prevede încheierea Protocolului de asociere în vedrea realizării obiectivului de investiţii „Tren Metropolitan Iaşi”. Documentul vine la un an şi două luni de la înfiinţarea Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Iaşi, care a căpătat personalitate juridică abia în vara acestui an.

Protocolul va fi încheiat de Consiliul Judeţean, de municipiul Iaşi şi de comunele Holboca, Tomeşti, Ciurea, Miroslava şi Leţcani, precum şi de Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA. „Părţile semnatare ale prezentului protocol convin să colaboreze pentru realizarea acestui obiectiv de investiţii”, se arată în prambulul protocolului de asociere.

Pe teren, căi ferate existente azi asigură traficul dinspre Holboca/Tomeşti spre Gara Nicolina/ Gara Mare – Leţcani, respectiv dinspre Ciurea/ Lunca Cetăţuii spre gările ieşene şi mai departe spre Leţcani. Aşa cum am mai relatat, linia industrială care ajungea până în spatele fostului combinat de mase plastice (respectiv în curtea firmei de curierat Cargus, astăzi) a fost desfiinţată treptat, oprindu-se în spatele Tehnoton. Pe de altă parte, câteva garnituri au circulat la începutul anului trecut pe relaţia Ciurea-Gară, până au fost suspendate după debutul pandemiei. Dacă proiectul va continua, pe lângă achiziţia unor vagoane în care să se poată circula în condiţii optime, vor trebui amenajate câteva staţii în proximitatea oraşului, cum ar fi la ERA şi Antibiotice, dar şi a unor căi de acces – de exemplu între Tomeşti şi gara cea mai apropiată, Holboca.

În fine, un alt proiect de hotărâre, adăugat pe ultima sută de metri pe ordinea de zi a şedinţei de azi, Consiliul Judeţean se angajează să garanteze creditul ce urmează să fie contractat de Aeroportul Iaşi pentru realizarea extinderii infrastructurii, respectiv construirea unui nou terminal de pasageri. Proiectul aminteşte că, din estimarea totală de 447,4 de milioane de lei, contribuţia regiei este de 165,5 milioane, adică 37 la sută în valoarea investiţiei. Cea mai mare parte a acestei sume ar urma să provină dintr-un credit de 100 de milioane de lei, pe care Aeroportul intenţionează să îl ramburseze în următorii 15 ani. CJ va garanta pentru 80 la sută din valoarea lui – 80 de milioane de lei, respectiv 16 milioane de euro – dacă Comisia Europeană va fi de acord cu această formă de ajutor de stat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri