Locuitorii New Yorkului, nevoiţi să-şi raționalizeze apa, din cauza incendiilor care afectează regiunea
Regiunea New York se confruntă cu o serie de incendii de o forţă rară în nord-estul Statelor Unite, din cauza unei perioade de secetă deosebit de lungi care pune la încercare rezervele de apă, iar autorităţile locale au cerut populaţiei să economisească apa, relatează AFP.
Cei 8,5 milioane de newyorkezi sunt îndemnaţi să semnaleze orice focar de incendiu, să facă duşuri mai rapide şi să tragă apa la toaletă doar dacă este necesar.
Grătarele în zone publice au fost interzise, după ce incendii, rapid controlate, au izbucnit în acest weekend la Prospect Park, în centrul cartierului Brooklyn.
New Yorkul este alimentat cu apă de la rezervoare în zona râurilor din regiune, care atingeau miercuri 62% din capacitate, în scădere faţă de cele 79,2% în perioade normale.
”Din nefericire, se pare că aceste condiţii de secetă neobişnuită în acest anotimp nu se termină, pentru că totul indică faptul că ne aşteaptă o iarnă foarte uscată”, a avertizat în faţa presei guvernatorul statului New Jersey, Phil Murphy,
”Realitatea este că seceta pe care o treversăm este doar un exemplu al modificărilor climatice pe teritoriul nostru azi, nu în viitorul apropiat, aici şi acum”, a adăugatguvernatorul democrat.
MII DE HECTARE ARSE
Începând de vineri, pompierii din statele New York şi New Jersey luptă împotriva unor incendii care au ars mii de ehctare în jurul râului forestier Jennings Creek, situat la o oră distanţă de zgârie-norii din Manhattan.
Incendiile au cauzat sâmbătă moartea unui angajat al Parcurilor statului New York, în vârstă de 18 ani, ucis de un arbore care a căzut peste el în timp ce participa la operaţiuni.
Alimentte de rafale de vânt şi de secetă, incendiile s-au multiplicat de la începutul lui octombrie şi au ars de trei ori mai multe hectare – aproape 4.500 – faţă de o medie de 1.600 în New Jersey.
În statul New York este vorba despre cele mai grave incendii din 2008 încoace, a anunţat guvernatoarea democrată Kathy Hochul. Lipsa ploilor nu ajută.
Uraganul Helene a devastat regiuni situate mai la sud, la sfârşitul lui septembrie, şi s-a soldat cu 101 morţi în North Carolina, însă New Yorkul şi regiunea sa nu au cunoscut ploi semnificative în septembrie, octombrie ori noiembrie.
„De 20 de ani nu înregistrăm un astfel de episod de secetă în nord-estul Statelor Unite”, declară AFP climatologul de la Centru Naţional american de Studierea Secetei de la Universitatea Nebraska-Lincoln, Brian Fuchs.
La fel ca Phil Murphy, şi alţi oficiali au atribuit această secetă modificărilor climatice.
Brian Fuchs consideră că un episod de secetă nu este complet neobişnuit în nord-estul Statelor Unite.
„Însă temperaturile sunt mai mari din cauza modificărilor cliamtice. Iar aceste temperaturi pot contribui la secete cum nu am văzut în trecut”, declară el AFP.
„Trecem tot mai rapid la perioade foarte umede şi invers”, spune el.
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video