Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Liviu Pop, un măr căzut din plop

GALERIE
Catalin Hopulele
  • Catalin Hopulele
- +

Îmi doresc să-l oprească cineva la timp pe Liviu Pop, pentru că, în vorbele sale, „nimic nu este mai presus de adevăr, cinste şi respect“, şi nu e nicio cinste în condamnarea unor generaţii întregi elevi, studenţi şi profesori.

Închipuiţi-vă un pod ca-n filmele cu Indiana Jones - nişte funii ce se destramă de fiecare dată când le prinzi cu mâna să te ţii de ele, cu scânduri înmuiate de ani de ploaie, care pârâie îngrozitor la fiecare pas, tot ansamblul purtat ca un hamac de rafalele de vânt. Podul îngust, de-o persoană, se-ntinde până aproape plesneşte ca să lege buzele unei prăpăstii fără fund, cu pereţi netezi, în care dacă ai căzut nu te mai scoate nimeni. Pe-un astfel de pod se află acum învăţământul din România, undeva pe la jumătate. Însă, măcinat din toate părţile, drumul înainte pare mai greu ca niciodată. Scândurile sunt atât de putrede încât încep să cadă, pe rând, fără să le atingi, vântul biciuieşte din ce în ce mai tare, iar din urmă vine, în chip de salvator, Liviu Pop, cu budigăii traşi până sub nas, cu o torţă într-o mână, pârjolind totul în urma sa. Şi în momentul de faţă, nu văd cine ar putea să-i tragă repede scândurile de sub picioare să nu prindă învăţământul din urmă şi să-l îngroape definitiv pe fundul prăpastiei. Ajuns la limita subzistenţei, învăţământului i-ar fi infinit mai bine să rămână aşa cum este, decât să treacă prin reforme marca Liviu Pop. 

Există relatări din minister care vorbesc despre faptul că Pop a văzut această decizie ca o încoronare. Şi, într-un fel, este. Încoronarea uneia dintre cele mai perverse conexiuni din România post-decembristă - sindicaliştii ajunşi pe funcţii care promit celor pe care-i reprezintă că de aici le va fi auzită vocea mai bine şi politicienilor că au oricând masă de manevră. Pentru că Liviu Pop e din 2004 preşedinte al Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş - Baia Mare, şi doar CV-ul spune că a renunţat în 2012 - nu şi realitatea - când a devenit ministru interimar al Educaţiei.

Iar anul 2012 îl va plasa în cărţile de istorie pe Liviu Pop, dar nu aşa cum şi-a dorit el. Pentru că despre acest moment se vorbeşte prea puţin. Cine a stat să urmărească evoluţia lucrurilor din momentul plagiatului lui Ponta ştie care au fost liniile mari - cum a desfiinţat Pop, profesor de matematică de liceu, proaspăt interimar la Educaţie după demisia lui Manga, din pix, două instituţii - Comisia de Etică de la minister şi Consiliul General al CNATDCU. Însă există un lucru care-i atestă caracterul actualului ministru mai bine decât orice altceva: felul în care a dizolvat Consiliul General al CNATDCU. A trimis un Ordin de Ministru spre publicarea în Monitorul Oficial chiar în ziua în care acest consiliu (alcătuit la momentul respectiv din câteva dintre puţinele minţi luminate pe care le mai are ţara dispuse să îşi asume responsabilităţi publice) analiza teza de doctorat a lui Ponta. Practic, când se scria raportul care confirma plagiatul. Auzind că va lua o zi până ca ordinul să apară în Monitorul Oficial - amplu timp pentru finalizarea raportului CNATDCU - sunt mărturii care descriu că reformatorul Liviu Pop s-a deplasat personal la sediul consiliului şi a tăiat curentul pentru a opri funcţionarea calculatoarelor. Un stoicism demn de lăudat. La fel ca în luna ianuarie, anul acesta, când a mai reuşit o performanţă - la nici o zi după ce a fost numit secretar de stat a dat o circulară care a permis numirea pe posturile de director de şcoală vacante în ţară şi a celor care au picat concursul sau care nici nu s-au obosit să se prezinte. Despre manualele revoluţionare pentru Dirigenţie şi Educaţie Fizică aţi auzit deja, cred, chiar dacă Liviu Pop nu a auzit încă despre scolioză.

De aceea mă strânge în spate când îl aud pe ministru vorbind despre o nouă lege a educaţiei. Liviu Pop, care la capitolul „Despre ministru“, pe site-ul ministerului, în prima zi după ce a fost numit, a publicat o atentă selecţie de învăţături bătrâneşti în loc de CV - „omul cât trăieşte învaţă“, „sunt deschis la tot ce este nou“, „sunt un om modest, din popor“, „ne dorim un trai mai bun, un viitor mai fericit“.

De aceea îmi doresc să-l oprească cineva la timp pe Liviu Pop, pentru că, în vorbele sale - „nimic nu este mai presus de adevăr, cinste şi respect“, şi nu e nicio cinste în condamnarea unor generaţii întregi elevi, studenţi şi profesori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri