Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

LIVE TEXT: Bugetul Iaşului, RESPINS după o ședință maraton de opt ore

GALERIE
primar Iasi
  • primar Iasi
- +

Bugetul Iaşului a intrat în plenul Consiliului Local cu aviz negativ de la comisiile de specialitate, ceea ce a dus la respingerea proiectului. Forma actuală a bugetului fusese agreată doar de către consilierii PNL şi PMP, în timp ce USRPLUS şi PSD propuseseră o serie de amendamente şi regândirea unor alocări în interiorul structurii bugetare.

UPDATE 22:22: Primele declarații ale primarului după respingerea proiectului de buget - AICI.

UPDATE 21:40: Bugetul municipiului a fost respins în seara asta de plenul CL, după o ședință maraton de opt ore. Pentru aprobarea proiectului au votat doar PNL și PMP (13 voturi), în timp ce USRPLUS s-a abținut, iar grupul consilierilor PSD a ieșit din sală în timpul votului. Pentru adoptarea proiectului erau necesare 14 voturi.

UPDATE 20.50: Consilierii locali încă dezbat amendamente la proiectul de buget, fiind vorba despre propunerile USRPLUS. Plenul mai are circa 10 amendamente de discutat. La ședință a venit și șefa USRPLUS, deputatul Cosette Chichirău. Votul pe proiect va fi dat după ora 21.00.

UPDATE 19.00: Consilierii locali dezbat proiectul de buget al Iașului de cinci ore. După o scurtă pauză, lucrările au fost reluate cu amendamentele propuse de către USRPLUS. Din primele șase amendamente, patru au fost respinse. Principalul reproș al liberalilor față de USRPLUS vizează faptul că sursa de finanțare pentru anumite amendamente urma să fie asigurată prin diminuarea cheltuielilor de personal. Primarul Chirica a catalogat drept „ilegală” o astfel de reducere. Pe alocuri, discuțiile s-au tensionat, primarul intrând în conflict cu consilieri ai USRPLUS.

UPDATE 18.00: Liberalii au propus șapte amendamente la proiectul de buget, iar șase dintre acestea au fost aprobate cu sprijinul PSD. USRPLUS s-a abținut la toate amendamentele PNL. Plenul CL a luat o pauză de 15 minute, în condițiile în care discuțiile au început la ora 14.00.
În plen urmează să fie dezbătute 45 de amendamente propuse de USRPLUS.

UPDATE 17.40: Liderul de grup al PSD Bogdan Balanișcu a citit în plen peste 60 de amendamente propuse de social-democrați. Unele amendamente au fost aprobate cu sprijinul PNL, iar altele au fost respinse întrucât doar social-democrații au votat în favoarea lor. În același timp, PSD a retras mai multe amendamente în condițiile în care acestea erau deja prevăzute în buget. USRPLUS s-a abținut la toate amendamentele propuse de PSD.

Plenul CL mai are de discutat un număr similar de amendamente. Liberalii au aprobat 21 de amendamente făcute de către PSD.

UPDATE 16.20: Lucrurile s-au tensionat în plen. Liderul de grup al PSD Bogdan Balanișcu a avut schimburi de replici atât cu consilierul local Daniel Juravle, cât și cu primarul Mihai Chirica. Miza: amendamentele depuse de PSD. Cu toate acestea, mai multe amendamente ale PSD au fost susținute de către PNL și au fost aprobate. Liberalii spun că votează acele amendamente care au aviz de legalitate. În schimb, liberalii nu au susținut amendamentele PSD care aveau deja un corespondent în proiectul de buget.

Transmisiunea în direct facilitată de Primărie are probleme mari pe partea de sonorizare: microfoanele consilierilor au deficiențe, iar părți din luările de cuvânt sunt neinteligibile. Amintim că presa nu are acces în sală în contextul regulilor pandemice. În schimb, la Consiliul Județean, ședințele de plen sunt ținute și în prezența mass-mediei.

UPDATE 15.25: PMP a formulat șapte amendamente la buget, dar toate au fost respinse de către plen

UPDATE 15.15: Toate amendamentele propuse de primarul Mihai Chirica au fost respinse de către plen. Edilul șef al Iașului a dat citire la câteva amendamente, dar acestea au fost susținute doar de către PNL și PMP, respectiv doar 13 voturi dintre cele 14 necesare. PSD și USRPLUS s-au abtinut de la vot

UPDATE 15.05: „Am avut o deschidere totală faţă de propunerile colegilor noastre, dovadă stând cele peste 20 de ore de discuţii. Vom susţine toate amendamentele care întrunesc condiţiile de legalitate. Aceasta este poziţia noastră”, a declarat liderul de grup al PNL, Ciprian Bostan. Plenul CL a început votul pe amendamente.

UPDATE 15.00: În plen a luat cuvânt șefa Finanțelor locale, Maria Apetroaie. Aceasta a dat citire articolului 39 din legea 273/2006 privind finanțele publice locale: „În cazul în care autoritățile deliberative nu aprobă proiectele bugetelor locale în termenul prevăzut (45 de zile, astăzi e ultima zi, n.r.), direcțiile generale ale finanțelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și cu transferuri consolidabile, până la aprobarea acestora de către autoritățile deliberative. În aceasta situație, din bugetele locale se pot efectua plăți numai în limita celorlalte venituri încasate”.Șefa finanțelor locale a estimat că „celelalte venituri încasate” sunt de doar 88 milioane lei. 

UDPATE 14.40: Au început dezbaterile pe proiectul de buget. Primul care a luat cuvânt este primarul Mihai Chirica. „De acest buget avem nevoie toţi. Nu doar primarul, executivul sau deliberativul. (...) Bugetul local al Iaşului este un instrument de lucru pentru multe instituţii în afara celor administrativ-locale: educaţie, sănătate şi alte instituţii”, a spus primarul. Anterior, consilierii au aprobat două proiecte de hotărâre, iar unul dintre acestea a făcut referire la încetarea contractului de concesiune cu Veolia.

Cititi si: Două proiecte de importanţă vitală pentru Iaşi supuse la vot: bugetul și plecarea Veolia

TEXT INITIAL: „Actuala formă a bugetului ne condamnă la stagnare. Nu îl putem susţine în această formă”, a declarat consilierul USRPLUS Răzvan Timofciuc. La rândul lui, Bogdan Balanişcu (PSD) a subliniat că social-democraţii nu vor sprijini varianta actuală a proiectului de buget.

„Nu vom vota nimic până când lucrurile nu sunt făcute într-un mod normal, corect şi transparent astfel încât să reuşim să ne facem cu onoare responsabilitatea pe care o avem în Consiliul Local”, a spus Balanişcu. Voturile PNL şi PMP nu sunt îndeajuns pentru ca proiectul de buget să fie aprobat.

Cititi si: Examen politic pentru Chirica: trece sau nu azi bugetul prin Consiliul Local?

Cititi si: Cum arată bugetul Iaşului pe acest an. Comparaţii cu alte oraşe mari

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri