LIVE VIDEO: Ministrul Sănătății - Dacă va fi nevoie, vom prelungi starea de alertă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

LIVE VIDEO: Ministrul Sănătății - Dacă va fi nevoie, vom prelungi starea de alertă

GALERIE
ministru
 • ministru
- +

Mnistrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat, Bogdan Despescu, susțin declarații de presă la acestă oră după întâlnirea premierului Ludovic Orban cu miniștri și șefi de instituții cu atribuții de control în contextul crizei COVID-19.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat că mergem spre o rată de transmitere a COVID-19 de 1,4, precizând că avem în continuare focare. El a anunţat că Guvernul pregăteşte un proiect de lege pentru a se conforma recomandărilor Curtii Constituţionale.

Principalele declarații:

 • Suntem într-un moment în care cu toții trebuie să gestionăm o situație. Trebuia să avem măsuri de relaxare la 1 iulie, le-am amânat.
 • Referitor la deciziile CCR, țin să menționez că lucrăm la un proiect de lege și avem acea rugăminte ca toți factorii implicați să se implice activ pentru a putea gestiona o situație pe care încă o controlăm.
 • Avem un corp medical care deține în acest moment controlul, dar interpretarea particulară a acestor decizii pot duce la efecte nedorite.
 • Recomandarea de izolare nu este o recomandare strict medicală. Dacă acum aveam rata de transmitere de 0,6 astăzi avem o rată de 1,4. În pofida a tot ce se discută, se întrevede pe fake news-uri, rămâne o regulă de bază. Este pentru ce înseamnă familiile dumneavoastră, vârstnici și persoane din jurul nostru.
 • Rămâne valabil articolul penal de zădărnicire a bolilor.
 • Lucrăm la un proiect legislativ, suntem în măsură să reglementăm articolele care sunt declarate neconstituționale. Izolarea trebuie să existe, internarea persoanelor cu simptomatologie trebuie să fie necesară. Avem focare care se nasc dincolo de cele pe care le știam vechi.

Întrebări și răspunsuri:

Ce se întâmplă cu pacienții internați, asimptomatici, dar nu doresc internarea?

Nelu Tătaru: Evaluarea unui pacient se face de către medicul curant care are o asumare a externării. Se poate face externare la cerere, dacă și medicul consideră asta. Recomandarea de externare trebuie să existe. Dacă pacientul se știe infectat și în urma unei anchete epidemiologice se află că sunt responsabili de infectarea altor persoane, intră sub incidența articolului penal de zădărnicire a combaterii bolilor.

Ce măsuri au fost luate pe litoral, unde nu se respectă regulile?

Bogdan Despescu: Vor fi organizate acțiuni cu forțe mărite, inclusiv detașate în țară și din IGPR, Jandarmerie și alte instituții din domeniu. Acolo unde se vor constata abateri se vor dispune inclusiv suspendarea activității operatorilor economici.

Ce se va întâmpla după aceste două săptămâni? În zilele următoare putem să vorbim despre deschiderea restaurantelor?

Nelu Tătaru: Suntem la 3 săptămâni de creștere constată a cazurilor. O parte din cei care și-au dat acordul pentru deschiderea unor agenți economici au respectat aceste măsuri. În măsura în care această evoluție ne va permite, vom merge în continuare cu relaxarea, am avut discuții în vederea redeschiderii restaurantelor. Dacă evoluția nu ne va permite, nu vom avea relaxări. Ne putem gândi și la o prelungire a stării de alertă.

Care este situația în secțiile ATI?

Nelu Tătaru: Sunt cazuri particulare și le putem gestiona în acest moment.

Dacă numărul de infectări va crește ne putem întoarce la starea de urgență? 

Nelu Tătaru: INSP face evaluări, recomandări, apanajul stării de alertă este apanajul premierului și al stării de urgență al președintelui. Nu avem pericolul stării de urgență în acest moment. Discutăm dacă este necesară prelungirea stării de alertă după 15 iulie. Recomandările sunt pentru agenții de urgență și comunitate să respecte regulile. Avem transmitere comunitară accentuată, avem focare.

Ce veți face dacă nu aveți susținere în Parlament?

Nelu Tătaru: Nu cred că nu vom avea susținere în acest moment în care este vorba de o problemă națională, nu politică.

g4media.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.