Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(LIVE-TEXT) Războiul din Ucraina, ziua 40: Oraş dinstrus în proporţie de 70% de atacurile ruseşti

GALERIE
Cernihi
  • Cernihi
- +

Cea de-a 40-a zi de război a început cu explozii, acestea fiind auzite în primele ore ale zilei de luni în oraşele Herson şi Odesa, scrie hotnesw.ro. 

UPDATE (13:59) Rusia respinge ”în mod categoric” toate acuzaţiile legate de descoperirea unui număr mare de cadavre de civilila Bucea, în apropiere de Kiev, subliniază luni un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP. ”Respingem în mod categoric toate acuzaţiile”, declară presei Peskov. Experţi de la Ministrul rus al Apărării au descoperit semne de ”falsificări video” şi ”falsuri” (”fakes”) în imagini prezentate de către autorităţile ucrainene drept probe ale unui masacru de care acuză Rusia. ”Judecând după ce am văzut, nu putem să avem încredere în aceste imagini vdeo”, declară Dmitri Peskov.

UPDATE (13:32) Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a declarat, luni, la sediul MAE, unde a primit vizita ministrului afacerilor externe al Republicii Estonia, Eva-Maria Liimets, că ”este extrem de important ca procurorul Curţii Penale Internaţionale şi experţii care fac parte din Biroul procurorului să se deplaseze imediat în Ucraina şi să înceapă investigaţia în zonele de la Bucha”, adăugând că România a susţinut şi continuă să susţină un răspuns cât mai ferm al comunităţii internaţionale, inclusiv prin adoptarea unor noi pachete de sancţiuni din partea Uniunii Europene. Ministrul a arătat că subiectul major s-a referit la situaţia de securitate din Ucraina, care afectează nu doar regiunea ci şi întreg spaţiul european şi euro-atlantic. 

UPDATE (13:14) Un culoar umanitar din oraşul portuar ucraunean Mariupol urmează să fie operaţional luni, anunţă luni vicepremierul Irina Vereşciuk, în pofida unor amânări repetate, relatează CNN. ”Drumul va funcţiona pentru transport privat. În total 15 autobuze de evacuare au plecat deja de la Zaporojie către Mariupol”, anunţă Vereşciuk. Şapte autobuze însoţite de o delegaţie a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) au ajuns duminică la Manhuş, precizează ea, iar delegaţia CICR vrea să continue drumul de la Manhuş la Mariupol, împreună cu autobuzele.

UPDATE (12:54) Armata rusă a adunat o ”acumulare semnificativă de trupe şi echipament militar” în regiunea Lugansk în vederea unei eventuale ofensive, anunţă luni guvernatorul regiunii, Serghii Gaidai, relatează CNN. ”Da, pot confirma că există o acumulare semnificativă de trupe şi de echipament militar pregătite în vederea unei înaintări majore (în regiunea Lugansk)”, anunţă el la televiziunea ucraineană. ”S-a încercat o înaintare la Rubijne, în această noapte (de duminică spre luni), însă apărătorii noştri au respins atacul. Rezistăm, dar vedem o acumulare majoră de trupe”, subliniază el. Liderii ”republicilor” separatiste proruse Lugansk şi Doneţk au anunţat o ”mobilizare totală” în teritoriile asupra cărora deţin controlul.

UPDATE (12:35) Un fost oligarh spune că Vladimir Putin a „înnebunit” din cauza rezistenţei ucrainenilor: „Acesta nu va fi ultimul său război, sunt absolut convins de asta”

UPDATE (12:10) Deputatul ucrainean Yelyzaveta Yasko a spus că scenele de la Bucha sunt incredibile pentru secolul XXI şi a avertizat că la Mariupol şi în alte locuri ar fi putut avea loc atrocităţi şi mai mari. ”Este devastator şi ceva la care nu te poţi adapta, nu poţi accepta, dar, în acelaşi timp, se întâmplă în fiecare zi. Sunt din ce în ce mai multe victime şi, dacă nu acţionăm foarte hotărât în lume pentru a pune capăt acestui război, vom continua să vedem aşa ceva”, a spus ea pentru Sky News.

UPDATE (11:49) Poliţia de Frontieră anunţă că 6.729 cetăţeni ucraineniau intrat duminică în ţară, în scădere cu 13,9 % faţă de ziua precedent, iar de la debutul crizei din Ucraina au intrat în România 617.669 cetăţeni ucraineni. ”În data de 03.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 78.790 de persoane, dintre care 6.729 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 13,9 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.560 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 21,9 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.451 cetăţeni ucraineni (creştere cu 8,6%)”, anunţă, luni, Poliţia de Frontieră.  Sursa citată a precizat că, de la declanşarea acestei crize, până la data de 03.04.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 617.669 cetăţeni ucraineni. 

UPDATE (11:32) Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să ancheteze uciderea unor civili la Bucea, la nord-vest de Kiev, relatează CNN. ”Profit de această ocazie şi îndemn Curtea Penală Internţaională (CPI) şi organizaţii internaţionale să trimită misiuni internţaionale la Bucea şi în alte oraşe eliberate pentru a culege, în cooperare cu cooperare cu autorităţi ucranene, probe ale acestor crime de război”, a îndemnat Kuleba într-un mesaj postat pe reţele de socializare, pe care a postat un interviu acordat postului britamnic Times Radio. El acuză trupe ruse de faptul că au ucis civili ucraineni ”de furie”, pe timpul ocupaţiei şi retragerii de la Bucea.

UPDATE (11:11) Opt persoane au fost ucise, iar alte 34 au fost rănite în bombardamente ale forţelor ruse la Oceac şi Mîkolaiv, în sudul Ucrainei, anunţă luni parchetul ucrainean, relatează AFP. ”Din cauza bombardamentelor inamicului, şapte locuitori de la Oceac au fost ucişi, iar alţi 20 (au fost) răniţi. În oraşul Mîkolaiv, o persoană a fost ucisă, iar alte 14 au fost rănite, inclusiv un copil”, anunţă într-un comunicat parchetul. Potrivit parchetului, tiruri ale forţelor ruse au avariat locuinţe şi infrastructură civilă, dar şi vehicule. Mîkolaiv, un oraş-cheie pe drumul către Odesa, cel mai mare port ucrainean, a fost bombardat intensiv atunci când armata rusă a încercat să cucerească acest oeaş - cu 475.000 de locuitori înainte de război - însă în zadar.

UPDATE (10:54) Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a afirmat, luni, că, la ora 19.00, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa Parlamentului României, o solicitare în acest sens urmând a fi discutată în cursul zilei în BPR. ”Astăzi, la ora 19.00, vorbeşte preşedintele Zelenski în Parlamentul României, cred că ar trebui să fim toţi onoraţi de acest lucru”, a afirmat, luni, preşedintele Senatului, Florin Cîţu. Acesta a precizat că va exista o solicitare în acest sens în cadrul BPR care se va reuni în cursul zilei de luni. Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, despre un discurs al lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României, că, într-o astfel de situaţie, calea diplomatică este cea normală, şi nu încercarea pe Facebook de a ne face imagine, precizând că la 12.30 va avea loc o şedinţă a Birourilor Reunite ale Parlamentului, unde aşteaptă fie o solicitare pentru acest discurs din partea Ambasadei Ucrainei sau o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe.

UPDATE (10:28) Ministrul ucrainean al agriculturii a declarat luni că se aşteaptă la "o recoltă destul de mare" în acest an şi speră că Ucraina va putea exporta cereale, dar a avertizat că continuarea războiului ar însemna preţuri mai mari pentru toate ţările. Mykola Solskyi a spus şi că situaţia este "dificilă" în ceea ce priveşte combustibilul, care este necesar pentru culturile de primăvară.

UPDATE (10:07) Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron consideră că există ”indicii foarte clare” ale comiterii unor crime de război în Ucraina, pe care le condamnă luni, la postul France Inter. ”Armata rusă se afla la Bucea”, acuză el. Franţa şi-a exprimat ”dsponibilitatea pe lângă autorităţile ucrainene de a le asista în anchetele pe care sunt pe cale să le desfăşoare”, anunţă Macron.”Cele şi cei care s-au aflat la originea acestor crime trebuie să răspundă”, subliniază el.

UPDATE (09:57) Ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului: Trupele ucrainene curăţă zona Kiev de ”orcii pierduţi” din cauza retragerii dezordonate, va mai dura până cînd forţele ruseşti scoase din nord vor putea fi aruncate iar în luptă, iar trupele de invazie au probleme serioase şi în est

UPDATE (09:31) Corespondenta HotNews.ro Oxana Mihailova a fost în Bucha, oraşul de lângă Kiev unde, potrivit autorităţilor ucrainene, armata rusă a omorât sute de civili înainte de a se retrage: Tristeţe, speranţă, femei care gătesc supă în faţa blocului distrus: „E pământul nostru”

UPDATE (09:10) Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU care să se pronunţe asupra ”provocărlor pline de ură” comise, potrivit Moscovei, de Ucraina la Bucea, unde trupe ruse sunt acuzate de atrocităţi împotriva civililor, relatează AFP. ”În lumina provocărilor pline ură ale radicalilor la Bucea, Rusia a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, luni”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter adjunctul ambdadorului rus la ONU Dmitri Polianski. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat duminică pe liderii ruşi de ”tortură” şi ”crime”, în urma descoperirii, la Bucea, în regiunea Kiev, a unor gropi comune şi a sute de cadavre ale unor civili. Moscova dezminte că a ucis civili.

UPDATE (08:55) Forţele ruse se “retrag activ” din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul Dmitro Jiviţki, potrivit Ukrinform. “Săptămâna trecută am văzut o acumulare mare de trupe ale Rusiri de la Bilopillia la Konotop, în zona Konotop... Au venit noi coloane”, a precizat Jiviţki. El a menţionat că această acumulare de echipamente militare vine în contextul acoperirii de către ruşi a retragerii soldaţilor lor. Acum coloanele au părăsit regiunea, a adăugat Jiviţki. Regiunea Sumî se numără printre primele atacate de Rusia de la startul invaziei.

UPDATE (08:29) Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunţat că din 24 februarie şi până la 2 aprilie, la miezul nopţii, s-au înregistrat 3.455 de victime civile în Ucraina: 1.417 oameni au murit şi 2.038 au fost răniţi. Dintre civilii ucişi, 293 sunt bărbaţi, 201 femei, 22 fete şi 40 băieţi. În plus, au murit 59 de copii şi 802 adulţi despre care nu se ştie dacă erau femei sau bărbaţi. Printre cei peste 2.000 de răniţi se numără şi 92 de copii. Cele mai multe victime s-au înregistrat în regiunile Doneţk şi Luhansk: 468 de morţi şi 1.036 de răniţi. OHCHR consideră că de fapt bilanţul este considerabil mai mare, însă există întârzieri în ceea ce priveşte verificarea informaţiilor din zonele în care ostilităţile sunt intense.

UPDATE (08:08) Un număr de 2.694 de oameni au fost evacuaţi prin coridoarele umanitare, duminică, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, potrivit CNN. Ea a precizat că 469 de oameni din Mariupol au plecat cu propriile vehicule prin coridoarele umanitare de la Mariupol şi Berdiansk către Zaporojie. În regiunea Luhansk, 1.467 de oameni au fost evacuaţi din Lisiceansk, Severodoneţk, Rubijne şi Kreminna.

TEXT INITIAL: Liderii mondiali se declară stupefiaţi după ce peste 400 de cadavre au fost descoperite în apropiere de Kiev, autorităţile ucrainene vorbind despre „crime de război”; cadavre ale civililor executaţi şi gropi comune din oraşele Bucha, Irpin şi Hostomel din jurul capitalei.

Rezumatul zilei de ieri, pe scurt:

  • Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare interzicerea importurilor de gaze din Rusia, a declarat ministrul german al apărării Christine Lambrecht.
  • Rusia a negat acuzaţiile conform cărora forţele sale ar fi ucis civili, spunând că totul e o „provocare” a Ucrainei, menită să perturbe discuţiile de pace. Ministerul de Externe al Kremlinului a declarat că Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă. Ministerul rus al apărării a descris fotografiile şi videoclipurile drept „o altă reprezentaţie organizată de regimul de la Kiev”.
  • Liderii mondiali condamnă crimele din Bucha şi cer investigaţii independente. Preşedintele francez Emmanuel Macron, secretarul general al ONU António Guterres, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Boris Johnson şi ambasadorul SUA la ONU Linda Thomas-Greenfield au condamnat public acţiunile Rusiei. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a descris crimele de la Bucha drept „un pumn în stomac” şi s-a alăturat aliaţilor occidentali care au promis să-i tragă la răspundere pe autori.
  • Zelenskiy s-a adresat forţelor ruse numindu-i „ucigaşi”, „torţionari” şi „violatori” şi a promis că toate „crimele” Rusiei vor fi urmărite penal.
  • Cel puţin 70% din Cernihiv a fost distrus de atacurile ruseşti, a declarat duminică primarul oraşului. Vladyslav Atroşenko a spus că „consecinţele” atacului au fost grave şi le reflectă pe cele din alte oraşe grav avariate din Ucraina, cum ar fi Bucha şi Mariupol.
  • Capturarea Mariupolului rămâne un „obiectiv cheie” al invaziei ruse, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, în timp ce luptele grele continuă în oraşul de sud-est.
  • Rusia îşi va atinge toate obiectivele „operaţiunii sale militare speciale” din Ucraina şi speră că Moscova şi Kievul vor putea semna în cele din urmă un acord de pace, a spus Kremlinul, citat de agenţia de presă Inferfax.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri