Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(LIVE-VIDEO) Al treilea val de relaxare. Autorităţile anunţă acum noile măsuri

GALERIE
guvern
  • guvern
- +

Guvernul a adoptat în ședința de marți hotărârea pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând de miercuri, dată de la care vor fi ridicate mai multe restricții.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, că măsurile de relaxare se iau cu păstrarea unor precauţii. ”Situaţia încă nu este la final, suntem într-un moment pe care trebuie să-l gestionăm”, a declarat Nelu Tătaru. La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că este necesară prelungirea stării de alertă pentru ca situaţia să fie gestionată mult mai eficient.

 

Nelu Tătaru a prezentat, la finalul şedinţei de Guvern, că măsurile de relaxare se iau cu păstrarea unor precauţii.

”Luăm aceste decizii de relaxare în măsura în care putem avea şi nişte măsuri sau nişte precauţii în acest sens, putând interveni la un moment dat dacă există evoluţii nefavorabile. (...) Conştientizăm şi noi, ca şi Guvern, după cum credem că conştientizează şi populaţia, că situaţia încă nu este la final, suntem într-un moment pe care trebuie să-l gestionăm, suntem într-un moment în care putem ajunge la o viaţă cvasi-normală doar respectând aceste condiţii”, a declarat ministrul Sănătăţii.

La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, a precizat că există motive pentru prelungirea stării de alertă.

”A fost propusă prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 17 iunie la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi bineînţeles şi al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Există motive de ce am făcut acest lucru. După o analiză foarte amănunţită a situaţiei actuale, în pofida faptului că avem o curbă descendentă, totuşi există semne că situaţia poate oricând să deterioreze şi să avem cel puţin focare serioase sau să avem o situţia mai grea în următoarea perioadă dacă nu respectăm măsurile compensatorii care au fost deja menţionate şi anume purtatul măştii, distanţarea fizică, triajul la intrare în spaţii închise, purtatul măşti în transportul în comun”, a declarat Arafat.

”Există o creştere faţă de cum a fost acum două săptămâni, acum câteva zile, la numărul pacienţilor în terapiile intensive, există focare care au apărut în instituţii medicale care necesită detaşare de personal, care necesită mişcare de personal pentru acoperirea nevoilor unităţilor sanitare unde personalul este în izolare sau este chiar bolnav şi internat în spitale”, am mai prcizat Arafat.

Întrebat care sunt motivele contrete pentru care este nevoie de prelungirea stării de alertă, Arafat a răspuns: ” În primul rând, pentru o coordonare unică naţională - să punem păstra centrul naţional de coordonare. Nu ne întoarcem la  stare de normalitate acum. De aici este necesară prelungirea stării de alertă - pentru a lua decizii rapid, pentru a putea face cheltuielile pentru aceste centre, pentru a lua trapid decizia carantinării unor zone sau locaţii, distribuire de materiale şi echipaente, detaşare de personal. Este necesară prelungirea pentru a putea gestiona situaţia mult mai eficient”.

Guvernul propune Parlamentului prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri