anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Localitatea cu cea mai tânără şi educată populaţie din România. Este vorba despre o comuna!

GALERIE
floresti
 • floresti
- +

Localitatea cu cea mai tânără şi cea mai educată populaţie din România nu este Capitala, aşa cum am fi tentaţi să credem. 

Este o comună de lângă Cluj, mai exact localitatea Floreşti, arată un raport al Băncii Mondiale, publicat recent. Raportul analizează din punct de vedere demografic judeţul Cluj şi propune scenarii cu privire la dezvoltarea acestuia.

Ce mai arată raportul Băncii Mondiale:

În comuna Floreşti locuieşte cea mai tânără şi educată populaţie din ţară. Pe de altă parte există comune cu o populaţie puternic îmbătrânită, unde raportul de dependenţă demografică a persoanelor vârstnice depăşeşte 50%. Acestea ilustrează existenţa unui dezechilibru al structurilor pe vârste în judeţul Cluj şi care reduce potenţialul de dezvoltare uniformă a judeţului.

​Comuna Floreşti iese în evidenţă cu o populaţie oficială de 38.257 de locuitori, aceasta fiind aşezarea rurală cu cea mai mare populaţie din România. Comparând alte zone rurale, observăm existenţa a încă două comune cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori, Apahida şi Baciu, care surclasează localitatea urbană cu cel mai mic număr de locuitori, Huedin (9.527 de locuitori).

Dacă pentru Floreşti vorbim despre o rată a sporului total al populaţiei de 205 la mie, în cazul Cluj-Napoca valoarea este de 2 la mie.

Comuna cu populaţia cea mai numeroasă raportată la suprafaţă este comuna Floreşti, cu o densitate a populaţiei de 628 locuitori/km2, mai mare chiar şi decât densităţile aşezărilor urbane din judeţ (cu excepţia municipiilor Cluj-Napoca şi Câmpia Turzii).

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.