LIVE-TEXT: Moldova vrea autostradă: “Răzeşii” invadează Capitala cu motoare

sâmbătă, 19 mai 2018, 06:15
9 MIN

LIVE-TEXT: Moldova vrea autostradă: “Răzeşii” cu motoare invadează Capitala

UPDATE 21.15: Marşul “răzeşilor” s-a încheiat, unii protestatari se întorc în Moldova, alţii înoptează în Bucureşti. Relatarea nostră se încheie aici. Felicitări celor care au participat la protest!

PS. Felicitări si Simonei Halep! 🙂

UPDATE 20.30: Blocaţi din nou înainte să mai tragă o “tură” cu maşinile prin Piaţa Victoriei, aşa cum li s-a promis, protestatarii au început să mărşăluiască pe jos spre sediul Guvernului.

UPDATE 19.20: După lungi parlamentări, protestatarii au fost lăsaţi să intre cu maşinile în Piaţa Victoriei, cu condiţia să nu oprească în zonă. “Am învins!”, au strigat cei prezenţi la marş.

UPDATE 19.10: Atmosfera este tensionată, protestatarii sunt dezamăgiți de faptul ca au fost mințiți. Li s-a spus ca au acces în piaţă şi au fost întâmpinați cu ostilitate. Sunt trei maşini ale Jandarmeriei care blochează strada într-un capăt şi o maşină mare în celălalt. Jandarmii spun să se meargă pe jos în piaţă. Tensiunile nu degenerat în violenţă, dar protestatarii de ceartă cu forțele de ordine.

UPDATE 18.15: Protestatarii nu sunt lăsaţi în Piaţa Victoriei! Jandarmii au încercuit perimetrul cu garduri. Tensiuni între oamenii veniţi la marş şi forţele de ordine. O “armată” de poliţişti a încercuit piaţa. Protestatarii strigă: “Vrem autostrada, nu penali pe stradă!”.

Mesaje la portavoce: “Când vă faceţi concediile în Bucovina e bine? Când veniţi pe la mănăstirile din Moldova e bine? Vrem să ajungem în faţa guvernului nostru. Aici ne plătim taxele şi impozitele”.

UPDATE 17.25: Coloana auto a intrat în Bucureşti. Protestatarii au fost aşteptaţi de dispozitive importante ale forţelor de ordine.

Maşinile au fost trase pe dreapta. Un jandarm notează plăcuţele de înmatriculare a tuturor autoturismelor. Şi o veste bună: protestatarii au (re)primit “OK”-ul să continue marşul până în Piaţa Victoriei.

Pe drumul spre Guvern, mai multe autoturisme din Capitală se alătură coloanei.

UPDATE 16.30: Vin bucureştenii în Piaţa Victoriei să-i susţină pe protestatari? Semnalele primite de cei din coloană aşa indică.

Convoiul a făcut un scurt popas la Sineşti, localitate cunoscută pentru jafurile asupra maşinilor în trecere. Au curaj şi acum? 🙂

UPDATE 15.20: Reprezentaţii ministerului de Interne încep să pună beţe în roate marşului. La Buzău, poliția le-a interzis protestatarilor să treacă prin zona centrală a oraşului şi a dirijat convoiul pe şoseaua de centură. Organizatorii şi-au dorit să treacă prin oraş pentru a afla mai multă lume de protest, cel puţin maşinile mici să fie lăsate să treacă. În final, protestatarii au decis să nu intre în conflict, importantă fiind destinaţia finală… Capitala.

UPDATE 14.20: Convoiul urmează să se regrupeze la Buzău. Se merge, în medie, cu 50 de kilometri la oră. Organizatorii au felicitat pentru curaj, prin staţie, “tiriştii” care au fost întorşi din drum şi le-au mulţumit pentru că s-au alăturat acestui protest. Nici ploaia nu îi opreşte pe protestatarii hotărâţi să ajungă în Piaţa Victoriei. Cu atât mai puţin, Gabriela Firea 🙂

UPDATE 13.40: A început asaltul final! Cele două coloane reunite s-au pus în mişcare. Oamenii i-au pus gând rău liderului PSD. "Mergem să-i punem lui Dragnea pielea pe băţ", "Doamne ajută cu dosarul penal!", îşi transmit protestatarii prin staţii.

UPDATE: 13.10: Marea reunire de la Tişiţa: Participanţii la cele două coloane s-au întâlnit în rondul girator de la Tişiţa, unde protestează paşnic. Cei care trec îi claxonează şi îi încurajează.

La Bucureşti, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, nu a dat aprobare ca protestatarii să ajungă în piaţă. Aceştia spun că vor încerca să intre în zonă cu maşinile iar dacă nu se poate, vor merge pe jos.

La Adjud, cele 40 de tiruri venite din Suceava au fost oprite de poliţie. Nu sunt lăsate să meargă mai departe. Există tensiuni între camionagii şi oamenii legii.

UPDATE: 12.50: Coloana care a trecut prin Vaslui a ajuns la Tişiţa, unde aşteaptă “unirea” cu convoiul dinspre Roman. Ieşenii, vasluienii, brăilenii, gălăţenii îi întâmpină cu pancarte pe care scrie "România, trezeşte-te", " Vrem autostradă" ,  "Vrem infrastructură". “Răzeşii” şi-au încărcat bateriile cu salam de la Kosarom, oferit gratis de omul de afaceri Neculai Apostol.

UPDATE 11.55: Peste 50 de maşini aşteaptă coloana la Galaţi. Numărul total al “motoarelor” implicate până acum în marş a depăşit 300.

UPDATE 11.15: Cum prezintă principalele televiziuni de ştiri marşul pentru autostrăzi

La ştirile de la ora 11, doar DIGI 24 a difuzat imagini despre marşul “Moldova vrea autostradă”, fiind a doua ştire promovată în jurnal, după moartea copilului din Bucureşti care a mâncat şaorma. Realitatea TV nu a dat nicio informaţie, dar pe site-ul postului subiectul este “vândut” bine:  “Protest fără precedent pentru autostrăzile A7 și A8”. Antena3, RTV şi TVR nu au prezentat nicio informaţie despre protest la ştirile de la ora 11 şi nu au ştiri despre subiect nici pe site. Cel puţin, nu până la această oră.

UPDATE 10.50: Coloana care a ales drumul spre Vaslui a ajuns în localitatea Bădeană şi face o mică pauză. Pe drum s-au mai alăturat câteva zeci de autoturisme. Cealaltă coloană, care a trecut de Roman, se întinde pe o distanţă de aproape 15 km. Printre ieşenii care au plecat spre Bucureşti se numără profesori, ingineri, pensionari, it-işti.

UPDATE 10.30: Un avion s-a alăturat marşului 🙂 (Video Iulian Boia)

LIVE-VIDEO: Pagina de Facebook “Moldova vrea autostradă”

UPDATE: 9.15: Una dintre coloane a ajuns în Vaslui. Se anunță maşini multe din Suceava Siret, Piatra Neamţ şi Bacău. Din Iaşi a mai pornit un convoi cu maşini din Valea Lupului, care vine din urmă. Pe tot traseul sunt maşini de poliție. În Vaslui poliția locală facilitează traversarea oraşului. Pe drum, un grup de motociclişti s-a alăturat marşului.  La Roman, peste 40 de tiruri aşteaptă coloana pentru a porni spre Bucureşti împreună. Ambele coloane numără deja peste 100 de autovehicule.

Imagini cu tirurile care s-au alăturat coloanei la Roman (Marius Alexa – Facebook)

 

UPDATE: 7.45: Peste 50 de autovehicule din Caravana "Moldova vrea autostradă" au ieșit din Iași spre Tg. Frumos-Roman. Coloana nu a fost una compactă, fiind fragmentată de traficul semaforizat din oraș. O altă coloană de autovehicule se îndreaptă spre București prin Vaslui. Cele două coloane urmează să facă jonctiunea la Tișița la ora 12.

Mai jos, imagini cu coloana de maşini care se îndreaptă spre Vaslui.

UPDATE: 7.30: Coloana de maşini s-a pus în mişcare. Grupul de protestatari se împarte în două, unii vor merge spre Bucureşti prin Vaslui, alţii prin Bacău.

UPDATE ORA 7.15:  În Piaţa Unirii sunt la această oră în jur de 50 de şoferi. Printre ei, deputatul PNL, Marius Bodea, pe motocicletă, dar şi primarul Mihai Chirica. Edilul a venit doar ca să le ureze drum bun protestatarilor. “ Iaşul are nevoie de o legătură cu Vestul pentru progres”, a spus Chirica.

TEXT INITIAL:

Manifestaţia a fost iniţiată de două asociaţii civice din Iaşi, – „Moldova vrea autostradă“ şi „Împreună pentru A8“, cu filiale în toată regiunea, iar organizatorii spun că va fi cel mai mare protest motorizat care a avut loc vreodată în România. Potrivit acestora, sute de maşini din judeţe precum Iaşi, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoşani, Galaţi, Vrancea, Brăila, Buzău, Harghita şi Mureş se vor deplasa încolonate spre Bucureşti, la ora 17 urmând să ajungă în Piaţa Victoriei. De la Iaşi, plecarea a fost stabilită la ora 7.00, din Piaţa Unirii.

„Suntem tot la punctul zero, ca în 2007“

„Din anul 2007, de când s-a dat startul construirii infrastructurii mari în zona Moldovei, nu numai că nu s-a construit niciun metru de autostradă, dar nu există în acest moment nici măcar contracte încheiate pentru refacerea studiilor de fezabilitate. Mai grav: nu sunt nici măcar fixate date clare pentru licitarea acestor contracte!“, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Asociaţiile au explicat că, în cazul autostrăzii A8 (Iaşi – Târgu Mureş) au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situaţia fiind în momentul de faţă tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007. Organizatorii spun că A8 este vitală pentru Moldova, pentru că leagă această regiune de rutele europene. În ceea ce priveşte A7 (Ploieşti – Suceava), au fost amânate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în 5 ani.

„Protestul atrage atenţia Guvernului României, Ministerului Transporturilor, CNAIR, că lipsa autostrăzilor blochează investiţiile regionale, creează subdezvoltare, dezechilibre la nivelul României, generează emigrări masive ale forţei de muncă – şi că răbdarea celor 7 milioane de români, din Moldova şi restul judeţelor care depind economic de A7 şi A8, s-a terminat“, se mai arată în comunicat. Organizatorii protestului au solicitat o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Transporturilor, Lucian Şova, cu scopul de a primi garanţii oficiale ferme şi o foaie de parcurs cu termene şi acţiuni clare pentru deblocarea construcţiei autostrăzilor A8 şi A7.

Cinci solicitări: Cele două autostrăzi sunt „esenţiale pentru egalizarea dezvoltării interregionale în România“, după cum au precizat organizatorii.

Cele două asociaţii au transmis către Guvern şi un set de cinci solicitări: termene clare pentru realizarea autostrăzilor, renunţarea la transformarea A7 în drum expres, un ritm accelerat de lucru în implementarea investiţiilor, eficientizarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi, nu în ultimul rând, înfiinţarea unui Departament pentru Infrastructură în Moldova în subordinea directă a primului-ministru.

„De modul în care Guvernul României va da curs acestor solicitări va depinde calendarul acţiunilor noastre civice, care se vor opri numai când investiţiile A8 şi A7 vor fi finalizate“, au mai spus organizatorii. Din Iaşi vor pleca două coloane de maşini, una prin Târgu Frumos – Bacău, iar cealaltă prin Vaslui. Pe cele două trasee spre Bucureşti se vor alătura şi maşinile din celelalte judeţe, iar principalul loc de joncţiune va fi la Tişiţa (judeţul Vrancea) în jurul orei 12. Din acest punct, marşul motorizat va continua pe ruta Focşani – Rm. Sărat – Buzău – Urziceni – Voluntari – Bucureşti. Ieşenii care vor să participe la protest sunt aşteptaţi mâine dimineaţă, la ora 7.00, în Piaţa Unirii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii