Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava, desemnată "satul cultural al României"

GALERIE
ciocanesti
  • ciocanesti
- +

Localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava a fost desemnată câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic Satul cultural al României 2014, urmând ca pe parcursul anului să participe la o serie de evenimente ce vor contribui la promovarea acestuia la nivel naţional şi internaţional.

AFSR - Asociaţia cele mai frumoase sate din România a organizat joi, la Ambasada Franţei la Bucureşti, o conferinţă de presă în care a fost anunţată localitatea desemnată Satul cultural al României 2014.

Candidaturile reţinute pentru evaluarea finală au fost comuna Cumpăna (judeţul Constanţa), comuna Izvoarele (judeţul Prahova), comuna Bezdead (judeţul Dâmboviţa), comuna Poiana Stampei (judeţul Suceava) şi comuna Ciocăneşti (judeţul Suceava).

La eveniment au participat, printre alţii, Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la bucureşti, Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Nicolae Marghiol, iniţiator şi preşedinte executiv AFSR, Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, precum şi primarii celor cinci comune aflate în competiţie.

Maria Grapini, ministrul Turismului, a anunţat clasamentul şi a prezentat satul câştigător pentru anul 2014.

Astfel, pe locul al cincilea, cu un punctaj de 62,45 de puncte din 100, s-a situat comuna Bezdead, pe locul al patrulea s-a aflat comuna Izvoarele, cu un punctaj de 72,9 puncte, iar locul al treilea i-a revenit comunei Cumpăna, care a obţinut 78,95 de puncte. Diferenţa dintre primele două comune clasate a fost destul de mică.

Aşadar, pe locul al doilea s-a poziţionat comuna Poiana Stampei, cu un punctaj de 86,8, iar primul loc i-a revenit comunei Ciocăneşti, care a obţinut 87 de puncte.

"Această nouă iniţiativă (a Asociaţiei Cele mai frumoase sate, n.r.) este importantă. Este ocazia de a sărbători tot ceea ce lumea rurală aduce culturii româneşti", a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Franţei.

"Satul păstrează cu certitudine tradiţiile seculare bogate. Comunele candidate au propus numeroase evenimente pentru a pune în valoare aceste tradiţii. Dar, chiar dacă satele româneşti trebuie să păstreze această moştenire, ele nu trebuie să rămână doar la acest nivel. În acest caz ar rămâne blocate într-o Românie cu o cultură trăită zi de zi care nu şi-ar găsi originea decât la oraşe. Sunt sigur că satul român trebuie să se bazeze pe unicitatea lui pentru a deveni creatorul şi promotorul unei culturi române bogate. Aşa cum foarte mulţi artişti o fac, trebuie să fixăm moştenirea culturală rurală în creaţia contemporană", a mai spus Philippe Gustin.

Ambasadorul Franţei a precizat că, în 2014, satul cultural trebuie să promoveze bogăţia culturii rurale, dar şi să fie în "avangarda producţiei artistice naţionale". De asemenea, Philippe Gustin a menţionat că Institutul francez va oferi comunei câştigătoare liberul acces la Culturethèque, care este portalul de acces al instituţiei către un imens fond de resurse digitale francofone online.

"În 2014, mii de filme, cărţi sau reviste vor putea fi utilizate în acest mod de către comuna câştigătoare pentru a dezvolta acţiunile sale", a mai spus Philippe Gustin.

Primarul comunei câştigătoare, Radu Ciocan, a declarat reprezentanţilor mass-media prezenţi la eveniment că este o onoare ca localitatea Ciocăneşti să obţină acest titlu, dar, în acelaşi timp, şi o mare obligaţie.

"Deocamdată trăim momentul. Începând de mâine ne ocupăm deja de desfăşurarea pachetului cultural, pentru că deja pe 1-2 martie la noi se desfăşoară Festivalul naţional al ouălor încondeiate, una din manifestările de tradiţie ale Ciocăneştiului, manifestare la care participă, de altfel, încondeitori din toate zonele ţării în care se practică această artă şi nu numai din ţară", a declarat primarul comunei Ciocăneşti.

Cât despre criteriile care au dus la alegerea Ciocăneştiului drept Satul cultural al României 2014, primarul spune că au contribuit la această alegere autenticitatea şi calitatea evenimentelor care se desfăşoară an de an la Ciocăneşti.

"Noi am prezentat o ofertă reală, n-am încercat s-o înflorim absolut deloc şi (...) încercăm să demonstrăm că cei care ne-au acordat votul nu s-au înşelat", a mai declarat Radu Ciocan.

Potrivit lui Nicolae Marghiol, iniţiatorul şi preşedintele executiv AFSR, au fost opt intenţii de candidatură, dar, în cele din urmă, doar cinci localităţi au constituit dosarul final.

Nicolae Marghiol a precizat că factorii care au contribuit la decizia finală au fost "calitatea şi diversitatea evenimentelor, experienţa comunei în organizarea de evenimente, impactul acestor evenimente vizavi de promovarea valorilor, promovarea evenimentelor la nivelul atragerii de turişti".

"Vorbim de evenimente culturale, dar, de asemenea, pe lângă concerte, vorbim de expoziţii de pictură, festivaluri de film, de artă şi evenimente gastronomice şi evenimente sportive", a mai spus acesta.

De asemenea, preşedintele executiv AFSR a menţionat că există beneficii concrete pentru satul cultural, acesta urmând să fie promovat atât în ţară, cât şi în străinătate, iar, timp de 12 luni, va participa la toate evenimentele principale ale Ambasadei Franţei, ale Institutului francez, care sunt partenerii acestui program.

Satul cultural al României 2014 este un program cultural şi turistic AFSR derulat sub înaltul patronaj al Ambasadei Franţei în România, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri