Maia Sandu câștigă clar alegerile prezidențiale, la peste zece puncte față de rivalul Stoianoglu

duminică, 03 noiembrie 2024, 09:00
12 MIN
 Maia Sandu câștigă clar alegerile prezidențiale, la peste zece puncte față de rivalul Stoianoglu

Maia Sandu câștigă clar competiția: 55,25%, față de 44,75 ale rivalului Stoianoglu, ceea ce pune rezultatul votului deasupra oricărui dubiu. Maia Sandu a revendicat victoria într-un discurs în care a mulțumit alegătorilor și a spus că înțelege și votul celor care au votat împotrivă. Ea a promis că va fi un președinte al tuturor cetățenilor țării.

REZULTATE ALEGERI ÎN TIMP REAL

Rezultate ale votului din al doilea tur

UPDATE ORA 6:30

Maia Sandu câștigă clar competiția: 55,25%, față de 44,75 ale rivalului Stoianoglu, ceea ce pune rezultatul votului deasupra oricărui dubiu. Maia Sandu a revendicat victoria într-un discurs în care a mulțumit alegătorilor și a spus că înțelege și votul celor care au votat împotrivă. Ea a promis că va fi un președinte al tuturor cetățenilor țării. Stoianoglu a câștigat pe teritoriul Moldovei, cu o diferență de aproape 30.000 de voturi, dar Maia Sandu a avut un plus de peste 200.000 de voturi în Diaspora, unde mai sunt de numărat câteva secții. Diferența dintre ei este de peste 170.000 de voturi și nu lasă loc nici unei contestații serioase. De altfel, tabăra pro-rusă pare resemnată, singura critică fiind aceea că votul decisiv a venit din Diaspora. Discursul celui învins nu pare să pună la îndoială victoria Maiei Sandu, ceea ce face puțin probabil scenariul unor confruntări postelectorale, care era vehiculat intens în cursul zilei de ieri. Maia Sandu a câștigat și Chișinăul, raionul cu cei mai mulți votanți pe liste, cu peste 57%, în timp ce cel mai bun scor al lui Stoianoglu a fost în Găgăuzia, cu aproape 95%, dar raionul în cauză are un număr relativ mic de alegători.

UPDATE 21:30Au venit primele rezultate ale votului de duminică, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor din Republica Moldova.

La secțiile de votare din Japonia, China, India și Emiratele Arabe Unite, care s-au închis primele, majoritatea celor prezenți au votat pentru Maia Sandu în funcția de președinte, potrivit surselor Ziarului de Gardă.

Totuși, în Azerbaidjan, unde autoritățile de la Chișinău au declarat că mai mulți cetățeni moldoveni din Rusia au fost transportați organizat pe care aeriană, voturile s-au îndreptat spre candidatul socialist, Alexandr Stoianoglo, transmite zdg.md.

Japonia

În capitala Japoniei, la Tokyo, Maia Sandu a acumulat 74 de voturi, iar Alexandr Stoianoglo a fost susținut de 13 alegători.

China

Votanții de la Beijing au ales-o majoritar pe Maia Sandu. Aceasta a acumulat 36 de voturi în timp ce contracandidatul său a acumulat 7 voturi.

India

În India au votat 12 cetățeni ai R. Moldova. Toți cei prezenți la secția de votare din india au votat Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo având 0 voturi.

Emiratele Arabe Unite

În Emiratele Arabe Unite, acolo unde s-au terminat buletinele de vot, fiind disponibile doar 500, majoritatea sufragiilor s-au îndreptat către Maia Sandu (430). Alexandr Stoianoglo a fost votat de 68 de cetățeni.

Azerbaidjan

În Azerbaidjan, acolo unde autoritățile au spus că sunt „indicii rezonabile de transportare organizată pe cale terestră și aeriană spre secțiile de votare din Rusia”, majoritatea cetățenilor au pentru Alexandr Stoianoglo (149). Maia Sandu a acumulat 42 de voturi.

Secțiile de votare din R. Moldova s-au închis la ora 21:00. Aproape 54,08% dintre cetățenii cu drept de vot din listele electorale au votat. În diasporă, până la ora 21:00 au votat peste 300 de mii de oameni.

UPDATE ORA20:59 -Stoianoglo, declarații înainte de închiderea secțiilor de vot 

„Nu știm de ce oamenii au ajuns în Istanbul sau Minsk. Poate sunt zilele lor de odihnă”.

Este declarația candidatului socialiștilor la fotoliul de președinte Alexandr Stoianoglo, cu puțin timp înainte de închiderea secțiilor de vot. Se întâmplă în contextul în care oamenii legii au constatat transportarea organizată a alegătorilor la unele secții de vot din Rusia, Turcia, dar și alte state. La fel, Stoianoglo a precizat că nu consideră proporțional numărul secțiilor de vot deschise în diaspora, făcând comparație între Est și Vest.

UPDATE ORA 20:50 54,04% – prezenţa la vot

Cu 10 minute înainte de închiderea secţiilor de votare, se înregistrează o prezenţă de 54,04%, însemnând 1,68 de milioane de cetăţeni cu drept de vot.

UPDATE ORA 20:45

Peste 1,6 milioane de cetăţeni moldoveni şi-au exprimat opţiunea de vot până la această oră, potrivit datelor CEC.

UPDATE ORA 19: 20 – Reacția Guvernului Republicii Moldova la valul de alerte cu bombă

Guvernul Republicii Moldova vine cu o reacție după șirul de alerte cu bombă în mai multe secții de votare din țară și din diaspora.

„După cum am și prevăzut, atacurile continuă. Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare din străinătate, alerte false cu bombă. Guvernul este pregătit pentru astfel de încercări de destabilizare și colaborează strâns cu autoritățile din fiecare țară unde există secții de votare pentru siguranța votului și a alegătorilor. Fiecare vot contează”, este poziția Guvernului, citată de agora.md.

UPDATE ORA 19:10 Agora.md: Alertă cu bombă la Brașov

Alertă cu bombă la o secție de votare din orașul Brașov, România, anunțată de site-ul agora.md. La fața locului se află un reporter al site-ului AGORA, care anunță că jandarmeria exercită verificări.

UPDATE ORA 18: 50Patru alerte cu bombă la secții de vot din străinătate

 La mai multe secții de votare din străinătate au fost emise alerte cu bombă. Ministerul moldovean al Afacerilor Externe (MAE) anunță că alertele au fost false, scrie agora.md.

Alertele au fost anunțate în Frankfurt, Germania și Liverpool, Northampton, Marea Britanie. Serviciile specializate au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și deja au finalizat controlul antitero.

 MAE din Moldova anunță că alarmele sunt false, menite doar să oprească procesul de votare. Autoritățile moldovenești au anunțat anterior despre intenția de alerte false și coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate.

UPDATE ORA 18:25

Prezenţa la vot în turul doi al prezidenţialelor din Republica Moldova a depăşit 50%.

UPDATE ORA 18:00  

Peste 1,5 milioane de cetăţeni moldoveni şi-au exprimat opţiunea de vot până la această oră, potrivit datelor CEC. Numărul celor care au votat este mai mare decât în Turul I.

UPDATE ORA 17:25

Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, transmite Agerpres.

UPDATE ORA 17:20

Un fenomen nou a fost raportat de către Asociaţia de Observatori Promo-LEX, în turul doi al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, potrivit deschide.md. E vorba de prezenţa unor persoane în afara secţiilor de votare, în special în diasporă, care înregistrează fluxul de cetăţeni veniţi la secţii.

UPDATE ORA 16:40 

Peste 1,3 milioane de cetăţeni moldoveni şi-au exprimat opţiunea de vot până la această oră, potrivit datelor CEC.

UPDATE ORA 15:40 Cum s-a votat la Iași

Peste 3.200 de basarabeni au votat, până la ora 15.00, la cele două secții de votare amenajate la Iași. Este cea mai mare prezență între secțiile din România pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, cu excepția celei din București, unde au fost înregistrați peste 7.600 de alegători. Conform informațiilor ZDI, prezența la ora 15:00 la secțiile din Iași este mai mare față de cea de acum două săptămâni, din turul I al prezidențialelor. De exemplu, la secția de la Casa de Cultură a Studenților erau circa 1.500 de votanți pe 21 octombrie (până la ora 15:00), iar astăzi au fost peste 2.000 în același interval.

La nivelul tuturor secțiilor din România, până la ora 15:00, fuseseră înregistrați peste 23.000 de votanți. Același număr era atins, în urmă cu două săptămâni, la ora 19:00.

UPDATE ORA 15:00

Până la ora 15:00, 1.151.757 de alegători s-au prezentat la urne, reprezentând 39,12% din numărul total de alegători. Dintre aceştia, 54,19% sunt femei, iar 45,81% sunt bărbaţi.

UPDATE 14:35  – Trafic blocat temporar pe podul dintre Rîbniţa şi Rezina din motive de securitate

Traficul pe podul care leagă oraşele Rîbniţa şi Rezina a fost suspendat temporar din motive de securitate.
Potrivit reprezentantei de presă a Inspectoratului General de Poliţie (IGP), Diana Fetco, o persoană se află pe pod, refuzând să colaboreze cu autorităţile şi având în posesie o cutie suspectă. Această situaţie a dus la măsuri de precauţie pentru asigurarea siguranţei publice.

UPDATE ORA 14:15 Igor Grosu: „Grupările criminale nu se liniştesc”

Şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, şi-a exprimat îngrijorarea, duminică, la ieşirea din secţia de votare, în legătură cu transportarea organizată a alegătorilor, transmite IPN.

Grosu a precizat că „grupările criminale nu se liniştesc” şi că sunt deja înregistrate informaţii despre tentativele de transportare organizată a alegătorilor prin curse charter în Belarus şi Turcia.

„Poliţia şi toate instituţiile responsabile vor documenta toate cazurile de corupţie şi de transportare a alegătorilor, fie că vorbim despre cei din stânga Nistrului, fie ca vorbim de cei de peste hotare, în special din zona de est”, a adăugat preşedintele Parlamentului.

UPDATE ORA 14:00 Peste un milion de oameni au votat

Până la această oră, 1.028.317 de alegători şi-au exercitat dreptul la vot, reprezentând 35,32% din totalul persoanelor înscrise pe liste. Din aceştia, 53.92% sunt femei, iar 46.08% bărbaţi.

UPDATE ORA 13:00

Peste 860.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat deja dreptul la vot până la ora 13.00. Aceştia urmează să-şi aleagă viitorul preşedinte, între Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo.

UPDATE ORA 12:50Marcel Ciolacu: „Îi îndemn pe toţi cetăţenii Republicii Moldova, din ţară sau din diaspora, să meargă astăzi la vot şi să aleagă calea europeană”

„Un vot masiv pentru doamna Maia Sandu va însemna o şansă în plus pentru fiecare dintre ei la o viaţă mai bună, în democraţie, stabilitate şi pace. Alternativa rusească înseamnă doar condamnare la sărăcie şi izolare internaţională. Miza este istorică. Şi este nevoie de fiecare vot pentru a ţine Republica Moldova aproape de România şi Uniunea Europeană! Aşadar, mergeţi la vot şi alegeţi Maia Sandu cu toată încrederea!”, a transmis Ciolacu.

UPDATE ORA 12:30  – Maia Sandu a votat

Maia Sandu, candidata la prezidenţiale desemnată de Partidul Acţiune şi Solidaritate, şi-a exercitat dreptul la vot. Maia Sandu a îndemnat oamenii să voteze, şi a declarat că este mai important ca niciodată ca oamenii să fie uniţi.

„Am votat cu încredere că cetăţenii vor alege bine pentru ţară. Ei de fiecare dată au dus ţara înainte, au protejat-o de rele. Azi mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniţi, să ne păzim votul, independenţa. Hoţii vor să ne cumpere votul, ţara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârşăvenie a lor. Puterea Moldovei este la fiecare dintre voi. Capul sus moldoveni, Doamne ajută”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu nu a dorit să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

UPDATE ORA 12:15

Peste 700.000 de cetățeni moldoveni au votat până la ora 12:15. Prezența la ora 12:00 este mai mare decât în turul I, când se prezentaseră la urne 550.000 de oameni la vot.

UPDATE ORA 12:10 

Premierul Republicii Moldova,  Dorin Recean:

„Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi. De asta este foarte important să ne mobilizăm pentru că votul nostru va învinge frauda electorală”

UPDATE ORA 12:05 

Turul II al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova poate fi declarat valabil. Până aproape de ora 11.30, la urne s-au prezentat circa 560 de mii de alegători, ceea ce reprezintă 20% din numărul celor înscrişi în listele electorale, transmite IPN.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt incluşi peste 2,7 milioane de alegători. Codul Electoral prevede că, în al doilea tur, scrutinul e declarat valabil dacă la el participă cel puţin o cincime (1/5) din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

Alegătorii pot veni să-şi exercite dreptul la vot până la ora 21.00. Totuşi, biroul electoral poate decide prelungirea termenului votării cu cel mult două ore, pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare să-şi exercite drepturile.

UPDATE ORA 12:00

Au fost raportate 11 incidente de încălcări ale procesului electoral.

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a declarat că a fost informată „despre unele cazuri de transportare organizată a alegătorilor la unele secţii de votare”.

„Cazurile sunt documentate, iar cu detalii CEC va reveni pe parcurs”, au comunicat reprezentanţii instituţiei, informeazp newsmaker.md.

Între timp, Inspectoratul General al Poliţiei a informat Comisia despre înregistrarea, până la ora 10, a 11 cazuri de încălcări ale procesului electoral. Este vorba despre fotografierea buletinului de vot – 2 cazuri (1 proces verbal întocmit); agitaţia electorală interzisă – 2  cazuri; afişajul electoral neautorizat – 2 cazuri; transportarea organizată a alegătorilor – 1 caz; încălcarea dreptului la vot – 1 caz; alte incidente – 3 cazuri.

Despre incidente a vorbit şi Asociaţia Promo-LEX. Până la ora 9:00, echipele misiunii au prelucrat „cu statut de incident 141 cazuri”.  Din totalul celor 141 de cazuri, 109 au fost confirmate.

UPDATE ORA 11:30 

Aproximativ 571.662 de persoane s-au prezentat la urne, până la ora 11:30. Pe canalele de Telegram circulă videoclipuri cu cetățeni moldoveni care vin special pentru a vota în avioane ce pleacă din Minsk, Istanbul și Moscova. Atmosfera electorală din Republica Moldova este extrem de tensionată.

Citește și: Rușii aduc la vot, cu avionul, cetățeni moldoveni din Moscova, Istanbul și Minsk – VIDEO

UPDATE ORA 11:00 

Până la ora 11:00, un număr de 482.923 de alegători au participat la vot, reprezentând 17,32% din total. Dintre aceştia, 51,72% sunt femei, iar 48,28% bărbaţi.

UPDATE ORA 10:30

Potrivit datelor furnizate de CEC Moldova, tinerii (18 – 25 ani) au cea mai mică prezență la vot până la ora 10:30 (4,67 %). Inspectoratul General al Poliţiei a raportat CEC-ului că, până în acest moment, au fost înregistrate 11 incidente de încălcare a procesului electoral. Acestea includ două cazuri de fotografiere a buletinului de vot, două cazuri de agitaţie electorală interzisă, alte două cazuri de afişaj electoral neautorizat şi un caz de încălcare a dreptului la vot

UPDATE ORA 10:10 

Peste 320.000 (11.17%) cetățeni moldoveni au trecut pe la urne până la ora 10:10, conform datelor transmise de CEC Moldova.

UPDATE ORA 09:50

Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, a votat duminică dimineață, puțin după ora 09:00.

„Împreună cu familia mea, am votat astăzi pentru o Moldova liberă, stabilă şi înfloritoare. Am votat pentru o Moldovă care îşi respectă cetăţenii, indiferent de limbă, naţionalitate, vârstă, religie sau viziuni politice”, a declarat Stioanoglo.

UPDATE ORA 09:40 

Până la ora 09:40 au votat peste 230.000 persoane. Această rată de participare rămâne a fi mai mare decât în turul I, din 20 octombrie, când, la această oră, la secţiile de votare au fost 5,2% dintre alegători.

UPDATE ORA 09:10

Moldovenii s-au înghesuit la cele două secţii de votare din Rusia încă din zorii zilei.
Conform informaţiilor din presa rusă, coada de la ambasada Republicii Moldova din Moscova ar depăşit 200 de metri, similar cu situaţia din primul tur al alegerilor prezidenţiale şi al referendumului constituţional din 20 octombrie. Atunci, Ministerul de Externe a afirmat că aceste cozi ar fi fost generate artificial, prin organizarea transportului alegătorilor.

UPDATE ORA 09:05

Până la ora 09:00 au votat peste 150.000 de moldoveni, potrivit datelor furnizate de CEC Moldova. Prezența la ora 09:00 este mai mare decât în turul I, când se prezentaseră în jur de 100.000 de oameni la vot.

UPDATE ORA 08:30

Primii 100.000 de moldoveni au votat până la ora 08:30, conform datelor transmise în timp real de Comisia Electorală Centrală din Moldova.

UPDATE ORA 07:50

La cele trei secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană de la Varnița deja s-au format cozi.

UPDATE ORA 07:30 

Primii cetățeni moldoveni din Diasporă și-au exprimat duminică dimineață, 3 noiembrie, dreptul la vot. Conform Ambasadei R. Moldova în Japonia, primele voturi pentru alegerile prezidențiale au fost exprimate la Tokio, unde un grup de 11 turiști moldoveni și-au esprimat dreprul la vot.

UPDATE ORA 07:00 

Secțiile de votare s-au deschis fără incidente.

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii