LIVE-TEXT – Alegeri locale și europarlamentare 2024: Procentul ieșenilor care au votat a fost de 41,02% față de 49,96% la nivel național

duminică, 09 iunie 2024, 06:30
14 MIN
 LIVE-TEXT – Alegeri locale și europarlamentare 2024: Procentul ieșenilor care au votat a fost de 41,02% față de 49,96% la nivel național

Peste 800 de mii de ieșeni cu drept de vot sunt așteptați la cele aproape 800 de secții deschise în tot județul de la ora 7. Ele se vor închide la ora 22 – termen care poate fi prelungit nu mai târziu de miezul nopții dacă afluența este mare și dacă președintele secției decide acest lucru.

UPDATE (23:05) În județul Iași procentul ieșenilor care au votat este de 41,02% față de 49,96% la nivel național. În municipiu au votat 34,65% dintre persoanele cu drept de vot.

UPDATE (23:00) Votul s-a încheiat în tot județul, nu mai este deschisă nicio secție

UPDATE (22:45) În municipiul Iași, secția 162 a rămas deschisă, acolo la 22,30 mai erau 42 de persoane care așteptau să-și exercite dreptul de vot.

UPDATE (21:22): 110.000 votanți au fost înregistrați în municipiul Iași (34,1 la sută) până la ora 21:20

UPDATE (20:08) La Secția de votare nr. 406 din satul Bahluiu, Cotnari, se înregistra la ora 20 cea mai mare rată a prezenței din comună, peste 50 la sută. E drept că secția are doar 253 de alegători pe liste, dar ea funcționează în Casa de prăznuire a cimitirului din localitate.

UPDATE (19:32) Pe municipiu, numărul celor care au votat a depășit 100 de mii la ora 19.30. Prezența, 31 la sută, e deja mai mare decât cea înregistrată la finalul alegerilor locale precedente – 27,3 la sută la scrutinul din 27 septembrie 2020.

UPDATE (19:08) Prezența la urne, în intervalul orar 17.00 – 19.00, a crescut simțitor în municipiul Iași, cu un plus de aproape 20.000 de voturi în două ore. La ora 19.00, erau înregistrați peste 95.000 de alegători, cu aproape 10.000 mai mult decât toți alegătorii care s-au prezentat la scrutinul local din anul 2020. În context, amintim că urnele se vor închide la ora 22.00. Vezi aici mai multe detalii despre acest subiect.

UPDATE (18: 40) Recordul absolut de neprezentare la vot aparține însă Secției 605, de la Măcărești-Prisăcani: niciun alegător până la ora 18. Aici sunt arondate 1498 de persoane cu drept de vot. Vezi mai multe detalii pe acest subiect aici

UPDATE (18:20) Cea mai pustie secție de votare din municipiu rămâne nr. 259, din Tătărași, unde până la ora 18 au votat doar 5 alegători dintre cei 1644 înscriși pe lista permanentă. Prezența este ajutată să ajungă totuși la 0,79 la sută de cei opt votanți înscriși până acum pe lista complementară.

UPDATE (17:30) Datele privind prezența la urne arată că, în municipiul Iași, în ultimele patru ore, tinerii au ieșit într-un număr mai mare la vot. În continuare, există un număr suplimentar de aproape 13.000 de voturi care s-au contabilizat la Iași spre diferență de localele din anul 2020. Vezi aici mai multe detalii despre cum votează ieșenii.

UPDATE (17:10): Mai mulți cititori ne-au sesizat deficiențe în organizarea alegerile la unele secții de votare. De exemplu, la secții din Canta, Dacia și Copou au fost semnalate cozi din cauza unei organizări deficitare – la secția 39, de la Colegiul de Informatică, un cititor ne-a precizat că timpii de așteptare la coadă sunt foarte mari și pot ajunge la o oră și chiar peste. „Lumea pleacă, este foarte prost organizat”, potrivit cititorului ZDI. „Îi descurajează verbal, este jale”, se arată într-o altă sesizare cu privire tot la Colegiul de Informatică. Cititorul nu a intrat în amănunte în ceea ce privește „descurajarea” invocată. Un alt exemplu este în Dacia, la secția 109 – arondarea votanților a fost făcută în mod ciudat, iar secția s-a supraaglomerat în anumite momente ale zilei, în timp ce celelalte secții ale Școlii gimnaziale „George Călinescu” erau libere. La secțiile în care votează preponderent studenții, sesizările au vizat faptul că lipsesc listele suplimentare.

UPDATE (16:42) COMUNICAT IPJ: La data de 09 iunie a.c., ora 10:20, poliția a fost sesizată cu privire la faptul că la o secție de votare din municipiul Iași, un alegător ar fi primit buletine de vot ștampilate. Polițiștii au efectuat verificări, ocazie cu care au constatat că cele sesizate se confirmă. Ulterior, pe timpul verificărilor s-a constatat și faptul că persoanei în cauză nu i-au fost înmânate alte două buletine de vot. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de falsificarea documentelor și evidențelor electorale și împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Cercetările continuă în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs incidentul, urmând a fi dispuse măsurile legale.

UPDATE (15:10) Aproape 200.000 de alegători din județul Iași s-au prezentat la urne până la ora 15.00. Față de scrutinul din 2020, sunt circa 16.000 de voturi în plus, iar cele mai multe dintre acestea sunt în municipiul Iași: 63.218 de ieșeni au ieșit în municipiu față de 52.795 în 2020, în același interval orar.

Raportat la numărul total de alegători, în județ au ieșit la vot 24,3% din votanți, procent care plasează Iașul la coada clasamentului național: doar în Galați, București și Vaslui procentul este mai mic. În schimb, în cifre absolute, Iașul este pe locul al doilea din țară, după București.

UPDATE (14:41) Marius Ostaficiuc, la ieșirea de la vot: Am votat pentru schimbare si normalitate!  Am votat cu credință si incredere ca vom avea un viitor mai bun!  Pentru familie, pentru țară și pentru o Românie suverană și respectată în Europa!

UPDATE (13:54) Liberalii susțin că la o secție de votare din municipiul Iași un cetățean ar fi primit un buletin de vot deja ștampilat în dreptul PSD. Într-un comunicat, ei invocă o secție de votare de Liceul Tehnologic „Petru Poni. „Colegii mei din secția de vot nr. 15 de la Petru Poni au identificat o fraudă de proporții instrumentată de PSD. Un cetățean s-a sesizat că a primit din partea reprezentantului PSD din secția de votate mai multe buletine cu ștampila de vot deja aplicată pe candidații Partidului Social Democrat. A fost făcută deja o sesizare către organele de anchetă penală iar poliția este deja la fața locului pentru a verifica această fraudă. Din păcate, PSD nu se dezminte și continuă cu practici ilegale pentru a cumpăra votul ieșenilor”, a declarat președintele PNL Iași, Alexandru Muraru. În replică, social-democrații vorbesc despre un „incident minor” petrecut la o secție de votare de la Liceul Tehnologic „Petru Poni”. „Procesul electoral nu a fost întrerupt niciun moment din cauza acelui incident izolat. PSD susține respectarea legii și a valorilor democratice și oferă tot concursul pentru soluționarea oricăror probleme pe parcursul scrutinului de astăzi”, se arată într-un comunicat al PSD.

UPDATE (13:31) Aproape 50.000 de alegători din municipiul Iași au venit la vot până la ora 13.00. Față de alegerile locale din anul 2020, este înregistrată o creștere de 21,5%. Vezi mai multe detalii despre prezența la vot în municipiul Iași aici.

UPDATE (13:15) Cosette Chichirău, la ieșirea de la urne: Am votat astăzi ca să dăm Iașului o nouă speranță, un nou început! Haideți și voi la vot! Democrația este suma tuturor opiniilor și avem nevoie de cât mai mulți dintre voi să vă exprimați preferințele.

UPDATE (12:35) Prezența la vot a ajuns în județ la 16,6 la sută, peste 134 de mii de ieșeni (din mai mult de 800 de mii) exercitându-si dreptul electoral până la ora 12.30. Doar în Cluj și Vaslui se înregistra la aceeași oră o prezența mai slabă.

UPDATE (12:29) Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la o posibilă tentativă de fraudă electorală, reprezentanții Poliției Iași au transmis următoarele:

  • La data de 09 iunie a.c., ora 09:24, poliția a fost sesizată prin apel 112 cu privire la faptul că membrii unei secții de votare din satul Moreni, comuna Prisăcani ar da buletine de vot în plus alegătorilor.
  • Polițiștii s-au deplasat la fața locului, ocazie cu care au constatat că cele sesizate nu se confirmă.

UPDATE (12:10 ) „Am votat pentru un judeţ modern, pentru dezvoltare şi pentru un viitor mai bun, aşa cum merităm noi, ieşenii! Îndemnul meu pentru voi este să ieşiţi la vot. Indiferent cu cine votaţi, ieşiţi la vot!”, a spus Petru Movilă după ce a ieșit de la vot.

UPDATE (11:45): „Am votat cu convingerea că sunt unul din cei 322.878 de ieșeni motivați să schimbe Iașul și să redevină cel de-al doilea mare oraș al țării, după București. Cred că ieșenii vor ieși masiv la vot și astăzi vom face schimbarea la față a Iașului”, a declarat la ieșirea de la vot Viorel Blăjuț, candidat PSI.

UPDATE (11:31): „Eu am votat cu încrederea că vom reuși să transformăm orașul machetelor, așa cum am văzut timp de 9 ani de zile, în orașul proiectelor adevărate. Este momentul ca în Iași să se-ntâmple lucruri mari, lucruri importante pentru ieșeni – să reușim să ducem orașul din orașul panseluțelor și gazonului în orașul în care să atragem investiții, să atragem fonduri europene și să-i dăm acea splendoare pe care Iașul o merită”, a declarat Bogdan Balanișcu, candidatul PSD la funcția de primar, la ieșirea de la urne.

UPDATE (11:22) Aproape 90.000 de alegători s-au prezentat la urne în județul Iași, până la ora 11.00. Prezența (11,07%) este sub media pe țară (peste 13%). La localele din 2020, până la aceeași oră, erau înregistrate 72.880 de persoane. Cei mai mulți alegători au fost înregistrați la o secție de votare din Lețcani, unde prezența a fost de 15%. La două secții (Moșna și Măcărești) nu au fost încă alegători. La Iași, prezența la vot este una dintre cele mai scăzute din țară. Mai slab decât ieșenii s-au mobilizat doar clujenii, sibienii, cei din Timiș și din Vaslui. Iașul este primul dintre județe și al doilea după București după numărul de votanți.

UPDATE (11:05) Ca urmare a informațiilor referitoare la faptul că la o secție de votare de pe raza municipiului Pașcani, membrii comisiei de votare ar fi dat mai multor persoane, câte patru buletine de vot, în loc de unul, Compartimentul Relații Publice din cadrul I.P.J Iași este abilitat să comunice următoarele:

  • Polițiștii au efectuat verificări, ocazie cu care au identificat persoanele care ar fi primit mai multe buletine de vot.
  • În cauză au fost întocmite două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă la vot.
  • Cercetările continuă în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs incidentul, urmând a fi dispuse măsuri legale.

UPDATE (10:48) La ieșirea din secție, Marius Bodea a declarat că a votat inclusiv pentru ca tot ce s-a adunat până acum pe machete să devină în sfârșit realitate.

UPDATE (10:37) La secția de votare din Tătărași, unde și-a exercitat dreptul electoral candidatul Marius Bodea, era coadă. În fața acestuia era la rând Dragomir Tomașeschi, avocat și fost prefect

UPDATE (10:29) Urnele de vot sunt deschise de trei ore, iar o primă concluzie privind municipiul Iași este că numărul de alegători care și-au exprimat deja opțiunea este mai mare față de locale din 2020, dar mai mic față de europarlamentare din anul 2019. Vezi mai multe detalii aici

UPDATE (10:04) Bogdan Cojocaru, președintele PSD Iași, a votat la Școala „Titu Maiorescu”. „Am votat astăzi pentru revenirea la normalitate. Am votat pentru viitorul copiilor noștri și pentru ca aceștia să beneficieze în administrație de modele de bună practică din toate punctele de vedere. Iașul are nevoie de integritate și investiții. Primul pas îl facem astăzi prin vot. Scoatem penalul de la Consiliul Județean și instaurăm domnia legii. Nu poți avea dosare penale și în același timp să administrezi un județ. Acest lucru e imposibil, proiectele publice nu au succes în afara legii. Al doilea pas, după validarea mandatului, ne apucăm de treabă.

Iașul trebuie să se dezvolte accelerat, trebuie să recupereze decalajul marilor investiții de infrastructură față de vestul țării, trebuie să-și emancipeze statutul și să devină unul dintre cele mai bogate trei județe ale țării. Pot fi accesate peste 500 milioane de euro în următorii patru ani. Este nevoie de o cu totul altă viteză de dezvoltare, iar infrastructura reprezintă cheia dezvoltării noastre economice. Avem deja două proiecte majore de investiții în lucru (A7 și Spitalul Regional de Urgență) și termene clare de finalizare. Suntem pe un drum bun și cu A8. Și la nivel județean există trei priorități: șoselele de centură (Iași, Podu Iloaiei și Tg. Frumos), Institutul mamei și copilului, Centrul de incluziune școlară pentru reducerea abandonului școlar la nivel județean. Am mare încredere în ieșeni, în valorile noastre și sunt convins că integritatea, moralitatea vor câștiga de fiecare dată în lupta cu corupția și hoția. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus Cojocaru la ieșirea de la vot.

UPDATE (09:08): Aproape 33.000 de alegători din județul Iași s-au prezentat la urne în primele două ore ale procesului de votare, ceea ce înseamnă o prezență de 4,1%. Față de alegerile din 2020, există un plus de circa 6.500 de voturi. Cei mai mulți votanți au fost în mediul rural (20.477), în timp ce în urban au fost 12.416 de alegători. În continuare, prezența a fost numeroasă în rândul persoanelor de peste 45 de ani (76% din totalul alegătorilor prezenți la urne).  În municipiul Iași au fost înregistrați 9.399 de alegători (2,9%), cu 1.000 de votanți mai mult față de anul 2020, în același interval orar.

UPDATE (09:00): Primarul Mihai Chirica: „Am votat pentru stabilitate și pentru o continuare a dezvoltării orașului” „Cred că ieșenii sunt pe un drum bun, viața fiecărui ieșean se simte că este mai bună de un scrutin la altul, sunt convins că putem merge mai departe. Putem face ca lucrurile să-si continue cursul pe care au intrat și să aibă fiecare o viață mai bună”, a răspuns primarul Chirica la întrebarea dacă după aceste alegeri va fi mai bine pentru ieșeni

Costel Alexe: „Am votat cu drag şi cu dragoste pentru Iaşi. Am votat cu gândul pentru cei 104.656 de ieşeni care şi-au pus încrederea în noi acum patru ani că vom aduce dezvoltare în judeţul Iaşi. Am votat cu speranţă, dar şi cu tot dragul pentru stabilitate şi dezvoltare şi mai ales să creştem rolul Iaşiului în Moldova dar şi la nivel naţional” Delegația a trecut apoi strada, să se roage la biserică.

Candidatul PNL Iaşi pentru alegerile europarlamentare, Alexandru Muraru, i-a îndemnat pe ieşeni să meargă la vot, el afirmând că a votat pentru stabilitate în Iaşi şi pentru continuarea investiţiilor. ”Îi îndemn pe toţi ieşenii să meargă la vot. Am votat pentru un Iaşi puternic în Europa şi pentru un Iaşi dezvoltat. Am votat pentru continuarea investiţiilor, pentru stabilitate. Am votat pentru ca Iaşul şi Moldova să aibă o voce puternică la Bruxelles. Am votat pentru ca România să aibă o delegaţie puternică la Bruxelles care să obţină aderarea la Schengen şi cu frontierele terestre anul acesta. Am votat pentru ca România să fie reprezentată cu cinste şi demnitate în instituţiile europene”, a declarat Alexandru Muraru.

UPDATE (08:44) Una dintre primele reclamații la Biroul Electoral Județean (BEJ) o va depune PSD: social-democrații au semnale de la reprezentanții lor din comuna Răducăneni faptul că în secțiile de votare ar fi doar 3 urne de vot față de 5 în mod obișnuit. În Răducăneni sunt șapte secții de votare, iar pe listele electorale sunt peste 7.000 de alegători. ZDI l-a contactat pe primarul din comună, dar el nu a răspuns, vom reveni cu reacția acestuia. Într-un caz similar, la Constanța, primarul a fost amendat de Autoritatea Electorală Permanentă întrucât nu a asigurat câte 5 urne, ci doar 3. Vezi detalii aici

UPDATE (08:41) Una dintre primele reclamații la Biroul Electoral Județean (BEJ) o va depune PSD: social-democrații au semnale de la reprezentanții lor din comuna Răducăneni faptul că în secțiile de votare ar fi doar 3 urne de vot față de 5 în mod obișnuit. În Răducăneni sunt șapte secții de votare, iar pe listele electorale sunt peste 7.000 de alegători. ZDI l-a contactat pe primarul din comună, dar el nu a răspuns, vom reveni cu reacția acestuia. Într-un caz similar, la Constanța, primarul a fost amendat de Autoritatea Electorală Permanentă întrucât nu a asigurat câte 5 urne, ci doar 3.

UPDATE (08:24): O primă neregulă care ne-a fost sesizată de un cititor: la secțiile de votare din Rediu, Primăria nu ar fi trimis listele suplimentare și nici tipizatele suplimentare necesare procesului electoral. Pe aceste liste votează persoanele care nu figurează în listele electorale permanente. Totodată, în secții nu ar fi ajuns nici listele cu persoanele care și-au făcut carte de identitate (sau reședință) în Rediu după data de 11 aprilie

UPDATE (08:21) Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a votat în prezența primarului, a președintelui PNL și a altor candidați la Grădinița 25 din cartierul Alexandru cel Bun.

UPDATE: În prima oră de la deschiderea urnelor, la nivelul județului Iași s-au prezentat la urne aproape 15.000 de persoane, respectiv circa 2% din totalul alegătorilor. Cea mai mare prezență a fost în cazul persoanelor cu vârsta de peste 45 ani, aceștia reprezentând aproape 80% dintre alegătorii care s-au prezentat deja la vot. În mediul rural au fost 75% dintre voturi, iar în mediul urban 25%. Cei mai mulți dintre cei care s-au prezentat la urne au votat atât pentru locale, cât și la europene, cu un ușor avantaj pentru primul scrutin menționat.

TEXT INITIAL: La start, așa cum am mai relatat, au fost înregistrate peste 8000 de candidaturi pentru primării și consilii (locale și județean), unii aspiranți candidând pentru mai multe mandate – inclusiv pe lista europarlamentarelor.

Evident, în comunitățile aglomerate, ponderea numărului de candidați în totalul populației este mai mică – o candidatură la consiliu/ 1185 loc. în municipiul Iași, respectiv la 258 de locuitori în Pașcani și la 213 loc. în Miroslava. La Mădârjac, potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Central, fiecare al 15-lea locuitor candidează la un mandat de consilier, la Ipatele candidează un sătean din 20, iar la Drăgușeni, fiecare al 24-lea localnic cu drept de vot.

Dacă vorbim de candidaturile la primării, la fel, în orașele și comunele mari e cea mai mică pondere. În schimb, populația redusă și numărul mare de pretendenți înscriși duc la o competiție strânsă la Ipatele – 5 candidați, deci unul la 260 locuitori cu drept de vot, la Cucuteni – 4 candidați, respectiv unul la 273 de alegători, la Mădârjac – tot 4 candidați, 1/288 loc., și la Ciohorăni – 5 candidați la 290 de votanți.
Pe lângă aceste statistici, mai vine una care va fi urmărită pe tot parcursul zilei de azi: prezența la vot.

Dacă nu știi unde să votezi, verifică aici

Citiți și: Tot ce trebuie să știți despre alegerile de duminică: cum aflați unde votați sau cu ce document vă puteți legitima

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii