Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Locuitorii din „Vestul Sălbatic“ al Iașului vor să oprească ridicarea blocurilor înalte

GALERIE
blocuri iasi (1)blocuri iasi (2)blocuri iasi (3)blocuri iasi (4)blocuri iasi (5)
  • blocuri iasi (1)
  • blocuri iasi (2)
  • blocuri iasi (3)
  • blocuri iasi (4)
  • blocuri iasi (5)
- +

Familiile din zona străzii Smârdan se luptă cu morile de vânt. Într-o scrisoare deschisă, acestea îi cer primarului să nu mai permită ridicarea de blocuri înalte în spatele facultăţilor de la Politehnică. Mihai Chirica dă asigurări că va răspunde scrisorii.

Zeci de familii îi solicită primarului Mihai Chirica să intervină pentru a opri construirea de blocuri înalte într-o zonă în care predomină casele cu un regim mic de înălţime. Este vorba despre zona Smârdan - Moldovei - Malu, din spatele Universităţii Tehnice „Gh. Asa­chi“, unde, în ultimii ani, mai mulţi dezvoltatori imobiliari au construit imobile înalte şi alte noi proiecte asemănătoare sunt în diverse faze de avizare.

Într-o scrisoare des­chisă, proprietari de case aflate de-a lungul a opt străzi (Moldovei, Ma­­lu, Smârdan, Barbu Lăutaru, Heliade, Adunaţi, Cometei şi Ier­nei) solicită primarului să adopte „mă­surile necesare pentru a opri construirea haotică din această zonă a oraşului, prin limitarea regi­mului de înălţime la 1-2 etaje peste înălţimea caselor care alcătuiesc acest cartier“.

„Suntem sufocaţi de blocurile care apar unul după altul în vecinătatea caselor noastre, fără nici o noimă, ca în Vestul Sălbatic, deşi zona noastră este o zonă de case mici, sistematizată din punct de vedere al utilităţilor după nevoile şi cerinţele acestui tip de locuinţe (străzile sunt de di­mensiunile unor alei, sistemul de canalizare, de gaz, dar şi reţeaua electrică sunt gândite şi realizate astfel încât să asigure funcţio­narea optimă a unui cartier de câteva familii)“, se arată în scri­soare.

Reclamanţii invocă o declaraţie a primarului Chirica din martie 2014, când acesta a precizat, cu referire la zona Smârdan, că va ţine cont de părerea locuitorilor zonei în ceea ce priveşte aprobarea de noi proiecte propuse de către dezvoltatori. Însă, în ultimii trei ani, numărul proiectelor a crescut semnificativ, iar dezvoltatorii încearcă să fructifice fiecare petic de pământ, în contextul în care construcţia ansamblului Palas a dus la o explozie imobiliară în zonă.

Contactat telefonic, primarul Mihai Chirica a precizat că punc­tele de vedere exprimate de către familii sunt „în regulă“ şi a subliniat că trebuie identificate „soluţii de convieţuire“ a viitorilor locatari ai blocurilor din zonă cu proprietarii de case. Edilul a menţionat că a primit scrisoarea deschisă şi va formula un răspuns. Întrebat dacă este de acord cu limitarea regimului de înălţime, Chirica a răspuns că o astfel de măsură poate fi aplicată „de la caz la caz“, oferind exemple de blocuri în care s-a solicitat, iniţial, un regim foare mare de înălţime, dar, în final, a fost redus semnificativ.

„Inclusiv dimineaţă (ieri-di­mineaţă, n.r.) am refuzat nişte avize de oportunitate pe supra­înăl­ţări, le-am dat deoparte şi am spus «nu». De ce? Pentru că, în primul rând, deja nu au asigurate locurile de parcare şi nu pot fi de acord cu înălţarea peste măsură, iar, în al doilea rând, prin noul regulament de urbanism pe care l-am propus colegilor mei, (...), noi nu limităm regimul de înălţime în mod abuziv, ci încercăm să-i determinăm să construiască pe suprafeţe mari, ca să poţi avea limite rezonabile pentru a asigura intimitatea celor de lângă tine şi să nu-i sufoci“, a declarat primarul Chirica.

El a adăugat că multe dintre propunerile formulate de dezvoltatorii imobiliari pentru zona în discuţie sunt „refuzate“. De cealaltă parte, familiile au afirmat că nu se opun modernizării zonei, dar au reiterat ideea limitării regimului de înălţime.

„Cum puteţi să acceptaţi, în calitate de primar al unui oraş european al anului 2017, înghesuite în acest perimetru mic, construcţii de 6-7 etaje care umbresc casele şi viaţa, care ne fură dreptul la intimitate şi viaţă privată?“, se precizează în scrisoare.

În actualul Plan Urbanistic General (PUG), care este în vigoare din 1998, zona Smâr­dan - Melodiei - Malu este o zonă în care sunt permise construcţii cu regim mic de înălţime. Însă, de-a lungul timpului, prin planuri urbanistice zonale, dezvoltatori imobiliari au primit undă verde pentru construcţii înalte, iar noul PUG, aflat în faza de elaborare, prevede, de asemenea, un regim predominant înalt. Primarul Mihai Chirica a mai spus că intenţia municipalităţii este să asigure „un spaţiu confortabil“ pentru toţi locui­torii zonei.

VEDEȚI ȘI:

Calvar pentru zeci de ieșeni după ce s-a dat liber la ridicat blocuri într-o zonă de case

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri