Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

LIVE-TEXT: Războiul din Ucraina, ziua 35. „Ar trebui să fim pregătiţi să vedem o ofensivă majoră”

GALERIE
razboi Ucraina
  • razboi Ucraina
- +

Rusia va „reduce drastic operaţiunile de luptă” din jurul Kievului şi al oraşului Cernihiv, din nordul ţării, a spus ministrul adjunct al apărării, potrivit hotnews.ro. 

UPDATE (13:59) Rusia a salutat, miercuri, cererile în scris ale Kievului de încetare a conflictului din Ucraina, dar precizat că încă nu există semne cu privire la un progres în relaţiile celor două ţări, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia nu a observat nimic cu adevărat promiţător sau care să pară un progres în ceea ce priveşte negocierile cu Ucraina şi a spus că urmează o perioadă lungă de muncă. ”Un aspect pozitiv este că partea ucraineană a început cel puţin să formuleze şi să pună pe hârtie ceea ce propune în mod specific. Până acum nu am reuşit să obţinem acest lucru”, a spus Peskov, conform BBC.

UPDATE (13:15) Forţele ruse ar fi înfiinţat un depozit de muniţie în apropierea centralei de la Cernobîl, acuză vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, citată de The Kyiv Independent. Ea spune că este necesară o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul de accident nuclear. Vicepremierul Ucrainei a afirmat că există riscul de explozie a unor muniţii la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl şi că forţele ruse care ocupă uzina trebuie să se retragă din zonă. "Cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl şi să trimită o misiune specială a ONU acolo pentru a elimina riscul repetării unei catastrofe nucleare", a afirmat Irina Vereşciuk, citată de Reuters.

UPDATE (13:11) Negocierile dintre Rusia şi Ucraina ”au progresat, cu siguranţă”, deoarece pentru prima dată de la începutul negocierilor, delegaţia rusă a ascultat ce a avut de comunicat partea ucraineană. Cu toate acestea, Ucraina nu va ceda ”niciun centimetru” din teritoriu, iar armata rusă nu şi-a retras trupele din Kiev, şi Cernihiv, potrivit lui Ihor Zhovkva, directorul adjunct al Biroului Preşedintelui Volodimir Zelenski, relatează BBC. Oficialul ucrainean a spus că pentru prima dată de când au început negocierile ruso-ucrainene, în cadrul negocierilor de la Istanbul, delegaţia rusă a ascultat partea ucraineană, în loc să dea ultimatumuri şi să îşi expună condiţiile.

UPDATE (12:31) Ucraina şi Rusia au convenit asupra a trei culoare umanitare de evacuare a cetăţenilor pentru miercuri, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. Un culoar umanitar a fost stabilit pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol şi livrarea de ajutor umanitar către Berdeansk, o rută pentru livrarea ajutorului umanitar şi evacuarea locuitorilor din Melitopol şi o altă rută pentru o coloană de vehicule personale de la Enerhodar spre Zaporojie, relatează CNN. ”Convoaiele de autobuze şi camioane cu ajutor umanitar au părăsit deja Zaporojie”, a spus ea într-o înregistrare video, miercuri. ”Cerem ca forţele de ocupaţie să îşi respecte angajamentele şi să permită coloanelor umanitare să treacă prin puncte de control”, a mai ea.

UPDATE (12:06) Reporterul de război al Kyiv Independent spune că în cadrul armatei ucrainene a fost înfiinţată o legiune cu voluntari ruşi.

UPDATE (11:51) Sirenele de raid aerian au sunat miercuri dimineaţă în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv în regiunea Kiev, şi au fost auzite mai multe explozii. Viceprimarul capitalei Ucrainei, Mykola Povoroznyk, spune că au existat în continuare lupte în jurul Kievului, dar capitala nu a fost bombardată de forţele ruse. „Noaptea a trecut relativ calm, cu sunetul sirenelor şi sunetul artileriei de la bătăliile din jurul oraşului, dar nu au existat bombardamente în capitală”, a declarat Povoroznyk pentru televiziunea naţională, conform Reuters.

UPDATE (11:24) Oficialii ucraineni au raportat miercuri bombardamente în jurul capitalei Kiev şi în regiunea de nord a Cernihiv, în ciuda promisiunii Moscovei de a reduce operaţiunile militare acolo, scrie Reuters. De asemenea, forţele ruse bombardau aproape toate oraşele de pe linia frontului care separă teritoriul controlat de guvernul ucrainean de zonele deţinute de separatiştii susţinuţi de ruşi din regiunea Doneţk, a spus guvernatorul regional. Lupte grele s-au dus în continuare şi în oraşul-port Mariupol.

UPDATE (11:06) Forţele ruse din estul Ucrainei au bombardat zone rezidenţiale din oraşul Lîsîceansk, din regiunea separatistă Lugansk, potrivit agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina, citată de BBC. Guvernatorul militar regional al Luganskului, Serhiy Haidar, a scris pe canalul său de Telegram că bombardamentul a început în jurul orei 6.30, ora locală. ”Clădiri înalte au fost distruse în mod semnificativ” şi ”sunt raportate victime”, potrivit lui Haidar. Informaţiile cu privire la numărul de morţi şi răniţi sunt în curs de stabilire. E plin de dărâmături”.

UPDATE (10:45) Ucraina cere retragerea Rusiei din zona Cernobîl, forţele armate afirmând că muniţia trupelor ruse care ocupă centrala nucleară ar putea exploda, a declarat miercuri vicepremierul Irina Vereşciuk, citată de Reuters. „Solicităm Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere a Cernobîlului şi să introducă acolo o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul de repetare a unei catastrofe nucleare”, a spus ea.

UPDATE (10:25) Sirenele de raid aerian au sunat miercuri dimineaţă în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv în regiunea Kiev, şi au fost auzite mai multe explozii. Viceprimarul capitalei Ucrainei, Mykola Povoroznyk, spune că au existat în continuare lupte în jurul Kievului, dar capitala nu a fost bombardată de forţele ruse. „Noaptea a trecut relativ calm, cu sunetul sirenelor şi sunetul artileriei de la bătăliile din jurul oraşului, dar nu au existat bombardamente în capitală”, a declarat Povoroznyk pentru televiziunea naţională, conform Reuters.

UPDATE (10:09) Britanicii sunt sceptici privind promisiunea ruşilor că vor reduce amploarea operaţiunilor militare: ”Nu se poate avea încredere în ceea ce iese pe gura maşinii de război a lui Putin”

UPDATE (09:52) Poliţia de Frontieră anunţă miercuri dimineaţă că 8.261 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară marţi, în creştere cu 8,3% faţă de ziua precedentă. "În data de 29.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 55.752 de persoane, dintre care 8.261 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 8,3% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.523 cetăţeni ucraineni (în crestere cu 11,3%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.952 cetăţeni ucraineni (crestere cu 4,4%)", transmite Poliţia de Frontieră. De la declanşarea acestei crize, până la data de 29.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 578.828 cetăţeni ucraineni.

UPDATE (09:31) Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa Parlamentului Australiei joi, prin intermediul unei legături video, a fost informat Parlamentul australian, conform Reuters. Ministrul australian al Ocupării Forţei de Muncă, Stuart Robert, a declarat că Zelenski se va adresa organului legislativ prin intermediul unei legături video, la ora 17.30, ora locală (10.30, ora României). Guvernul australian nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

UPDATE (09:16) Peste 3,9 milioane de ucraineni au fugit de invazia Rusiei în ţara lor, a anunţat ONU marţi, Crucea Roşie afirmând că refugiaţii sosesc epuizaţi şi se simt "fără speranţă", relatează AFP.UNHCR, agenţia ONU pentru refugiaţi, a declarat că 3.901.713 ucraineni au fugit din ţară -- o cifră în creştere cu 38.916 faţă de actualizarea de luni. Exodul "este fără precedent de la al Doilea Război Mondial în Europa, cu siguranţă în ceea ce priveşte viteza şi amploarea deplasării”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Matthew Saltmarsh.

UPDATE (08:49) Un birou al Misiunii Uniunii Europene de consiliere în Ucraina (EUAM) a fost bombardat de către forţele ruse, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează dpa. ''Astăzi, Misiunea UE de consiliere în Ucraina (EUAM) a obţinut informaţia credibilă conform căreia sediul biroului din Mariupol a fost lovit recent de bombardamentele ruse. Biroul şi echipamentele EUAM au suferit pagube majore. Niciun membru sau contractor al Misiunii nu a fost rănit'', a afirmat Josep Borrell într-o declaraţie.

UPDATE (08:28) Rusia a fost acuzată, marţi, la Consiliul ONU, că a provocat o "criză alimentară mondială" şi chiar că a pus oamenii în pericol de "foamete" prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, "grânarul Europei”, relatează lefigaro. Preşedintele rus "Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală. Şi el este cel care îi poate pune capăt”, a declarat numărul doi al diplomaţiei americane, Wendy Sherman, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Securitate dedicată situaţiei umanitare din Ucraina. "Doar Rusia şi preşedintele Putin sunt responsabili pentru că acest război împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acestuia asupra securităţii alimentare mondiale”, a insistat ajunctul secretarului de stat.

UPDATE (08:10) Douăsprezece persoane au fost ucise, iar alte cel puţin 33 au fost rănite, marţi, într-un atac rus care a distrus în parte clădirea în care se află sediul administraţiei regionale de la Mîkolaiv, în sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ prezentat al serviciilor de securitate. "Trupurile a 12 persoane au fost recuperate de la locul atacului şi 33 de persoane au fost rănite”, a anunţat serviciul de urgenţă a Ucrainei într-un comunicat pe Telegram.

TEXT INITIAL: Propunerea a fost primită cu scepticism de preşedintele american Joe Biden (care a spus „să vedem ce se întâmplă pe teren”) şi de premierul Marii Britanii Boris Johnson care a îndemnat la prudenţă - spunând că va judeca Rusia după fapte, nu după vorbe.

Rezumatul zilei de marţi:

  • Negocierile de marţi au avut loc într-un palat din Istanbul la mai bine de o lună de la cel mai mare atac asupra unui stat european de după al Doilea Război Mondial, care a ucis sau rănit mii de oameni, a forţat aproape 4 milioane să fugă în străinătate şi a atras sancţiuni economice asupra Rusiei.
  • Invazia a fost oprită pe majoritatea fronturilor de luptă de rezistenţa puternică a forţelor ucrainene care au recucerit teritorii chiar dacă civilii sunt prinşi în oraşele asediate.
  • Statul major al forţelor armate ucrainene a spus că promisiunea Rusiei de a reduce operaţiunile militare în unele zone înseamnă, probabil, doar ”o rotaţie” a unităţilor de luptă, individuale şi are ca scop inducerea în eroare”.
  • Armata rusă a acuzat forţele ucrainene din oraşele atacate că au folosit încetarea focului pentru a-şi relua pregătirile pentru luptă, scrie agenţia de presă Interfax.
  • „Ar trebui să fim pregătiţi să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, la un briefing de presă.
  • Autoproclamata Republică Populară Doneţk, susţinută de Moscova, ar putea lua în considerare aderarea la Rusia. Kievul a spus că orice astfel de solicitare nu ar avea niciun temei legal.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri