Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Locotenentul scafandru al lui Nichita a fost implicat într-o firmă de păcănele cu datorii la stat

GALERIE
dumitrascu locotenentul scafandru (10)dumitrascu locotenentul scafandru (15)
  • dumitrascu locotenentul scafandru (10)
  • dumitrascu locotenentul scafandru (15)
- +

Pentru o perioadă de câţiva ani, până în 2013, Ionuţ Dumitraşcu, angajatul firmei Salubris, a fost acţionar şi a condus firma Mondo Game SRL din Paşcani. Dumitraşcu a prestat mai multe servicii de filaj pentru primarul Gheorghe Nichita. Ulterior societatea a ajuns în posesia unui tânăr de 25 de ani din Moţca, care a cerut şi falimentul firmei, care are datorii la stat de 740.000 lei.

Angajatul Salubris care l-a ajutat pe primarul Gheorghe Nichita în planul său de a-şi spiona amanta, directoarea din Primăria Iaşi Adina Samson, şi pe apropiaţii acesteia, a condus o afacere cu păcănele care acum se apropie de faliment. Singurul creditor care are de suferit de pe urma acestui faliment este chiar statul, în tabelul definitiv al creditorilor figurând Direcţia Regională de Finanţe Publice Iaşi cu o sumă de aproximativ  740.000 lei. Ionuţ Dumitraşcu a fost cooptat, în 2010, în firma SC Mondo Game SRL din Paşcani de către un anume Constantin Botezatu, care o cumpărase la rândul lui de la fondatorul Lucian Filipeanu, obiectul de activitate rămânând acelaşi: „jocuri de noroc şi pariuri”. La scurt timp, „Dumi”, cum este alintat de prieteni, a preluat de unul singur frâiele societăţii timp de mai bine de un an, după care l-a cooptat şi pe Vasile Nemţanu, cu o participare de 10%. În 2013, Dumitraşcu renunţă la firmă, vânzând-o unui tânăr de 25 de ani din Moţca, Marcel Cojocariu, cumnat cu Vasile Nemţanu. Cojocariu a devenit ulterior unic acţionar şi a băgat firma în faliment din cauza datoriilor neachitate la bugetul de stat. De la momentul fondării, numele „SC Mondo Game SRL” apare în peste 50 de Monitoare Oficiale în care sunt anunţate deschideri ale unor noi puncte de lucru ale firmei sau, mai precis, instalări ale unor noi aparate de tip „slot machine” în baruri din mediul rural, peste 100 potrivit documentelor citate. Acestea au fost instalate în ultimii 7 ani atât în judeţul Iaşi, cât şi în alte judeţe precum Neamţ, Suceava, Botoşani, Buzău sau Ialomiţa.

 
 
Vilă, decapotabilă şi vacanţe exotice
 
 
În urmă cu trei zile, „Ziarul de Iaşi” a scris, potrivit unor surse, cum Dumitraşcu ar fi făcut o avere consistentă de pe urma acestei afaceri, din care şi-a permis excursii scumpe, o maşină decapotabilă şi o vilă într-un cartier rezidenţial din Iaşi. Potrivit sentinţei prin care fosta firmă a lui Dumitraşcu a intrat în faliment în februarie 2015, Mondo Game avea datorii totale neachitate de circa 1,4 milioane lei, din care 675.000 lei către bugetul de stat cu o vechime mai mare de 60 de zile. Cu toate acestea, în tabelul preliminar de creanţe şi, ulterior, în cel definitiv, nu a apărut decât Administraţia Judeţeană de Finanţe Publice cu o sumă totală de recuperat de aproximativ 740.000 lei. Creanţa este compusă din două sume ce figurează atât în rândul creanţelor garantate (în cuantum de 689.000 lei), cât şi la categoria creanţelor bugetare (50.000 lei). „Creanţa de 689.255 lei, acceptată definitiv în baza art. 159 alin. 1, pct. 3 - sub rezerva finalizării evaluării bunurilor sechestrate conform procesului verbal de sechestru nr. 86.684/26.11.2014, conf. OUG 77/2009 si art. 103 din Legea 85/2014 şi creanţa de 50.000 lei acceptată în baza art. 161, pct. 5 - sub condiţia suspensivă a soluţionării în mod irevocabil a litigiului ce face obiectul ds. nr. 5914/866/2014 aflat pe rolul Judecătoriei Paşcani”, potrivit tabelului definitiv de creanţe. Totuşi, potrivit lui Dumitraşcu, el a părăsit firma şi nu îşi asumă deloc falimentul. „Eu am ieşit din firmă în 2013 – 2014 şi nu aveam datorii la stat, ba chiar eram pe un loc fruntaş în ţară pe acest domeniu de activitate. Noii acţionari au băgat firma în insolvenţă şi acum câteva luni administratorul judiciar m-a contactat să mă întrebe dacă vreau să mă înscriu la masa credală, pentru că am împrumutat firma cu 20.000 euro, dar am zis că nu mai are rost”, a explicat Ionuţ Dumitraşcu.
 
 
A jonglat cu profitul
 
 
Datele raportate de administratorii firmei în perioada 2009 – 2013 (n.r. – anul ultimelor raportări) la Ministerul de Finanţe arată o evoluţie constantă a afacerilor, de la maximum 500.000 lei până în 2010 la circa 2,7 milioane lei în 2013. Dacă se ia în calcul raportul cifră de afaceri – profit, vârful a fost atins în 2011, exact anul în care Dumitraşcu a fost unic acţionar al firmei, când la o cifră de afaceri de 1,5 milioane lei a obţinut profit de circa 58.000 lei. În rest, cu excepţia anului 2012, când s-a înregistrat un profit de 24.000 lei la afaceri de 2,2 milioane lei, firma a fost permanent pe pierderi. Deşi business-ul cu „păcănele” pare să fie una dintre afacerile de succes ale perioadei de criză şi care încă înfloreşte, firma SC Mondo Game SRL s-a prăbuşit dintr-odată. Între timp, Ionuţ Dumitaşcu s-a angajat la Salubris în departamentul de Relaţii Publice şi a început să presteze şi diferite servicii extra-profesionale pentru primarul Gheorghe Nichita.
 
 
„Să alimentez mitraliera”
 
 
Potrivit documentelor oficiale făcute publice de procurorii anticorupţie, Ionuţ Dumitraşcu, angajat al SC Salubris SA, era unul din prietenii de nădejde ai edilului ieşean. În primă fază, „Dumi” s-ar fi deplasat la Cluj Napoca pentru a se întâlni cu un cetăţean englez, Robert Wolsey, despre care trebuia să afle tot ce se poate despre viaţa personală şi profesională a acestuia: „E însurat, nu-i însurat, are soţie aici, nu are aici, are la Londra, unde-o are...”, după cum solicita primarul Nichita. Pentru aceste servicii, Dumitraşcu a solicitat să îi fie virate, în două tranşe egale, suma de 2000 lei, solosind expresii ca „să alimentez mitraliera” sau „să mai primesc nişte oxigen”. Ultima expresie a fost folosită într-un SMS trimis şefului Poliţiei Locale, în care îl anunţa că l-a înştiinţat pe edilul Gheorghe Nichita de solicitarea sa: „i-am dat mesaj acuma ca să-şi dea ok-ul ca să-mi dai şi mie, că m-am dat scafandru aseară şi am rămas fără oxigen”. Potrivit unei alte interceptări, Dumitraşcu s-ar fi deplasat la Suceava alături de un detectiv particular şi poliţist local pentru a demonstra o curiozitate bizară a primarului Gheorghe Nichita, care a solicitat o „reconstituire” a unui eveniment în care a fost implicată amanta Adina Samson şi un posibil „rival” în dragoste. Primarul i-a transmis telefonic lui Ştefan Avîrvarei, şef în cadrul Poliţiei Locale, către trebuie să meargă alături de Dumitrapcu la Vila Alice, într-o cameră anume, pentru a vedea dacă patul scârţâie. Poliţistul local şi Ionuţ Dumitraşcu ar fi trebuit să reconstituie evenimentele, iar detectivul particular să asculte. Din interceptări reiese că acea cameră era ocupată la momentul vizitei.
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri