Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

LIVE-TEXT - Războiul din Ucraina, ziua 25: Sute de civili, inclusiv copii, au fost ucişi în capitala Ucrainei

GALERIE
civili ucisi ucraina
  • civili ucisi ucraina
- +

Războiul declanşat de către Vladimir Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 25 zi. 

UPDATE (18:49) Zeci de persoane participă, duminică, la manifestaţia organizată la Bucureşti de Asociaţia "21 Decembrie 1989", solicitând încetarea agresiunii militare a Rusiei în Ucraina. Oamenii au plecat în marş, scandând "Putin, criminal" şi "Stop război". Zeci de persoane s-au adunat, duminică după-amiază, în Piaţa Universităţii din Capitală, printre printre participanţi fiind şi mame cu copii mici. Oamenii au avut pancarte cu mesaje în limbile engleză şi română: "Putin, Ukraine is not your playground. Stop the war against Ukraine (Putin, Ucraina nu este locul de joacă. Opriţi războiul împotriva Ucrainei)", "Stop crimes againt Ukraine (Opriţi crimele la adresa Ucrainei)", "Putin, marş acasă", "Putin, hands off Ukraine (Putin, jos mâinile de pe Ucraina)" şi au desfăşurat drapeluri ale Ucrainei, de mari dimensiuni.

UPDATE (18:31) Un obuz a explodat duminică în curtea din faţa unui bloc de apartamente din nord-vestul Kievului, rănind cel puţin cinci persoane, dintre care două sunt internate în spital, a declarat primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, relatează AFP. Clădirea de zece etaje, situată în cartierul Sviatoshyn, este grav avariată, au remarcat la faţa locului jurnaliştii AFP, potrivit cărora se văd urme ale unui incendiu, iar toate geamurile au fost sparte.

UPDATE (18:12) Jurnalista Marina Ovsiannikova, celebră de când a apărut cu o pancartă anti-război într-un jurnal de ştiri al televiziunii ruse Pervîi Kanal (Canalul Unu), le-a cerut duminică compatrioţilor ei să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei, transmite AFP. Într-un dialog cu televiziunea americană ABC, Ovsiannikova a afirmat că "vremurile sunt foarte întunecate şi grele, iar fiecare persoană caere are o opinie civică şi vrea să facă cunoscută această opinie trebuie să-şi facă auzită vocea. Este foarte important".

UPDATE (17:53) Nu mai puţin de 56 de bătrâni dintr-un cămin de îngrijire din oraşul Kreminna, din estul Ucrainei, au fost ucişi când un tanc rus a deschis focul asupra unui azil, potrivit şefului regiunii Lugansk, relatează CNN. Serhii Haidai a spus că atacul a avut loc în urmă cu nouă zile, pe 11 martie, şi că alţi cincisprezece rezidenţi ai căminului de îngrijire au fost răpiţi şi duşi în oraşul Svatove, în ceea ce este acum teritoriu ocupat de ruşi.

UPDATE (17:29) Forţele ruse au făcut progrese reduse în capturarea oraşelor din Ucraina, în schimb Rusia şi-a sporit numărul atacurilor asupra zonelor urbane şi, prin urmare, la o creştere a numărului de victime civile, potrivit ultimei evaluări a serviciilor britanice de informaţii militare.

UPDATE (17:14) Potrivit imaginilor care circulă pe reţelele de socializare, proteste au loc în mai multe oraşe din Ucraina, în schimb membrii forţelor armate ruse din zonele ocupate fac uz de forţă împotriva localnicilor şi îi ameninţă cu armele. În Berdeansk, armata reţine şi bate cu brutalitate ucrainenii care au ieşit astăzi la un miting împotriva războiului.

UPDATE (16:55) Cel puţin 902 civili au fost ucişi şi 1.459 au fost răniţi în Ucraina până sâmbătă, la miezul nopţii, ora locală, a anunţat duminică Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR), citat de Reuters. Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive, din cauza bombardamentelor cu artilerie grea şi sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum şi rachete şi atacuri aeriene, a precizat OHCHR.

UPDATE (16:27) Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru CNN că este "gata pentru negocieri" cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar a avertizat că, dacă acestea eşuează, "ar însemna că acesta este un al Treilea Răboi Mondial". "Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Sunt pregătit de doi ani. Şi cred că fără negocieri nu putem opri acest război", a declarat Zelenski, duminică, într-un interviu pentru CNN. "Cred că trebuie să folosim orice format, orice şansă pentru a avea o posibilitate de negociere, posibilitatea de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eşuează, ar însemna că acesta este un al Treilea Război Mondial", a adăugat el.

UPDATE (16:11) Componente ale sistemului de apărare aeriană Patriot au început să sosească în Slovacia din ţările partenere NATO, iar operaţiunea va continua în zilele următoare, a declarat, duminică, ministrul apărării slovac, potrivit Reuters. Sistemul va fi operat de trupe germane şi olandeze şi va fi desfăşurat iniţial pe aeroportul Sliac din centrul Slovaciei pentru a ajuta la întărirea apărării Flancului Estic al NATO.  Sistemul Patriot va face parte dintr-un nou grup de luptă NATO din Slovacia, care se învecinează cu Ucraina.  ”Sunt bucuros să confirm că primele unităţi însărcinate cu desfăşurarea sistemului de apărare aeriană Patriot ajung treptat în Slovacia”, a declarat ministrul Apărării Jaroslav Nad pe Facebook. 

UPDATE (15:56) Zece milioane de persoane au fugit din casele lor în Ucraina din cauza războiului "devastator" condus de Rusia, a declarat duminică Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi Filippo Grandi. "Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutaţi în interiorul ţării, fie refugiaţi în străinătate", a declarat pe Twitter Filippo Grandi. Între aceştia, potrivit UNICEF, peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiaţi din 24 februarie şi nenumăraţi alţii au fost strămutaţi din cauza violenţei.

UPDATE (15:10) Oamenii au ieşit în stradă să demonstreze paşnic împotriva ocupanţilor ruşi la Kahovka, regiunea Herson, transmite Nexta.

UPDATE (14:56) Autorităţile din Ucraina anunţă că a fost ucis în timpul ostilităţilor un ofiţer superior de navă rus, potrivit BBC.Căpitanul de prim rang Andrey Paliy a fost ucis în timpul unor lupte intense, a anunţat, duminică, Statul Major al Ucrainei, într-o postare pe Facebook. Circumstanţele morţii sale sunt însă neclare, iar Moscova nu a comentat încă rapoartele.

BBC precizează că nu a putut confirma acest lucru până acum. Paliy a fost comandantul adjunct al flotei ruse de la Marea Neagră şi se crede că este primul ofiţer de navă ucis în invazie. Însă alţi câţiva lideri de rang înalt al armatei, care au fost forţaţi să intre în prima linie pentru a încerca să revitalizeze avansul blocat al Rusiei, au fost ucişi de forţele ucrainene. 

UPDATE (14:36) Papa Francisc a calificat, duminică, conflictul din Ucraina "masacru fără sens" şi a cerut liderilor să oprească "acest război dezgustător", scrie Le Figaro. "Agresiuena violentă contra Ucrainei nu se opreşte din păcate", a declarat suveranul pontif în faţa a mii de persoane din Piaţa Sfântul Petru adunaţi pentru discursul său şi binecuvântarea de duminică."Este un masacru fără sens unde în fiecare zi se repetă masacre şi atrocităţi", a afirmat Papa Francisc. 

UPDATE (14:14) Viceprimarul Ivan Samoiduk din oraşul Enerhodar, regiunea Zaporojie, ar fi fost răpit de trupele ruseşti, potrivit primarului Dmitri Orlov citat de Nexta. Acesta a mai acuzat faptul că ruşii au început să exercite presiuni fizice şi psihice asupra activiştilor civili.

UPDATE (13:58) Peste 39.000 de civili au reuşit să fugă din Mariupol în ultima săptămână, în ciuda faptului că ruşii nu au respectat acordul de încetare a focului, transmite Kyiv Independent.

UPDATE (13:39) Primele imagini surprinse până acum cu un lansator de arme termobarice în Ucraina

UPDATE (13:18) Aproape 80% din clădirile din Mariupol au fost distruse, iar în jur de 130 de oameni au fost salvaţi de sub dărâmăturile de la teatrul lovit zilele trecute de trupele ruse, potrivit parlamentarului Halyna Yanchenko citată de BBC.

UPDATE (12:51) Ultimul bilanţ publicat de armata Ucrainei privind pierderile înregistrate de ruşi: în jur de 14.700 de soldaţi ucişi, 476 de tancuri distruse, 1.487 blindate, 230 de sisteme ale artileriei, 96 de avioane şi 118 elicoptere doborâte.

UPDATE (12:30) Mariupol devastat de atacurile ruşilor. Noi imagini filmate cu drona au fost publicate de cotidianul The Telegraph.

UPDATE (12:16) După ce în urmă cu câteva zile vedeam primele imagini dintr-un blindat ucrainean care angaja în luptă tancurile ruseşti cu un tun de 30 de mm, azi au apărut noi imagini care ilustrează intensitatea luptelor ce se duc în Mariupol. Cadrele surprinse de militarii ucraineni din cadrul batalionului Azov au fost făcute într-un transportor blindat ucrainean BTR-4 în apropiere de Mariupol. Blindatul este înarmat cu un tun de 30 de mm montat pe o turelă telecomandată. În imagini se vede cum blindatul ucrainean angajează în luptă iniţial un transportor de luptă rusesc BTR-82 şi trage mai multe lovituri de 30 mm în el, scoţându-l din uz. Ulterior, blindatul ucrainean ia la ţintă un tanc rusesc T72B3M şi reuşeşte să îl avarieze serios.

UPDATE (11:50) Sistemele portabile antitanc Javelin şi NLAW, alături de sistemul autohton ucrainean Stugna-P, au fost probabil cele mai eficiente arme ale ucrainenilor împotriva tancurilor ruseşti. Noi imagini apărute pe reţelele de socializare arată probabil cel mai clar atac al unei rachete Javelin în războiul din Ucraina. În imagini este văzută o echipă mică de luptători ucraineni care iau la ţintă un tanc rusesc aflat la distanţă chiar mică faţă de ei, într-o poziţie mai în vale. Imaginile foarte clare arată cum racheta lansată ia altitudine rapid şi după câteva secunde loveşte blindatul din partea de sus, în zona turelei, acolo unde blindajul e deobicei cel mai subţire.

UPDATE (11:28) De la debutul războiului, 115 copii au fost ucişi şi peste 140 răniţi, potrivit ultimului bilanţ publicat duminică de oficialii de la Kiev citaţi de Nexta.

UPDATE (11:12) Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa este distrusă de bombardamentele armatei ruse, spune consilierul ministrului de interne Vadim Denisenko potrivit AP.

UPDATE (10:46) Şapte coridoare umanitare pentru evacuarea rezidenţilor din aşezările afectate de război şi pentru trimiterea de ajutoare au fost convenite pentru ziua de duminică, a anunţat viceprim-ministrul Ucrainei, ministru al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar Irina Vereshchuk.”Autobuzele pentru locuitorii din Mariupol vor aştepta în piaţa din faţa complexului sportiv al oraşului Berdeansk, începând cu ora 9:30. Plecarea spre Zaporojie este planificată la ora 11:00”, a spus Irina Vereşciuk. Potrivit acesteia, în Berdeansk va fi posibilă alimentarea maşinilor private ale locuitorilor din Mariupol care conduc pe ruta către Zaporojie. Alte rute umanitare au fost convenite în regiunea Kiev, oficialul precizând pentru locuitorii din zonă adresele de plecare ale convoaielor.

UPDATE (10:29) Consiliul oraşului Mariupol a transmis că forţele ruse au bombardat sâmbătă o şcoală în care se adăposteau 400 de oameni, dar nu există încă informaţii certe despre victime, transmite BBC.Într-o actualizare pe Telegram, Consiliul oraşului Mariupol a transmis că imobilul a fost distrus şi oamenii care se adăposteau acolo sunt sub dărâmături. În şcoală erau femei, copii şi bătrâni. Nu există încă informaţii despre victime, comunicarea cu Mariupol fiind incredibil de dificilă. CNN precizează că ste vorba despre o şcoală de artă folosită drept adăpost.

UPDATE (10:15) Rusia a lovit, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, Ucraina cu rachete de croazieră lansate de pe nave aflate în Marea Neagră şi Marea Caspică, şi a utilizat, pentru a doua zi consecutiv, rachete hipersonice, de data aceasta pentru a distruge un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării, transmit AFP şi Reuters. 'O importantă rezervă de carburant a fost distrusă de rachete de croazieră Kalibr trase dinspre Marea Caspică, precum şi de rachete balistice hipersonice trase de sistemul aeronautic Kinjal dinspre spaţiul aerian al Crimeii', a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat.

UPDATE (09:48) Alertele de raid aerian au fost declanşate, duminică dimineaţă, ”aproape în fiecare regiune” a Ucrainei, transmite The Kiev Independent. Au fost activate sirene în regiunile Sumî, Nikolaev, Ternopil, Poltava, Kropîvnîţkîi, Harkov, Zaporojie, Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Dnipro, Rivne, Volîn, Cerkasî, Jîtomîr, Viniţa, Odesa.  Corespondenţii BBC din oraşul de vest Liov au raportat că au auzit sirene în ultima oră. Locuitorii din multe alte oraşe şi regiuni din Ucraina au fost, de asemenea, treziţi de sirenele de raid aerian, în ceea ce a devenit un eveniment zilnic. 

UPDATE (09:31) Şaptezeci şi unu de copii au fost evacuaţi dintr-un orfelinat din Sumî, a anunţat, sâmbătă, Dmitro Jiviţki, guvernatorul regiunii. Copiii au stat două săptămâni într-un adăpost subteran înainte de a putea fi evacuaţi într-un loc sigur. Mulţi dintre aceşti copii au probleme de sănătate. Toţi au până în 4 ani. Unii vor fi trimişi în alte ţări, iar alţii vor primi îngrijiri medicale la Kiev.

UPDATE (09:17) Trupele ruse au oprit un convoi de autobuze care călătorea spre Mariupol pentru a evacua rezidenţii, potrivit Kyiv Independent. Citând Consiliul orăşenesc Berdyansk, publicaţia susţine că acest convoi a fost oprit la câţiva kilometri de Berdiansk şi i s-a refuzat intrarea în oraş, iar şoferilor nu li s-a permis să-şi petreacă noaptea acolo. Berdiansk se află la aproximativ 85 km de Mariupol, localitate asediată de forţele ruse. Autorităţile locale au acuzat Rusia că a dus cu forţa mii de locuitori ai Mariupolului în Rusia împotriva voinţei lor.

TEXT INITIAL: Tensiunile din teatrul de operaţiuni s-au amplicat. Pe acest fond, tot mai multe state cer Rusiei să înceteze focul. Pe de altă parte, Într-o discuţie cu cancelarul german, Putin îl acuză pe Zelenski că are pretenţii „nerealiste”. La Mariupol, luptele de stradă îi împiedică pe salvatori să ajungă la supravieţuitori încă prinşi sub dărâmăturile teatrului bombardat.

Cea de-a 24-a zi de război pe scurt:

  • Peste 3,3 milioane de refugiaţi au fugit din Ucraina peste graniţa de vest
  • Polonia a propus ca UE să impună o interdicţie totală a comerţului cu Rusia, a declarat prim-ministrul ţării, Mateusz Morawiecki.
  • Rusia a confirmat că a folosit arme hipersonice, foarte dificil de a fi detectate de către sistemele de apărare antirachetă
  • Locuitorii din Mariupol au fost duşi în Rusia, unde ar fi fost „redirecţionaţi” către oraşe din ţară
  • Oficialii de la Kiev au raportat că 228 de persoane, inclusiv patru copii, au fost ucise în capitala Ucrainei. Ministerul de Externe al Ucrainei a spus că 14.400 de angajaţi ruşi au fost ucişi de la începutul războiului.
  • Zelenski a cerut ca discuţiile de pace „oneste” să aibă loc cât mai rapid. El a transmis Moscovei că, altfel, pierderile ruseşti vor fi atât de mari încât va fi nevoie de generaţii pentru a-şi reveni. De asemenea, Zelenski a cerut Elveţiei să blocheze banii oligarhilor ruşi despre care a spus că ajută la războiul Ucrainei din ”frumoasele oraşe elveţiene”.
  • Organizaţiile umanitare sunt împiedicate să ajungă la oamenii rămaşi în oraşele ucrainene înconjurate de forţele ruse
  • Ucraina ar putea să nu producă suficiente recolte pentru export dacă sezonul de semănat din acest an este perturbat de invazia Rusiei, a declarat consilierul prezidenţial Oleh Ustenko.
  • Zece coridoare umanitare au fost convenite cu Rusia pentru evacuarea cetăţenilor, a declarat vicepremierul Iryna Vereşciuk.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri