EXCLUSIV El este ieșeanul care a găsit comoara antică de sute de mii de euro în Siret VIDEO
Zilele trecute, politistii au pus mâna pe o comoara nepretuita: un coif de razboinic datâ (...)
citeste totvineri, 15.01.2021
Cu ce rămânem și mai ales ce trebuie să învățăm din cei 3 ani cu PSD la putere, perioadă foarte complicată, la nivel de societate și viață politică?
Perioada aceasta, a anilor 2017-2019, cei 3 ani de guvernare PSD adică, ar trebui să ne rămână în memorie multă vreme, întrucât ne-a arătat că, din păcate pentru noi, această formațiune politică n-a reușit să se desprindă de metehnele unui partid comunist. O spun cu gândul la modul în care a reinventat în toată perioada vechile tipare ale discursului public de acum câteva decenii: „Europa e împotriva noastră”, „Liberalii sunt reprezentanții celor cu bani și vor să ducă țara în nu știu ce direcție” și așa mai departe. Discursul antieuropean, modul în care s-au raportat la legile Justiției, invocarea majorității ca încercare de legitimare a unei decizii politice contrare voinței marii majorități a opiniei publice, toate acestea sunt semnele de identitate ale unei tendințe autoritariste. Invocarea majorității parlamentare pentru abuzurile PSD la nivelul administrației locale și centrale a fost și încă este o forțare inadmisibilă a lucrurilor. Acest partid n-a fost votat de cetățeni pentru a face așa ceva, ci pentru acel program pe care Liviu Dragnea l-a prezentat la diferite televiziuni, la diferite întruniri electorale. Dar modul în care a fost pus în practică respectivul program electoral spune foarte mult despre capacitatea celor din PSD de a utiliza un concept democratic, acela al majorității, al legitimității pe care ți-o dă majoritatea, într-o direcție incorectă. Nu pentru ordonanțele date noaptea, ca hoții, așa cum au spus pe bună dreptate românii care au ieșit în stradă, a fost votat PSD, nu pentru distanțarea de Europa, nu pentru disprețul pe care unii membri ai acestui partid l-au arătat propriului popor chiar și de la tribunele Parlamentului.
Cred că, dacă există o lecție a acestor ani, atunci ea este cea a pericolului în care ne-am aflat. Aici a fost foarte important rolul președintelui României, Klaus Iohannis, care a rămas în continuare un partener credibil în ochii liderilor Uniunii Europene și care a reușit să transmită un mesaj foarte clar: că, dincolo de ceea ce se legiferează la București, dincolo de afirmațiile și acțiunile unui Liviu Dragnea sau ale diverșilor premieri pe care i-a schimbat, românii doresc să rămână în UE. Evident, trebuie să amintim aici și importanta contribuție a societății civile, care a fost un factor extrem de prezent, de atent și care a creat o presiune reală asupra PSD. Nu în ultimul rând, o spun cu toată onestitatea și mândria, se cuvine subliniat și felul în care a înțeles PNL să facă opoziție în Parlament, din poziția unui partid care avea 20%. Acest mod tranșant de a face politică a fost impus de către președintele PNL, domnul Ludovic Orban, iar opoziția a fost una coerentă, clară și a creat o presiune suplimentară în Parlament asupra PSD.
Cum este liberalismul românesc astăzi? La nivel economic, spre exemplu?
Spre deosebire de secolul al XIX-lea, perioadă în care PNL a promovat o legislație ce stimula dezvoltarea economiei naționale, impusă și de condițiile de-atunci, astăzi suntem, evident, într-o altă paradigmă economică. România este membră a Uniunii Europene, avem deja un cadru juridico-economic care nu ne mai permite adoptarea unor măsuri considerate pe bună dreptate chiar și în secolul al XIX-lea ca fiind de natură protecționistă. Anul acesta, Guvernul PNL a acționat mai întâi pentru eliminarea tuturor măsurilor nocive de suprataxare a românilor și a economiei private introduse de PSD (supraacciza la carburanți, suprataxarea contractelor de muncă part-time, taxele oneroase puse băncilor și companiilor din sectorul energetic sau din telecomunicații). Apoi, a schimbat radical paradigma de dezvoltare economică a României – de la consumul păgubos și risipa instituite de PSD, la dezvoltarea prin investiții masive cu fonduri europene, competitivitate, digitalizare și sprijinirea sectorului privat. Este singura cale care duce la o economie sănătoasă, modernă, instituții eficiente și un nivel de viață mai bun. Pentru că am vrut să arătăm o schimbare totală de abordare a realității economice, PNL a pus bazele celui mai vast program național de investiții și relansare economică din ultimii 30 de ani, „Reclădim România”.
Nu în ultimul rând, aș vrea să atrag atenția asupra faptului că accentul pus de Guvernul PNL pe dezvoltare, investiții și sprijinul pentru antreprenori, atingerea celei mai mari rate de absorbție a fondurilor europene de la aderarea la UE, reformele instituționale (reducerea birocrației, digitalizarea, simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene și descentralizarea lor în beneficiul administrațiilor locale), toate acestea, spuneam, au creat cea mai bună bază pentru fructificarea unei șanse istorice pentru România: cele 80 de miliarde de euro, fonduri europene record, negociate la Bruxelles de președintele Iohannis. Prin asta cred că am făcut poate în măsura cea mai mare diferența între noi, liberalii, și celelalte formațiuni politice.
Cum vă propuneți, din calitatea de parlamentar, să comunicați cu cetățenii, cum veți asigura o transparență cât mai mare în ceea ce privește activitatea dumneavoastră?
Cred cu tărie în ideea că noi, oamenii politici, dacă ne dorim cu adevărat o mai mare încredere a cetățenilor în clasa politică, în cei care-i reprezintă în diferite poziții la nivelul administrației publice, atunci trebuie să dăm un semnal clar al schimbării, în sensul accesului cetățenilor la activitatea fiecăruia. Este nevoie de mai multă comunicare, este nevoie de transparență și corectitudine. Este nevoie de întâlniri periodice cu alegătorii. Să ne aducem aminte că, în toată perioada 2016-2020, liderii PSD au evitat întâlnirile cu cetățenii. Noi nu avem cum să ne dorim un același tip de politică, dusă practic împotriva cetățeanului. Eu, în calitate de reprezentant al PNL, în mod cert nu voi evita asemenea întâlniri, ci dimpotrivă, îmi doresc să creez mecanisme prin care să ne putem întâlni cât mai des, să ne consultăm. Iar aceasta pentru că, dincolo de statutul de reprezentant al PNL, odată ajuns în Parlament, am în primul rând obligații față alegători, de fiecare ieșean, indiferent de orientarea sa politică. Prin urmare, una dintre necesitățile imediate este aceea de a organiza cabinete parlamentare, cabinete senatoriale în județ, tocmai pentru a ușura comunicarea cu ieșenii, cu cei pe care îi reprezint. Nu unul, ci mai multe, pentru a putea fi aproape de cetățeni, atunci și așa cum au ei nevoie. Iar pornind de-aici, cu siguranță, vom crea nu doar un spațiu al transparenței, al dialogului, ci și unul al ideilor care pot să miște cu adevărat lucrurile.
Liviu Brătescu - secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, prim-vicepreședinte al PNL Iași și candidat pentru Senatul României din partea PNL Iași
Cuvinte cheie: + Liviu Brătescu, transparență, comunicare, senat, PNL
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
DNA a pus sechestru de peste 3 milioane de lei pe bunurile lui Tăriceanu
Ministrul Transporturilor: Să ne gândim în 2030-2040 la trenuri cu 230/oră
(VIDEO) Un şofer de Mercedes intră intenţionat cu maşina în căruciorul unui copil
Care sunt alimentele pe care e de preferat să nu le consumi iarna?
Kelemen Hunor şi Viktor Orban, „învinşi” de România la Bruxelles
Mancaruri asiatice ciudate. Ati incerca ochi de ton sau lichid seminal de peste?
SUA: Bărbat cu un IQ sub 75, executat de autorităţile federale
Președintele Toyota avertizează: mașinile electrice pot duce industria auto în colaps
„Screech” din serialul "Save by the Bell" a fost diagnosticat cu cancer
Povestea primei femei, artist african, care a pictat un BMW Art Car
Sute de mii de oameni fug din Marea Britanie din cauza pandemiei de COVID-19
Care au fost destinațiile favorite ale românilor în an de pandemie
Dosar penal şi amenzi de 40.000 lei după o logodnă între doi minori de 12 şi 15 ani
Razer anunță masca inteligentă N95 cu RGB și proiecție vocală
Ce pregăteşte lanţul de magazine Lidl în perioada următoare în România
Nimic în Moldova: Ce proiecte de infrastructură încep sau se termină în 2021
Care este salariul minim în România în comparație cu alte țări
Protest pe schiuri faţă de tăierea pădurilor, organizat de Comunitatea Declic
Ministrul Mediului ofera noi detalii despre taxa auto. "Este foarte interesanta"
Retailerul german Metro intră oficial pe o nouă piață, conexă comerțului
Informare de ger năprasnic în întreaga ţară, începând de sâmbătă dimineaţa
Comoara găsită în Siret a fost adusă la Palatul Culturii. Ce spun specialiştii?
Iaşul este pe locul VII în ţară după numărul noilor cazuri de infectare cu COVID-19
Călin Popescu Tăriceanu, la ieşirea din sediul DNA: Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect
FOTO: "Plouă" în pasajul "Sfânta Vineri" din centrul Iașului. Infiltrații în zona scărilor
Bilanţ COVID - 19: Încă 3.353 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore
Franța extinde restricțiile de circulație pe timpul nopții, de la 18.00 la 06.00
Guvernul Rutte decide dacă demisionează sau nu, în urma unui scandal al alocaţiilor copiilor
Platforma de livrări foodpanda lansează o reţea de magazine proprii, pandamart
Peste 34 de persoane au murit vineri într-un cutremur puternic pe Insula Sulawesi
Înregistrările unei cutii negre a avionului prăbușit în Indonezia pot fi extrase
Iohannis, după ce s-a vaccinat anti-COVID: Este o procedură simplă, nu doare
Sef din Politie, urmarit penal pentru conducere sub influenta alcoolului
Motociclistul Pierre Cherpin a murit după ce duminică a suferit o căzătură la Raliul Dakar
Fiul lui Viktor Orban a absolvit pe banii statului un curs la Academia Militară Regală Britanică
Sylvain Sylvain, co-fondator şi chitarist al legendarului grup proto-punk New York Dolls, a murit
Xiaomi, producătorul chinez de smartphone, cade pe bursa din Hong Kong
Ilie Năstase, la un pas de faliment: firme închise, pierderi, credit neplătit
Cine îi va lua locul Angelei Merkel? CDU își alege noul lider
Care sunt centrele de vaccinare stabilite în Iaşi pentru a doua etapă
Ce se întâmplă cu acţionariatul de la FC Dinamo dacă nu vine Cortacero cu banii
Apple vrea să lanseze noi laptop-uri MacBook Pro cu încărcare wireless
Omul lui Stelian Ion face şedinţe în ministerul Justiţiei deşi nu lucrează acolo
Ce e Signal și cu ce e diferit de WhatsApp. "Standardul de aur al vieții private"
Supravieţuitoare a gripei spaniole, o femeie de 101 ani a fost vaccinată antiCovid
Cântăreaţa rap Cardi B, primul rol principal într-un lungmetraj
Recompensă oferită de un pensionar pentru câinele care îl ajuta să scape de depresie
Fostul preşedintele al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată într-un nou dosar
LIVE - Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-COVID. Astăzi a început a doua etapă de imunizare
Vlad Voiculescu susține ideea unui certificat electronic de vaccinare
Fenomen neobişnuit: ninsoare cu fulgi albi de găină într-un cartier din România!
Claudiu RAUSUDMR, Trump, Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUVeşti din Lumea Nouă |
Neculai SEGHEDINBrian May |
Nicolae CREŢUAritmetica lui Chirieac |
Vorba e de arginţi, tăcerea e de aur lingou, dar tot tabla cutată vedem că are valoare la Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.