anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Locuitorii din „Vestul Sălbatic“ al Iașului vor să oprească ridicarea blocurilor înalte

GALERIE
blocuri iasi (1)blocuri iasi (2)blocuri iasi (3)blocuri iasi (4)blocuri iasi (5)
 • blocuri iasi (1)
 • blocuri iasi (2)
 • blocuri iasi (3)
 • blocuri iasi (4)
 • blocuri iasi (5)
- +

Familiile din zona străzii Smârdan se luptă cu morile de vânt. Într-o scrisoare deschisă, acestea îi cer primarului să nu mai permită ridicarea de blocuri înalte în spatele facultăţilor de la Politehnică. Mihai Chirica dă asigurări că va răspunde scrisorii.

Zeci de familii îi solicită primarului Mihai Chirica să intervină pentru a opri construirea de blocuri înalte într-o zonă în care predomină casele cu un regim mic de înălţime. Este vorba despre zona Smârdan - Moldovei - Malu, din spatele Universităţii Tehnice „Gh. Asa­chi“, unde, în ultimii ani, mai mulţi dezvoltatori imobiliari au construit imobile înalte şi alte noi proiecte asemănătoare sunt în diverse faze de avizare.

Într-o scrisoare des­chisă, proprietari de case aflate de-a lungul a opt străzi (Moldovei, Ma­­lu, Smârdan, Barbu Lăutaru, Heliade, Adunaţi, Cometei şi Ier­nei) solicită primarului să adopte „mă­surile necesare pentru a opri construirea haotică din această zonă a oraşului, prin limitarea regi­mului de înălţime la 1-2 etaje peste înălţimea caselor care alcătuiesc acest cartier“.

„Suntem sufocaţi de blocurile care apar unul după altul în vecinătatea caselor noastre, fără nici o noimă, ca în Vestul Sălbatic, deşi zona noastră este o zonă de case mici, sistematizată din punct de vedere al utilităţilor după nevoile şi cerinţele acestui tip de locuinţe (străzile sunt de di­mensiunile unor alei, sistemul de canalizare, de gaz, dar şi reţeaua electrică sunt gândite şi realizate astfel încât să asigure funcţio­narea optimă a unui cartier de câteva familii)“, se arată în scri­soare.

Reclamanţii invocă o declaraţie a primarului Chirica din martie 2014, când acesta a precizat, cu referire la zona Smârdan, că va ţine cont de părerea locuitorilor zonei în ceea ce priveşte aprobarea de noi proiecte propuse de către dezvoltatori. Însă, în ultimii trei ani, numărul proiectelor a crescut semnificativ, iar dezvoltatorii încearcă să fructifice fiecare petic de pământ, în contextul în care construcţia ansamblului Palas a dus la o explozie imobiliară în zonă.

Contactat telefonic, primarul Mihai Chirica a precizat că punc­tele de vedere exprimate de către familii sunt „în regulă“ şi a subliniat că trebuie identificate „soluţii de convieţuire“ a viitorilor locatari ai blocurilor din zonă cu proprietarii de case. Edilul a menţionat că a primit scrisoarea deschisă şi va formula un răspuns. Întrebat dacă este de acord cu limitarea regimului de înălţime, Chirica a răspuns că o astfel de măsură poate fi aplicată „de la caz la caz“, oferind exemple de blocuri în care s-a solicitat, iniţial, un regim foare mare de înălţime, dar, în final, a fost redus semnificativ.

„Inclusiv dimineaţă (ieri-di­mineaţă, n.r.) am refuzat nişte avize de oportunitate pe supra­înăl­ţări, le-am dat deoparte şi am spus «nu». De ce? Pentru că, în primul rând, deja nu au asigurate locurile de parcare şi nu pot fi de acord cu înălţarea peste măsură, iar, în al doilea rând, prin noul regulament de urbanism pe care l-am propus colegilor mei, (...), noi nu limităm regimul de înălţime în mod abuziv, ci încercăm să-i determinăm să construiască pe suprafeţe mari, ca să poţi avea limite rezonabile pentru a asigura intimitatea celor de lângă tine şi să nu-i sufoci“, a declarat primarul Chirica.

El a adăugat că multe dintre propunerile formulate de dezvoltatorii imobiliari pentru zona în discuţie sunt „refuzate“. De cealaltă parte, familiile au afirmat că nu se opun modernizării zonei, dar au reiterat ideea limitării regimului de înălţime.

„Cum puteţi să acceptaţi, în calitate de primar al unui oraş european al anului 2017, înghesuite în acest perimetru mic, construcţii de 6-7 etaje care umbresc casele şi viaţa, care ne fură dreptul la intimitate şi viaţă privată?“, se precizează în scrisoare.

În actualul Plan Urbanistic General (PUG), care este în vigoare din 1998, zona Smâr­dan - Melodiei - Malu este o zonă în care sunt permise construcţii cu regim mic de înălţime. Însă, de-a lungul timpului, prin planuri urbanistice zonale, dezvoltatori imobiliari au primit undă verde pentru construcţii înalte, iar noul PUG, aflat în faza de elaborare, prevede, de asemenea, un regim predominant înalt. Primarul Mihai Chirica a mai spus că intenţia municipalităţii este să asigure „un spaţiu confortabil“ pentru toţi locui­torii zonei.

VEDEȚI ȘI:

Calvar pentru zeci de ieșeni după ce s-a dat liber la ridicat blocuri într-o zonă de case

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.